Home Tecnología 5G, el futur de les xarxes sense fils

5G, el futur de les xarxes sense fils

5gInternet s’ha convertit en part imprescindible de la nostra vida i del nostre dia a dia. Avui ja tenim molts dispositius connectats: ordinadors, telèfons, cotxes, televisions, però en breu començarem a veure connectats les nostres neveres, l’armari de la cuina, la roba que portem posada, tot el nostre entorn estarà també connectat a la xarxa. A més, exigim una connexió cada vegada més ràpida, eficient i universal, hem de tindre disponibilitat de xarxa en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Les companyies de telecomunicacions han de treballar per complaure aquesta necessitat.

Si volem tindre connexió en qualsevol lloc i en qualsevol moment, les xarxes sense fils són imprescindibles, en aquest article parlarem de l’anomenat 5G. Quan parlem de xarxes sense fils, la “G” significa generació. I de la mateixa manera que les seves predecessores, el 3G i el 4G, el 5G és un tipus de connexió sense fils ideada per satisfer la necessitat d’un futur on milers de milions de dispositius estaran connectats a la xarxa. Aquesta nova realitat precisa d’un nou protocol. Això serà el 5G. Però,

Exactament, què és el 5G?

La tecnologia sense fils va començar amb el 1G. En els anys 90 vam conèixer el 2G, aquell temps en què els dispositius ens permetien enviar SMS. Potser el que més et soni és el 3G, que ens va permetre, no només trucar i enviar SMS, sinó també navegar per internet. I el 4G, a grans trets, va arribar per millorar els avantatges del 3G, destacant la velocitat a l’hora de navegar per internet.

Però la cosa no va quedar aquí, al 4G se li va afegir el LTE (Long Term Evolution), que el va fer encara més ràpid…

El 5G arriba per suportar la connexió massiva de dispositius, aportant fiabilitat i noves prestacions en la navegació, tot evitant que l’ample de banda col·lapsi. Aquesta nova generació, serà construïda sobre la base del 4G LTE.

Què permetrà?

El 5G ens permetrà afrontar el futur …

El 5G ens permetrà seguir realitzant les trucades, enviar missatges i navegar per internet. Fins aquí res de nou. La diferència és que la velocitat serà molt més ràpida. A efectes pràctics, per posar un exemple, el descarregar i pujar arxius pesats, per exemple formats en Ultra HD o vídeos en 3D, deixarà de ser un problema.

I a més de l’augment de la velocitat, estarà preparat per suportar que milions de dispositius puguin connectar-se a la vegada.

Com de ràpid serà?

Actualment, la velocitat de transmissió del 4G LTE arriba fins al gigabit per segon. El 5 G multiplicarà per 10 aquesta xifra, permetent una velocitat de descàrrega fins a 10 gigabits per segon.

Quan podrem utilitzar el 5G?

Des de fa gairebé un any, algunes companyies estan realitzant proves en algunes ciutats, principalment als Estats Units; altres companyies estan realitzant proves de manera interna en les seves instal·lacions. Tot i això, les prediccions parlen d’una disponibilitat global del 5G a partir del 2020.

Algunes coses increïbles que ens permetrà fer el 5 G

Vehicles autònoms

Les xarxes 5G estaran preparades per respondre prou ràpid com per coordinar vehicles autònoms.

Podem imaginar carreteres sense semàfors, per exemple?, una vegada que tots els vehicles tinguin càmeres i sensors integrats, podran capturar vídeo de manera contínua i així circular sense semàfors o oferir informació precisa i exacta del que ha passat en un accident, etc.

Videoconferències

El 5G ens permetrà comunicar-nos d’una forma més visual. Podrem parlar des de qualsevol lloc, amb qualsevol persona, sigui on sigui, a través de vídeos tan nítids que semblarà que estem al seu costat.

Telemedicina

La medicina per control remot serà una realitat gràcies al 5G, que permetrà als metges realitzar una intervenció o practicar una cirurgia de manera remota. Sí, com ho llegeixes; els retards en la connexió amb el 5G són tan minúsculs, que els metges podran utilitzar robots per operar a una persona que pot estar a milers de quilòmetres. Ni tan sols caldrà que es trobin en un hospital o centre mèdic.

En fi, aquestes i altres inimaginables aplicacions vindran en els propers anys, cal que estiguem atents i aprofitem les oportunitats que ens donaran per millorar les nostres vides i de les nostres comunitats.

Benvinguts al futur!

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.