Home Tecnología El futur amb la tecnologia 5G, disrupció a la vista

El futur amb la tecnologia 5G, disrupció a la vista

Pensàvem amb el 5G com una tecnologia sorprenent, però relativament llunyana a l’aplicació i a la seva utilització en el món del consum i industrial. Després de l’edició 2019 del Mobile World Congress, la realitat és que aviat veurem la tecnologia present, encara que ens sorprendrà que la seva presència sigui de formes mai vistes.

La fase inicial d’estandardització de la tecnologia 5G es va completar el passat juny del 2018, dita 5G Versió 15, començant així els preparatius per actualitzar les xarxes a tot el món. Si bé el canvi i millora pel que fa a smartphones serà petita; el potencial per a usuaris comercials i industrials no té precedents.

5G i els seus 4 atributs centrals

La Unió Internacional de Telecomunicacions i els desenvolupadors 3GPP, proposen els estàndards de la tecnologia 5G, en els que milloren 4 atributs centrals de la connexió sense fil que es consideren crucials per a la connectivitat comercial:

  • Baixa latència: fa referència a l’espera entre la sol·licitud d’informació i el moment que comença la transmissió. Aquesta millorarà en caure per sota de 10 mil·lisegons, arribant a 1 ms, en comparació amb els 50 ms que necessita el 4G LTE. Això podria semblar una millora petita, però és un gran avenç per aconseguir una experiència virtual immersiva. És clau per al desenvolupament de tecnologies emergents com la conducció autònoma, la realitat virtual i augmentada, així com els videojocs.
  • Densitat de dispositius: s’espera que la xarxa pugui connectar fins a un milió de dispositius per quilòmetre quadrat. Aquesta és una millora de 100 vegades respecte al que coneixem ara (4G). Clau per al desenvolupament d’aplicacions de la Internet de les Coses, que depèn del fet que les xarxes puguin gestionar gran quantitat de dispositius intel·ligents i manejar la informació que generen.
  • Velocitat, capacitat i altres millores: estem parlant d’una banda ampla 1.000 vegades més ràpida per unitat d’àrea que les tecnologies actuals. Una taxa d’enviament de fins a 10 Gps, de 10 a 100 vegades millor que les xarxes 4G i 4,5G. Es pretén arribar a aconseguir una cobertura del 100% del territori, una disponibilitat del 99,999% i una reducció del 90% en el consum d’energia de la xarxa.
  • Accés d’espectre dinàmic: es tracta de la “segmentació de la xarxa” o assignació dinàmica de les capacitats de la xarxa basades en les necessitats d’aplicació, definir qualitats de servei. Això permet als propietaris de xarxes personalitzar l’oferta de productes, amb la finalitat de crear solucions ideals per a l’usuari final en comptes de vendre un producte generalitzat. Probablement les operadores aviat podran oferir-nos solucions personalitzades d’acord amb les nostres necessitats com a consumidors o empresa. Es tracta d’oferir qualitats de servei diferent, ja que mentre el servei de cirurgià remot o la conducció autònoma han de ser prioritaris, garantint sempre la cobertura, banda ampla i temps de resposta, hi ha un gran nombre de serveis que no seran tan crítics.

 

5G Versió 15. Entra en acció

5G Versió 15, com mencionava, es va completar al juny de l’any passat. Ara començarà l’etapa d’implementació on operadors d’EE. UU. seran els primers a utilitzar-la en mercats selectes. Al llarg del 2019, es faran llançaments al Japó i Corea del sud, així com els primers telèfons intel·ligents per al consumidor. Europa, Xina i altres mercats importants es llançaran a partir del 2020. Els mòduls integrats per a sensors, automòbils i altres aplicacions IoT / M2M també estaran disponibles a mesura que actuïn les economies d’escala de fabricació i els costos dels chipsets.

A Barcelona, el Camp Nou serà el primer estadi a oferir l’experiència 5G als espectadors. Anunciat al Mobile World Congress d’aquest any, en conjunt amb Telefònica la implementaran a les grades i al mateix terreny de joc. https://as.com/meristation/2019/02/26/betech/1551185564_533010.html

5G i nous models de negoci. L’explotació de la Internet de les Coses

Com ja hem escoltat repetidament, s’espera que la Internet de les Coses (IoT) es converteixi en un mercat multimilionari. En 2015 un estudi desenvolupat per McKinsey va estimar que el mercat global de la IoT pujaria a $11 bilions anuals per al 2025. Això obrirà una gran possibilitat de nous models de negocis i el desenvolupament de casos d’innovació disruptiva, com per exemple:

Vehicles connectats i/o autònoms amb la possibilitat de predir necessitats de manteniment, ubicació o autonomia. Evitar el trànsit en temps real, millorar l’administració de flotilles logístiques, etc. En aquest cas, la baixa latència i una gran banda ampla són necessàries, ja que els mil·lisegons són vitals per prevenir col·lisions, així com la necessitat de gestionar la quantitat de dades que es produeixen, ja que són enormes.

La fabricació intel·ligent pot aprofitar el Big Data per optimitzar la producció i administrar l’inventari de matèries primeres. Els fabricants també poden utilitzar la connectivitat sense fils amb baixa latència per monitoritzar factors ambientals, automatitzar processos, gestionar inventaris, així com la supervisió del producte des de la matèria primera fins que estigui acabat.

Les ciutats podran incorporar tecnologia i solucions per millorar els serveis, conservar els seus recursos, generant sistemes que millorin la vida dels ciutadans. Existeixen ja diversos exemples de Smart Cities a escala global, tanmateix, la incorporació del 5G farà possible per més ciutats implementar noves iniciatives, donat el menor cost d’instal·lació, manteniment i actualització d’una xarxa sense fils. Les solucions comprenen des de coordinació de trànsit, monitoratge de la qualitat de l’aigua i aire, alertes d’emergència, sensors d’infraestructures crítiques com ponts, carreteres, entre moltes d’altres.

Les possibilitats són extenses i ara es troben a un termini més proper. El obstacle més gran serà la capacitat de les companyies per desplegar les noves xarxes 5G, així com les regulacions dels països per aconseguir que aquesta tecnologia arribi a estar disponible en poc temps.

Segons la meva opinió, crec que al ser un canvi tecnològic tan fort que arriba relativament poc temps després que les persones i les entitats s’hagin adaptat a la tecnologia mòbil; serà difícil tornar a “remoure” la comoditat del que és conegut per tornar a entrar en el torrent de possibilitats que obre el 5G. No obstant això, després de l’obstacle segur que veurà la implementació, al final la primícia d’aquest món competitiu segueix sent la mateixa: Adaptar-se i innovar.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.