Home Tecnología Com implementar Blockchain a la logística ? 6 Exemples reals.

Com implementar Blockchain a la logística ? 6 Exemples reals.

La nova revolució industrial, la industria 4.0, és la resposta a un consumidor que reclama la disponibilitat de productes totalment personalitzats al seu gust, que demana obtenir-los de forma immediata i amb uns costos competitius. Per aconseguir-ho, la innovació i la tecnologia son imprescindibles, sense elles no seria possible. La logística 4.0 és el complement necessari a la industria 4.0, i es caracteritza per aplicar les mateixes tecnologies i aplicacions de la nova industria.

Dins de totes aquestes tecnologies, Blockchain juga un paper decisiu, però no es tracta d’un element aïllat, la eficiència de Blockchain s’aconsegueix realment quan s’aplica en conjunció amb la potencia que dona l’Internet de les Coses (IT), les dades massives (big data) o la Intel·ligència Artificial (AI). Ens trobem davant d’un canvi de paradigma, Blockchain és la capa de confiança i veridicitat que precisa Internet, i es caracteritza per tres elements clau: el fet de constituir una xarxa fiable, un notari eficient i descentralitzat,  la utilització de contractes intel·ligents (Smarts contracts), que suposa l’execució fafaent d’un workflow (flux de feina), no vol dir la digitalització dels contractes, i finalment la capacitat d’utilitzar tokens, aquest concepte permet la realització de micropagaments entre diferents plataformes mitjançant moneders virtuals.

Blockchain és una tecnologia en creixement i pel món logístic un canvi de paradigma, com anteriorment havíem comentat al blog. Te el poder de resoldre les àrees d’oportunitat més rellevants del sector, creant sistemes estratègics i de funcionament més transparents, àgils i efectius.

És de vital importància per als empresaris del sector informar-se per entendre el seu potencial i aplicacions. Començant de manera gradual a implementar-la i aprofitar els seus beneficis, adequant-se als temps. La realitat és que en un futur no molt llunyà, es convertirà en el procés estàndard de transaccions i moviments. I és que per tots els sectors, l’actualització és part fonamental del creixement. Com diuen: innovar o morir.

Però, també es diu: “veure per creure”, per això aquí podràs trobar:

6 exemples reals i actuals d’aplicacions blockchain al sector de la logística:

1. IBM + MAERSK. TradeLens

TradeLens és una plataforma industrial oberta i neutral recolzada per la tecnologia Blockchain, amb la col·laboració dels principals actors de la indústria de la logística.

Reuneix a diverses parts per donar suport a l’intercanvi d’ informació i la transparència, i estimular la innovació en tota la industria.

Utilitza la tecnologia IBM Blockchain com la base de las cadenes de subministrament digitals, permetent a múltiples socis comercials col·laborar mitjançant l’establiment d’una única vista compartida d’una transacció sense comprometre els detalls, la privacitat o la confidencialitat.

Interactuar de manera més eficient mitjançant l’accés en temps real a les dades d’enviament i els documents d’enviament, incloses les dades de IoT i sensors que van des del control de la temperatura fins el pes del contenidor.

Mitjançant l’ús dels Smart Contracts es facilita la col·laboració digital entre les múltiples parts involucrades en el comerç internacional.

TradeLens i el seu programa early-adopter:

D’aquesta iniciativa formen part 94 organitzacions que participen activament o han acceptat unir-se a la plataforma. Compten amb 20 operadors de ports i terminals en tot el món.

Les autoritats duaneres dels Països Baixos, Aràbia Saudita, Singapur, Austràlia i Perú hi participen, juntament amb els agents de duanes Ransa i Güler & Dinamik. Empreses de transport i logística, com Agility, CEVA Logistics, DAMCO, Kotahi, PLH Trucking Company, Ancotrans i WorldWide Alliance també es troben entre elles.

Una solució d’enviament habilitada per blockchain dissenyada per promoure un comerç global més eficient i segur.

2. Skycell. Blockchain + ioT + AI per mantenir la integritat del producte de manera efectiva.

Blockchain, amb l’ajuda d’innovacions en IoT i AI, pot ser particularment útil per mantenir la integritat del producte de manera efectiva i pel monitoratge de capacitat disponible.

El volum de càrrega sovint defineix el cost d’enviament de la càrrega. Al utilitzar els sensors de IoT en camions i altres vehicles, els transportistes i les empreses de transport poden detectar la quantitat d’espai ocupat en un enviament i determinar el cost en conseqüència, transmetent tota aquesta informació a blockchain.

Molts productes biofarmacèutics valuosos excedeixen els rangs de temperatura acceptables i no es coneix. Aquest fet provoca un augment de costos de transport, ineficiència administrativa addicional i en la majoria dels casos, la pèrdua del producte en sí o destrucció del mateix per no tenir informació exacta del que ha passat.

Aquesta solució de Skycell centra la resposta a aquest problema; assegurar la integritat del producte farmacèutic mitjançant l’ús de contenidors refrigerats de càrrega aèria per productes biofarmacèutics i monitoritzats amb sensors IoT, utilitzant el “notari” blockchain per assegurar la integritat i fiabilitat del procés.

3. Peloton. Blockchain e IoT per la comunicació V2V

La tecnologia blockchain i l’Internet de las coses (IoT) es poden combinar per millorar l’eficiència en logística i transport.

Peloton utilitza aquesta tecnologia per millorar les comunicacions de Vehicle a Vehicle (V2V), que essencialment permeten que múltiples vehicles de càrrega formin un escamot i es comuniquin, millorant l’eficiència i la seguretat del sistema.

Emmagatzemar i validar les dades creades per l’ús de comunicació V2V en blockchain pot ajudar a les companyies de transport de tot el món a optimitzar les seves operacions.

4. VINchain. Historial de rendiment del vehicle.

La importància del seguiment no es limita al rendiment de l’entrega. També és aplicable al rendiment de vehicles individuals dins d’una flota.

Quan una empresa desitja comprar un vehicle d’entrega de segona mà, blockchain pot ajudar a l’autentificació de la informació sobre el rendiment passat del vehicle i el seu historial de manteniment. També pot emmagatzemar i validar tota aquesta informació per compradors i venedors sense la necessitat d’un intermediari. Sent una solució molt més estandarditzada i fiable per determinar els preus i altres factors inherents a la compra.

VINchain es una base de dades mundial descentralitzada d’informació de vehicles que és 100% transparent, fiable i accessible. Garanteix que la informació no s’ha falsificat, canviat o eliminat, creant un sistema de transparència total i de confiança.

La informació s’obté de registres de països, companyies d’assegurances i arrendaments, serveis associats, registres privats, API de pagament i elements certificats. Aquesta es captura directament des del vehicle a través d’un dispositiu de diagnòstic a bord (OBD), i això fa que les dades estiguin en viu i actualitzades en temps real.

5. Sweetbridge. Una millor manera d’assegurar la confiança.

Qualsevol activitat comercial ha de lidiar amb quatre sistemes fonamentals que son independents i amb freqüència no estan sincronitzats degut a errors o fraus: identitat, legalitat, comptabilitat i de pagament.

Sweetbridge combina els quatre sistemes per eliminar errors, eradicar el frau i restaurar la confiança.

El protocol de comptabilitat proporciona seguretat continua amb identitat integrada, Smart contracts legals, comptabilitat intel·ligent i línies de pagament.

Tot integrat en una única transacció atòmica que mai pot estar desincronitzada entre les contraparts.

6. Projecte europeu CARGOWIZE: Marketplace contractació de serveis logístics.

Cargowize (www.cargowize.com) està implementant un model de negoci desintermediat, basat exclusivament en blockchain, amb el que pretén donar una resposta eficient al model ja clàssic de Marketplace de contractació de serveis logístics.

Nou enfocament:

 • De Marketplace a Plataforma Web intel·ligent  online.
 • No hi ha subhasta. La plataforma cotitza automàticament el servei d’acord amb el contracte marc definit amb els operadors logístics. Transportistes homologats i verificats per Cargowize.
 • S’envia la petició de servei als transportistes millor geo-posicionats indicant preu, origen, destí, càrrega, etc. Els transportistes escollits per la plataforma reben simultàniament la petició. Des de l’aplicació que tenen, accepten el servei, el primer en acceptar se’n porta la càrrega.
 • Generació de Smart contract per cada enviament / transacció, permet fer un seguiment de posicionament, temps de càrrega, etc.

Valor afegit de blockchain al model de negoci:

 • Model de negoci basat exclusivament en blockchain
 • Eliminació d’intermediaris que impossibilita la terciarització de serveis (l’empresa que accepta la comanda, realitza el transport)
 • Inviolabilitat de la informació
 • Elimina disputes entre les parts involucrades (expedidor, transportista i consignatari), relacionades amb les hores d’espera, localització, traçabilitat, etc.

Retorn de la inversió:

 • Operacions 99% automatitzades i escalables – Gran estalvi de despeses d’Operatius
 • Implantació blockchain amortitzada en 3 anys
 • Pagament per ús de transaccions / Smart contracts

Per la implementació del projecte, Cargowize ha comptat amb les solucions blockchain que ha desenvolupat l’empresa espanyola Byevolution ( byevolution.com ) .

Blockchain és un canvi de joc absolut.

El paper de blockchain a la logística continuarà creixent, i amb això, la eficiència i la rendibilitat de tota la industria. Cada vegada, més empreses s’uneixen per incorporar tecnologies basades en blockchain.

Quan una empresa compren i reconeix el potencial de la tecnologia de blockchain per impulsar l’eficiència i el valor, el següent pas és establir un full de ruta per l’aplicació i definir els casos d’ús.

Això hauria de començar amb la voluntat de col·laborar i involucrar la construcció de coneixements i capacitats de blockchain amb una mirada a la generació de valor per tots els interessats.

Hem de desmitificar la tecnologia, ja que segons la meva manera de veure les coses, es tracta d’un projecte IT més, tot i que serà matèria d’altres blogs explicar com s’implementa un projecte blockchain en entorns logístics.

Per finalitzar és important comentar que segons Morgan Stanley: “L’oportunitat d’ingressos per blockchain dins del sector de la logística podria arribar a ser de fins $500 mil milions”.

Per posar les coses en perspectiva, això és casi el doble de la capitalizació de mercat actual de la moneda digital en general, el que vol dir que tot just hem vist la punta de  l’iceberg.

Per tant, podem dir que el futur de blockchain al món de la logística és brillant, hem d’estar preparats per capturar les oportunitats que genera per les nostres empreses.

You may also like

2 comments

oriol closa noguera -

Fantàstics exemples de Blockchain aplicats a logística; gràcies Ignaci.

Reply
Ignasi Sayol -

Moltes gràcies Oriol!

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.