Home Tecnología 3 Escenaris per a la Democratització de la Tecnologia

3 Escenaris per a la Democratització de la Tecnologia

En la nostra era, la tecnologia podria semblar l’únic portaveu del canvi i la innovació, però som les persones les que hem de dirigir el rumb del món i els seus sistemes. Al final, darrere de la tecnologia sempre hi ha persones, almenys, fins ara.

L’accessibilitat d’Internet i la tecnologia desenvolupada a partir d’això, ha canviat dràsticament el món, creant condicions perquè tothom es connecti i interactuï. Aquest progrés tecnològic ens ha donat accés a una gran quantitat d’eines i formes de comunicació.

democratizacion de la tecnologia

L’accés a la tecnologia, des del més simple fins al sofisticat, proporciona a l’esperit innovador les condicions adequades per a impulsar la tecnologia més enllà. L’oportunitat que tota persona i organització pugui utilitzar la tecnologia ens dóna poder per a tornar a imaginar i redefinir treballs i indústries que poden ajudar-nos a prosperar mental, física i econòmicament com a comunitats. Per aconseguir això, tenir accés a aquesta és vital, la situació global que vivim actualment ho fa més evident que mai.

La democratització tecnològica en les empreses

La demanda tecnològica per a l’operació de les empreses, des del desenvolupament de productes, llançaments comercials, manufactura, supply chain, servei al client, etc. requereixen tecnologies per adaptar-se ràpidament als mercats cada vegada més canviants. Això suggereix una pressió cap a l’adaptació i competitivitat.

Democratitzar la tecnologia implica la necessitat de tenir un accés ampli a coneixements i oportunitats, així com a eines comercials que potenciïn el negoci sense necessitat de capacitació extensa o costosa. Amb l’objectiu d’equilibrar la balança competitiva per mitjà de la digitalització i re- pensament de models de negocis d’empreses no digitals.

En la democratització està la clau per a empreses que necessiten posar-se a l’altura dels canvis del sector, perquè puguin navegar la incertesa i transcendir als canvis en el mercat.

Un exemple de com la impressió 3D pot democratitzar la producció de la manufactura additiva amb metalls

La democratització de la tecnologia i les noves formes de treball

Considerant aquesta tendència en un sentit més ampli, l’impacte de la tecnologia en la naturalesa humana i en la societat és almenys tan forta com la influència de l’Estat o la cultura. Això detona una agenda social on el treballador digital ha d’integrar-se als moviments laborals i socials.

El que estem experimentant en la transformació del treball va molt més enllà de l’automatització i digitalització, estem davant el sorgiment d’una força laboral digital. On cada dia, més i més persones estan millorant el seu nivell d’alfabetització digital i obtenint oportunitats per a activitats centrades en la tecnologia.

Moltes vegades aquest canvi en la manera de treballar i en les tasques professionals com les coneixem crea temor en les persones i empreses convencionals, forjant el pensament que la innovació és inassolible, explosiva i que aquest ritme tan ràpid farà les labors humanes obsoletes.

Per contra, el desenvolupament i la democratització de la tecnologia han de servir a la societat a ajudar a tots a participar en els processos públics i comercials. En aquestes condicions, la tecnologia no sols beneficiarà als pocs triats, es convertirà en una eina a  disposició de la societat i com a plataforma per a la igualtat d’oportunitats.

Cal saber que existeix un període d’adaptació, on la inversió en capacitació i aprenentatge és primordial. On és important no animar la negació ni la resistència al canvi. Cal propiciar una planificació i aplicació de la tecnologia centrada en les persones per al seu desenvolupament i adaptació als nous sistemes.

Data-Driven Recruiting. Capítol de podcast sobre la democratització de l’educació i l’impacte que està tenint en el reclutament.

La democratització de la tecnologia i la societat

La democratització de la tecnologia no és simplement un fenomen socioeconòmic, també és sociopolític. Es podria argumentar si és la societat la que té un efecte crucial en el desenvolupament de la tecnologia en l’actualitat o si és la tecnologia la que principalment està traçant el disseny del desenvolupament social. El fet és que el món està experimentant una transformació i la societat ha de centrar-se a definir i adaptar el rumb dels canvis tecnològics per a aconseguir un desenvolupament equilibrat i un futur sostenible per a tots.

L’augment de l’alfabetització digital permet ampliar substancialment la capacitat de la ciutadania per a participar en els processos polítics i garantir la transparència de treball del govern. Això és particularment rellevant ara davant la disminució endèmica de la confiança en els governs. No ha estat de molta ajuda la difusió de notícies falses, la falta de transparència en activitats i estudis realitzats per a campanyes polítiques, etc.

Per això, la democratització de la tecnologia requereix una atenció especial quan es tracta de construir i afinar contínuament vincles i les associacions trilaterals entre els ciutadans, la societat i l’Estat. On la responsabilitat social s’està convertint en un factor clau entre aquests, conjuminat a les empreses que desenvolupen i ofereixen productes tecnològics democratitzats.

La societat és la brúixola que pot equilibrar el potencial positiu i negatiu de la transformació digital, per això és important parar esment als processos actuals i prospectius per a frenar els efectes negatius de la transformació digital i assegurar el desenvolupament sostenible i positiu de tota la societat.

OpenAirInterface: aliança de programari 5G per a democratitzar la innovació sense fil

El canvi està succeint i és necessari reconèixer que existeix sempre un període d’adopció i adaptació. Recordeu quan els sistemes i les tecnologies de pagament electrònic, que no eren en efectiu, solien espantar el públic, però finalment van resultar útils i van esdevenir d’ús comú. És veritat que queda molt per fer. No oblidem que qualsevol fenomen pot ser omnipresent i ambigu en els seus efectes. El desenvolupament tecnològic pot fer-nos el bé o el mal. El que ofereix la tecnologia digital en la situació actual és capacitat d’escalabilitat i la disponibilitat d’eines per facilitar-nos la vida. Això, actualment, i a llarg termini, pot brindar-nos flexibilitat i llibertat, així com nous coneixements i oportunitats.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.