Si alguna cosa va fer la pandèmia, va ser estimular el qüestionament i el replantejament de com fem les coses. Això s’ha presentat, en l’àmbit empresarial, en tots els sectors econòmics i en la forma de vida de la població en el seu dia a dia.
En el sector de la logística es van plantejar i es plantegen preguntes sobre l’agilitat i la flexibilitat de les cadenes de valor, tant des del punt de vista de l’oferta com des del punt de vista de l’autonomia i la seguretat nacional.
En els últims 10 anys s’ha parlat de la tendència a tenir cadenes de subministrament més regionalitzades amb una producció més pròxima al mercat, però la COVID-19 va accelerar aquest pensament convertint-lo en una realitat.
VISITA: 5 tendències per aquest 2021. Construint i qüestionant la nova normalitat
La raó original per al proveïment i la deslocalització a mercats de baix cost laboral i després enviar als mercats de consum, tenia molt de sentit en un món de cadena de subministrament prèviament altament automatitzat i també fins a un cert punt en un món previ a la “cadena de subministrament verd”.
Amb l’augment de la fabricació totalment automatitzada, el cost de la mà d’obra es converteix en una preocupació menor, és més aviat el cost de l’energia, els impostos, la facilitat per a fer negocis, l’estabilitat fiscal i àrees similars que es tornen fonamentals en les decisions.
Tres àrees que s’han accelerat per la situació COVID-19.
La pandèmia global va aplicar pressió a la cadena de subministrament d’una forma mai vista, la qual cosa va obligar moltes empreses a buscar experts, capacitats digitals avançades i operacions de comerç electrònic accelerades.
- Subcontractació. En 2020, moltes empreses van reconèixer que la subcontractació de les seves activitats de la cadena de subministrament a especialistes, en particular aquells amb una oferta integrada d’extrem a extrem, els va permetre reduir el risc, augmentar la flexibilitat, concentrar-se en el seu negoci principal i respondre més ràpidament als canvis del mercat. S’espera que aquesta tendència continuï enguany.
- Digitalització. L’impuls cap a una major automatització ja estava en marxa, però la importància de la digitalització es va reforçar amb la pandèmia. Les empreses que van realitzar inversions en tecnologies digitals van poder respondre ràpidament a les fluctuacions en la demanda, al mateix temps que van permetre que els augments de productivitat absorbissin volums addicionals, fins i tot amb estrictes protocols de distanciament social.
- E-commerce. L’enorme augment de les compres en línia es mantindrà en un nivell més alt del que es va anticipar originalment després de la pandèmia, la qual cosa accelerarà l’adopció del comerç electrònic de gairebé una dècada en només uns pocs mesos. Juntament amb el comportament impredictible del consumidor, aquesta tendència ha dificultat la previsió i ha subratllat el valor de poder reaccionar ràpidament a les necessitats i demandes dels clients, a través d’una estratègia ben pensada i un full de ruta d’infraestructura física.
Claus per a crear cadenes de valor resilients.
Val la pena puntualitzar tres aspectes crítics a enfocar-nos per a aconseguir la capacitat de resistència i recuperació:
- La visualització i seguiment d’enviament de principi a fi.
- Millorar la velocitat amb el flux d’informació en temps real.
- Detonar la capacitat de resposta per a actuar ràpidament sobre la base dels coneixements que presenten les dades.
Per a això, la tecnologia i més específicament el poder de les dades, són clau. El sector de la logística camina cap a l’automatització, el seguiment i reacció a temps real; pel que ja és una necessitat inajornable. El mercat està canviant, i la logística no tornarà a ser la de sempre.
VISITA: Data Science. El tresor de les empreses per aportar valor.
Tecnologies per a aconseguir la resiliència en la cadena de subministrament.
Un gran facilitador de la resiliència és definitivament la tecnologia. Una anàlisi i qüestionament dels sistemes actuals, més el disseny d’estratègies per a la digitalització logística, és l’escenari ideal per a aprofitar l’aprenentatge i reptes del passat 2020 i generar les vies per a liderar davant temps d’incertesa.
Aquestes tres tecnologies encapçalen en les seves diferents aplicacions la revolució dels sistemes logístics i marcaran el rumb de la logística en el futur pròxim:
Autonomia per a la sustentabilitat de la supply chain.
Existeixen actualment solucions en desenvolupament per a generar alternatives verdes amb la tecnologia com a facilitador.
Un exemple és el primer vaixell portacontenidors autònom de zero emissions desenvolupat per Kongsberg Gruppen.
Impressió 3D en la cadena de subministrament.
La impressió 3D és una tecnologia que impulsarà encara més les capacitats de resiliència. La sol·licitud dels clients de terminis de lliurament cada vegada més curts impulsa les necessitats revisades en les cadenes de subministrament.
Aquí podem veure com la integració de la impressió 3D en la seva cadena de subministrament fa costat a desenvolupar resiliència enmig d’una interrupció greu de la cadena de subministrament.
Solucions per a seguiment i acció en temps real.
El desenvolupament de IoT, big data, anàlisi predictiva i IA ha permès nivells totalment diferents de velocitat, transformació i eficiència. El que està permetent en gran manera cadenes de subministrament més resistents i cadenes de subministrament que es perceben com més adaptables i personalitzades per al client, a més d’operar de manera més rendible, amb menys desaprofitament i excés d’oferta.
Aquestes tecnologies són clau per a transformar els models globals de la cadena de subministrament, donades les complexes xarxes logístiques, els creixents costos d’interrupció, les necessitats de proveïment i la falta de visibilitat i previsibilitat d’un extrem a un altre.
Un exemple és TCS Logistics Optimizer és una solució que utilitza IoT basada en IA (Intel·ligència Artificial) i ML (Machine Learning) construïda per a sincronitzar les operacions en el procés de gestió de la cadena de subministrament i millorar la visibilitat en tota la cadena de valor.
Aquest tipus de solucions genera un control sobre la cadena de subministrament creant sistemes interconnectats per a tenir visibilitat i previsibilitat en temps real. El que ens dóna suport per a preveure problemes, donar solucions en l’acte i generar intel·ligència que ens permet innovar de manera contínua.
La pandèmia ha obligat moltes organitzacions a prioritzar la resiliència de la seva cadena de subministrament. Les organitzacions ho estan prioritzant per a promoure el canvi significatiu en la cadena de subministrament i adaptar-se a la nova normalitat. 2020 ha portat amb si canvis constants i imprevisibilitat, les empreses amb cadenes de subministrament resilients tindran més èxit i podran tenir el major impacte. Aquest és un dels majors reptes d’aquest 2021.