Home Tecnología Internet del Comportament, IoB, l’evolució de la personalització.

Internet del Comportament, IoB, l’evolució de la personalització.

La personalització és la clau per a una excel·lència en el servei. Com més eficaç i millor s’adapti a les necessitats i desitjos del consumidor, més l’impacte en el públic objectiu. Ja hem esmentat en altres articles que les dades avui són el tresor de les empreses. Ens ajuden a conèixer com podem crear experiències personalitzades i generar solucions d’alt impacte per a persones i organitzacions.

Internet del Comportament

IoB és una de les tendències tecnològiques que marca una nova era en la forma que organitzem i analitzem les dades. Aquesta tendència garanteix que les empreses segueixin creixent cap a un futur, que continuarà canviant, i permetrà adaptar-se a un nou paradigma econòmic.

Comencem amb: Què és la Internet del Comportament, IoB?

IoB (Internet of Behaviours) és una extensió de IoT (Internet of Things). IoT funciona amb dades, informació i connectivitat dels diferents dispositius entre si. IoB funciona amb aquests mateixos paràmetres, afegint els comportaments de l’usuari, amb l’objectiu de comprendre patrons i impressions per a determinar l’experiència d’usuari.

IoB vincula la tecnologia i l’acció d’una persona cap a aquesta i interpreta aquesta interacció. També té el poder de generar les pautes per a influir en el comportament de les persones.

Un exemple senzill és Uber i la seva forma d’aplicació del IoT. Ho utilitza per a rastrejar conductors i passatgers. Al final de cada trajecte, es realitza una enquesta per a avaluar l’experiència dels passatgers. Amb el IoB, es pot anar més enllà, es poden recopilar les dades anteriors i no es necessita realitzar l’enquesta, ja que és possible rastrejar el comportament del conductor i després interpretar l’experiència del passatger, per a així treballar automàticament en la retroalimentació.

La Internet del Comportament pot ser una eina molt potent per a l’àrea de Màrqueting i Vendes. Les empreses estan utilitzant les dades i informació per a rastrejar el comportament dels seus clients per a crear estratègies d’influència cap a la compra de més productes o serveis. Amb l’ajuda del IoB, les empreses compten amb dades i comportaments en temps real per a realitzar millores en la seva oferta per al consumidor.

Al 2023, el 40% de les activitats de cada individu de la població mundial seran rastrejades digitalment per a influir en el seu comportament (segons Gartner 2020). Això implica actuar sobre gairebé 3 mil milions de persones. El que significa un desafiament sense precedents, on evolucionem de la mera adopció de la tecnologia a un ésser humà buidat en el món digital.

 

IoT i IoB. El duo dinàmic.

Com esmentàvem, la relació entre IoT i IoB significa una evolució en el com i quin tipus de dades es poden obtenir a partir de les interaccions amb objectes i dispositius digitals.

Sabem que algunes de les dades recopilades per les empreses provenen de la informació que el consumidor brinda a aquestes interactuant amb alguna aplicació vinculada a l’empresa. Una altra forma, molt més subtil, ve de la informació que es recol·lecta de les nostres pròpies interaccions amb dispositius intel·ligents, com pot ser el mòbil. Aquest té el poder de rastrejar fàcilment els moviments de l’usuari i la seva geo-localització en temps real, per exemple. També podem vincular-ho al nostre ordinador, automòbil, càmeres domèstiques, assistents de veu en la llar, etc., aquestes interaccions produeixen dades que es recopilen sobre cada individu, des de com comprem, quan gastem, que ens agrada i que no.

Les organitzacions estan millorant no sols la quantitat de dades que recopilen, sinó també la forma en què combinen dades de diferents fonts i com les utilitzen. IoB continuarà influint en la forma en què les organitzacions interactuen amb les persones. IoB pot recopilar, combinar i processar dades d’una varietat de fonts, com:

 • Dades dels clients
 • Dades de ciutadans processades per agències governamentals
 • Xarxes socials
 • Reconeixement facial de domini públic
 • Seguiment d’ubicació
 • Interaccions amb objectes intel·ligents
 • Etc.

IoB porta l’acumulació de dades al següent nivell per a convertir-lo en coneixement de les persones i la societat. Té el poder de vincular a les persones amb les seves accions, amb una barreja de ciència del comportament, anàlisi de dades i tecnologia. Ocupant-se d’analitzar les decisions, emocions, vincles humans, en si, tots els aspectes que componen el que som a nivell conductual com a individus.

 

Els beneficis de IoB

Tot això ajuda a les empreses a adaptar els seus productes i serveis al consumidor, però això no és tot, les dades recopilades també es poden utilitzar per a:

 • Resoldre problemes per a tancar vendes i mantenir satisfets als clients.
 • Reemplaçar múltiples enquestes de clients.
 • Analitzar els hàbits de compra dels clients en totes les plataformes.
 • Estudiar dades inassolibles sobre com els clients i usuaris interactuen amb els serveis, productes i dispositius.
 • Obtenir una millor comprensió d’on està comprant el client.
 • Proporcionar notificacions en temps real sobre punts de venda i anuncis de destí.
 • Analitzar els hàbits de compra dels clients en totes les plataformes.
 • Obtenir informació més detallada sobre on es troba un client en el procés de compra.
 • Proporcionar notificacions i orientacions en temps real.
 • Resoldre problemes ràpidament i mantenir contents als clients.
 • Provar l’efectivitat de campanyes comercials i sense ànim de lucre de diferents organitzacions.
 • Els governs poden personalitzar el contingut relacionat amb programes de suport i noves lleis.
 • En el ram mèdic, els proveïdors d’atenció mèdica poden avaluar l’estat dels pacients, el seu compromís amb els tractaments o obtenir més dades del seu estil de vida.

Són alguns exemples per a visualitzar que el poder de la Internet del Comportament, sempre de la mà del IoT, és enorme.

Les empreses han estat analitzant, provant i utilitzant altres mètodes durant anys per a desenvolupar estratègies per a crear i promoure productes que els usuaris vulguin comprar. Les dades de comportament formaran part fonamental per a la planificació estratègica, sobretot en les àrees de desenvolupament, màrqueting i vendes.

Si bé la Internet del Comportament té els seus pros i les seves contres, com qualsevol altre concepte tecnològic, té una gran potència per a simplificar la vida dels consumidors, millorar les empreses i ajudar als governs a millorar els seus serveis als ciutadans.

Serà essencial aconseguir un equilibri entre les ofertes personalitzades i la intrusió per a evitar reaccions adverses del consumidor. Qualsevol empresa que adopti un enfocament de IoB per a les seves estratègies ha d’assegurar-se de comptar amb una ciberseguretat sòlida per a protegir totes aquestes dades confidencials. És una revolució que a les mans i amb les lleis de protecció de dades adequades, exercirà un paper important en el futur pròxim.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.