Home Tecnología 5G aplicat a la innovació en logística portuària

5G aplicat a la innovació en logística portuària

L’optimització de les operacions és una preocupació fonamental en el món de la logística, sobretot en matèria de ports.

Els nous desenvolupaments tecnològics com el 5G, la intel·ligència artificial, el desenvolupament de robots, internet de les coses, etc., poden convertir-se en un element imprescindible per a canviar les regles del joc en logística portuària.

Les tendències apunten al fet que per a cadascun dels sectors industrials i de mercat urgeix la cerca de solucions utilitzant aquestes eines com a facilitadors per a la millora de processos. El 5G és una de les tecnologies en la qual les empreses comencen a apostar per a adequar-se al rumb dels temps.

El 5G en innovació portuària, és un facilitador per a l’optimització de les operacions. Tindrà el poder de transmetre dades de forma segura en tan sols mil·lisegons. Això significa velocitat, qualitat i transparència per a la realització de processos logístiques; un catalitzador per a millorar el rendiment.

Com hem comentat en articles anteriors, en aquest blog, dedicats a aquesta tecnologia 5G. La velocitat és un dels atributs centrals del 5G però no és la seva característica més interessant.

  • La baixa latència, que millora l’experiència virtual immersiva, permet el desenvolupament de tecnologies emergents com la conducció autònoma, AR (realitat augmentada) o l’AI (intel·ligència artificial), entre altres.
  • La densitat de dispositius farà possible connectar fins a un milió de dispositius per quilòmetre quadrat; la qual cosa és la clau per al desenvolupament assertiu de la Internet de les Coses.
  • Finalment, i no menys important, l’espectre dinàmic o també coneguda com a “segmentació de xarxa”, amb la qual serà possible oferir productes adequats a les necessitats de cada procés industrial i comercial.

Aquestes característiques obren la porta a noves tecnologies que signifiquen un nou paradigma en el desenvolupament d’aplicacions i ens convida a “re-pensar” els processos logístics per a projectar-los cap al futur.

 

La Xina es mobilitza ràpidament per a crear solucions innovadores en la logística de ports.

La ciutat portuària de Guangzhou, serà la seu del Centre d’Innovació Portuària 5G. Un acord de cooperació entre l’autoritat portuària, la comunitat portuària d’aquesta ciutat del sud de la Xina, Unicom i l’Institut d’Innovació de Xarxes i Comunicació de Guangzhou Xinyidai i Huawei.

Aquesta cooperació busca desenvolupar la tecnologia 5G en la seva aplicació en àrees portuàries i marítimes. Es planeja la seva aplicació per a alertes de ports, navegació auxiliar, maneig intel·ligent de càrrega i altres parts del procés logístic.

http://www.seatrade-maritime.com/news/asia/huawei-and-guangzhou-setting-up-5g-port-innovation-centre.html

Un estudi interessant desenvolupat per ICEX España, desenvolupa el panorama global d’aquesta tecnologia, així com les seves implicacions econòmiques, socials i tecnològiques. En aquest posiciona a la Xina, com el principal competidor per a situar-se com a primera potència del desenvolupament del 5G, de la mà de les seves empreses de tecnologia, com l’últimament controvertida Huawei, amb un objectiu d’inversió de 355.000 milions d’euros i 460 milions d’usuaris per al 2025.

https://www.icex.es/icex/wcm/idc/groups/public/documents/documento/mde5/ode5/~edisp/doc2019819685.pdf?utm_source=RSS&utm_medium=ICEX.es&utm_content=26-04-2019&utm_campaign=Ficha%20sector.%20Tecnolog%C3%ADa%205G%20en%20China%202019

 

Claus per a la implementació del 5G en la logística portuària.

La indústria i el sector logístic en particular, està percebent al 5G com a punt de referència de comunicació del futur i com un concepte de xarxa completament nou que és la combinació de xarxes terrestres i mòbils.

https://enterpriseiotinsights.com/20180202/5g/5g-iot-port-operations-tag17-tag99

En diversos ports del món, actualment comencen a provar la capacitat del 5G, amb l’objectiu clau d’automatitzar per complet les activitats portuàries comunes. És una qüestió de pocs anys fins que els sensors 5G siguin més assequibles, duradors i tinguin més disponibilitat perquè aquesta tecnologia pugui arribar a tot el sector industrial.

Les companyies navilieres i altres proveïdors de logística que han apostat des del principi en la implementació del 5G, veuran els beneficis en breu. Per això, la clau de l’èxit és unir-se al moviment des de l’inici, per així evitar els riscos de perdre competitivitat.

El 5G tindrà un paper important a exercir en els ports per dues raons principals:

  • Primer, la Internet de les Coses en els ports: tot es connectarà i s’intercanviaran grans volums de dades sensibles en temps real, que permetran l’automatització de les operacions. Perquè el IoT sigui completament operatiu i implementat en els ports, necessitem a 5G com la tecnologia capaç d’oferir l’amplada de banda necessària.
  • En segon lloc, accés total a Internet en l’àrea del port: els ports són grans extensions d’infraestructura terrestre i marítima, la qual cosa dificulta l’accés a Internet de qualitat en tot el seu perímetre. Amb 5G, ho tindrem. Caldrà realitzar però una important inversió per aconseguir-ho.

La cooperació d’actors clau de múltiples camps industrials i tecnològics està fent possible l’accés a 5G per a empreses de tots els sectors.

El port del futur es basarà en 3 característiques principals que li permetran adaptar-se a l’entorn canviant i innovar de forma contínua:

  • Cooperació: La innovació tecnologia, que permet el 5G, empenyerà als stakeholders en el món logístic portuari a treballar de forma conjunta.
  • Innovació: Els ports es veuran inclinats a acceptar la innovació mitjançant l’automatització i la digitalització. Obrirà la possibilitat del desenvolupament de nous models de negocis “Smart” i requerirà noves habilitats i perfils per a la seva implementació.
  • Sostenibilitat: Els ports del futur promouran les energies renovables en formes d’obtenció de recursos i processos verds. S’utilitzaran combustibles alternatius com l’electricitat (en cotxes i camions) i la LGN (vaixells). S’uniran al moviment 3P: People, Planet, Profit (Persones, Planeta, Benefici) per al seu creixement de manera sostenible.

El desenvolupament d’un ecosistema connectat necessitarà empreses en constant evolució, amb capacitat d’adaptació i transparència.

balticportsconference-vonck.pdf

El 5G promet ser la tecnologia que obrirà el panorama per al desenvolupament de solucions automatitzades, sostenibles i efectives en el món de la innovació logística portuària. Revolucionarà els processos portuaris que coneixem, des del control remot de grues, cotxes i altres sistemes innovadors; la comunicació i radars, seguretat portuària, innovació i desenvolupament o gestió massiva de dades, entre altres.

En els ports més importants del Mediterrani, com el port de Barcelona, es veuran nous desenvolupaments d’adopció d’aquesta tecnologia en la seva aposta per la innovació i la cerca contínua de trobar la millor forma d’implementar el 5G, la Internet de les Coses, Blockchain, etc. que són les innovacions que estan revolucionant la forma de fer logística.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.