L’automatització industrial ha entrat en la seva etapa d’or, sent adoptada de forma revolucionària en diversos sectors industrials i de manufactura, amb la porta oberta a entrar en les nostres llars.
L’adopció de la robòtica estarà present en més sectors, espais industrials i de la vida quotidiana; els veurem en la producció d’aliments, retail, salut i operacions logístiques.
Les tecnologies disruptives del sector de la robòtica creixeran de forma important durant aquest any. El nombre de companyies que desenvolupen i comercialitzen robots augmentarà significativament en 2019, especialment a Alemanya, la Xina i els Estats Units. Els factors clau continuaran sent la confiabilitat, seguretat, velocitat, precisió i la facilitat d’ús. Presentant tecnologies impressionants que podríem pensar que només veuríem en l’última pel·lícula Sci-Fi d’alt pressupost.
El sector de la Logística es considera terreny fèrtil per a “robotitzar” processos i sistemes, propulsant el potencial d’innovació disruptiva a territoris on abans no eren possible. L’impacte el veurem en diferents punts de la cadena de subministrament, per exemple:
Delivery. Robots de repartiment.
“L’última milla”, un problema comú inherent a les operacions logístiques i crucial en el comerç electrònic. S’han desenvolupat robots per a treballar en grans ambients interiors, amb l’objectiu de realitzar lliuraments en entorns de treball com a oficines, magatzems o locals comercials.
Ex. Loomo de Segway
Uns altres prenen directament els carrers per a lliurar petits paquets com aliments frescos i menjar calent. Un exemple és el robot Nuro, que compta amb un ensinistrament especial per a portar càrregues separades, climatitzades i refrigerades. Aquest robot es troba operant ja a Phoenix, Arizona.
El desenvolupament dels robots autònoms serà un avantatge competitiu per a les empreses de distribució i logística a client final. Les empreses de paqueteria més importants del món estan apostant per generar alternatives que aportin valor a l’experiència del client i al seu model de negoci.
Cobots. Robots col·laboratius.
Els robots col·laboratius, o cobots, se’ls considera la cara amigable de l’automatització del treball. Brinden assessorament puntual o ofereixen múscul mecànic en moments específics.
La preocupació per la suplantació d’humans per robots ha fet que els cobots siguin un desenvolupament de la robòtica en auge. Permetent a les empreses implementar l’automatització de forma fluida, procurant l’harmonia de tasques entre humans i màquines.
No és cap novetat que robots cohabitin amb humans en espais de treball, un exemple clar, les cadenes de muntatge. La innovació radica a crear cobots molt més compactes i segurs en els seus moviments. Els quals facin tasques que aportin valor i disminueixin risc al capital humà.
Ex. Cobots Mir500 dissenyats per Mobile Industrial Robots. Grup Kverneland; poden aixecar 1,100 lb (uns 500 Kgs.) i travessar les instal·lacions sense guia.
Humans amb súperpoders.
Els exoesquelets robòtics estan en el seu millor moment. El seu desenvolupament i millorament permetran iteracions per a la realització de més activitats i una major autonomia energètica. El primer exoesquelet robòtic industrial de cos complet alimentat per bateria estarà disponible comercialment a principis del 2020. Els seus desenvolupadors afirmen que donarà als usuaris una amplificació de força de 20 a 1.
Fins i tot ja existeixen pilots d’exoesquelets que permeten dotar de mobilitat a una persona paraplègica. Aquest serà un pas enorme per a moltes persones amb problemes de mobilitat, que els canviarà la vida.
Els exoesquelets, són doncs una àrea de la robòtica molt interessant i de gran transcendència social. Es preveu un creixement global del mercat a més de $5,5 mil milions per a 2025.
Dissenys robòtics modulars.
La integració és un dels “colls d’ampolla” del desenvolupament d’innovació en l’àrea de la robòtica. Empreses com Acutronic Robotics i el Grup ARM (Advanced Robotics for Manufactuing) estan desenvolupant dissenys modulars, plug-and-play; amb peces intercanviables i juntes modulars amb diverses peces d’agafada, velocitats de tancament, càrregues útils màximes i graus de flexibilitat, de la mà d’eines intuïtives de codi obert. Tot això amb l’objectiu de crear un robot que pugui fer múltiples treballs amb l’intercanvi ràpid d’una sola peça.
Un exemple d’això és “Mara” de Acutronic Robotics.
La coordinació de “Mara” s’aconsegueix per mitjà d’H-ROS, un marc de programació de codi obert i flexible per a adaptar components robòtics comuns en diferents àrees.
Cloud Robotics: L’era de la robòtica en el núvol
Aquest any serà crucial perquè el núvol es converteixi en component vital per a les automatitzacions industrials. Empreses com Google i Amazon anuncien nous serveis orientats al desenvolupament en el núvol, en estreta relació amb la Robòtica. Els avantatges de connectar robots en el núvol es basen en augmentar el poder computacional, l’emmagatzematge i la comunicació efectiva. D’aquesta forma aconseguim augmentar exponencialment el seu rendiment.
Robots ideals per al desenvolupament de la Edge Computing.
Durant 2019 podem esperar veure avanços en sensors intel·ligents i sensors amb intel·ligència artificial incorporada, que redueixen la necessitat d’enviar informació al núvol o servidors centralitzats per al seu processament, abans d’actuar. Això hauria de permetre que els robots més intel·ligents i autònoms comencin a aparèixer en les llars i entorns industrials al llarg de 2019.
Tradicionalment el que fem amb els robots és recollir informació en l’entorn, enviar-la al núvol o a un sistema centralitzat, prendre decisions i dir al robot el que ha de fer. Aquesta forma de procedir causa retards, és ineficient i en alguns casos fa inviable robotitzar certs processos. Si convertim als robots en elements més intel·ligents, que prenguin decisions, aconseguim eliminar aquests problemes.
Podem dir que en els pròxims anys la logística continuarà sent un oceà blau per al desenvolupament de la Robòtica. El desenvolupament de productes prometedors tindrà un impacte en totes les parts de la cadena de valor, camions autocontrolats, magatzems intel·ligents, robots de servei, etc. L’automatització en la logística anirà de la mà de la innovació impulsada per sensors, maquinari i la cerca de la seguretat en els processos.
L’auge imperatiu de la robòtica causa debat, per a molts es converteix en temor a desaparició de llocs de treball, així com, a la deshumanització del servei i mà d’obra. Davant els punts de vista variats, considero vital, la necessitat d’alhora d’innovar amb tecnologia, desenvolupar la innovació des d’un punt de vista sistèmic. Permetent l’adaptació i evolució dels recursos humans i sistemes de treball, atès que aquesta tecnologia ha arribat per a quedar-se. En resum, el futur de qualsevol empresa integrarà robots o no existirà, però en qualsevol cas, les persones continuaran sent decisives.