Home Tecnología Entenent la transformació digital: Conceptes, dades i exemples.

Entenent la transformació digital: Conceptes, dades i exemples.

Parlar de transformació digital, és referir-se al canvi cultural, organitzacional i operatiu d’una organització, indústria o sector. A la cerca per crear sistemes per a la integració intel·ligent de tecnologies, processos i competències digitals en tots els nivells i funcions.

Aquesta integració ha de realitzar-se de manera estratègica i per etapes. Transcendint els rols tradicionals de vendes, màrqueting i servei al client. Comença amb una mentalitat empàtica per a connectar amb els stakeholders. És l’obertura a una reinvenció de com fer negoci, amb l’ajuda de la tecnologia com a facilitadora per a aconseguir-ho.

La transformació digital no es basa només en tecnologia i aplicacions disruptives. Se centra en el valor, les persones, l’optimització i la capacitat per a adaptar-se ràpidament amb les eines ideals per a facilitar-la. És un procés que necessita temps, per a integrar-se profundament en les activitats, processos, competències i models empresarials per a fluir cap al canvi i aprofitar noves oportunitats al llarg del temps.

Una visió cap a la transformació digital: dades i exemples

Estem davant l’embranzida d’empreses de totes les mides, que aposten per incloure la tecnologia d’una forma sostenible dins d’aquestes. Gradualment van apareixent casos d’èxit a nivell mundial i en tots els sectors, avançant cap a aquesta nova era i aprofitant nous desenvolupaments tecnològics. Vegem algunes dades globals i exemples:

 • Al 2019, les empreses que prioritzen el digital tenien un 64% més de probabilitats que els seus iguals d’haver superat el seu principal objectiu comercial de 2018. (Font: Adobe i Econsultancy)
 • 45% de les empreses que van informar un impacte comercial positiu de la transformació digital també van fer-ho en un major creixement dels ingressos nets. (Font: Deloitte)
 • 76% dels executius està d’acord que les organitzacions necessiten redissenyar dràsticament les experiències que uneixen a la tecnologia i les persones d’una manera més centrada en les persones. (Font: Accenture)
 • 52% de les empreses planegen retallar o ajornar les inversions a causa de COVID-19, només el 9% farà aquestes retallades en la transformació digital. (Font: PwC)

Aposta per la transformació digital en les empreses

 • La majoria de les empreses utilitzen la tecnologia per a modernitzar el seu model de negoci existent en lloc de transformar-ho. (Forrester)
 • S’espera que el mercat de transformació digital creixi a una CAGR (taxa de creixement anual composta) del 22.7% des de 2019 a $ 3.294 mil milions per a 2025. (Investigación y Mercados)
 • El 70% de les organitzacions tenen una estratègia de transformació digital o estan treballant en una.
 • Es considera que les empreses industrials són les que més s’han beneficiat de les transformacions digitals. (Font: PTC)
 • El 60% dels executius diu que Internet de les coses exercirà un paper fonamental en la seva estratègia empresarial digital. (Font: PTC)
 • El 55% de startups i el 38% de les empreses tradicionals ja han adoptat una estratègia empresarial digital.
 • El 89% de les empreses té previst adoptar o ja ha adoptat una estratègia empresarial digital.
 • Els principals adoptants d’estratègies comercials digitals inclouen Serveis (95%), serveis financers (93%) i atenció mèdica (92%). (Font: IDG) https://resources.idg.com/download/white-paper/2018-digital-business

Tecnologies i beneficis de la transformació digital

El valor de les petites victòries: exemples d’iniciatives cap a la transformació digital

Under Armor: Roba esportiva intel·ligent

En la cerca per convertir-se en molt més que una empresa de roba esportiva, aprofitant la tecnologia, es van inclinar a seguir la tendència cap al “connected fitness”. Creant una plataforma per a rastrejar, analitzar i compartir dades de salut personal directament en els telèfons dels clients. Aquesta nova aplicació proporciona un flux d’informació a l’empresa que li permet identificar immediatament les tendències de salut i fitness.

Under Armour, empresa amb seu a USA va poder reconèixer immediatament la tendència a caminar que va començar a Austràlia. Això els va permetre desplegar esforços de distribució i màrqueting localitzats molt abans que els seus competidors sabessin el que estava succeint.

https://www.mapmyrun.com/

 

Walgreens. Adopta una mentalitat mòbil, centrada en les persones

La cadena de farmàcies Walgreens opera com la segona xarxa de farmàcies més gran dels Estats Units, però així i tot han aconseguit mantenir-se a l’avantguarda de la innovació digital. Han adoptat una mentalitat de dispositius mòbils que també impulsa el trànsit a la botiga i ajuda a fidelitzar als clients.

Diferenciada i personalitzada, aquesta és l’experiència de client que Walgreens pretén oferir. Aquest enfocament funciona especialment per a productes de bellesa i cura de la pell que estan intrínsecament personalitzats.

Entre altres coses, en l’aplicació, els usuaris poden tornar a assortir receptes escanejant el codi de barres. Els usuaris també poden usar l’aplicació per a organitzar un xat de vídeo amb un metge en línia o configurar recordatoris de píndoles per a administrar els medicaments en els seus rellotges Apple.

La transformació digital de Walgreens també va ser impulsada per una nova intranet i una estratègia de col·laboració que va fomentar el reconeixement,  ha augmentat la comunicació i el compromís dels empleats.

https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/consumer-trends/walgreens-digital-marketing-customer-experiences/

 

Howden. Transformació del servei postvenda.

Howden, empresa fabricadora de compressors industrials, utilitza una solució digital centrada en les dades com a centre de les seves iniciatives de creixement. Aquesta solució està basada en la solució Vuforia de l’empresa PTC i l’ús de les lents Hololens de Microsoft de realitat augmentada.

El seu objectiu és crear vincles a llarg termini amb els seus clients. La via que van definir per a desenvolupar era diferenciar la seva oferta de productes per mitjà dels seus serveis postvenda.

Es van centrar en dues peces crítiques per a realitzar aquesta iniciativa de transformació. La primera enfocada a recopilar informació sobre els seus equips al llarg del seu cicle de vida i la segona, lliurar aquesta informació al client d’una manera visual i fàcilment comprensible.

Sota aquestes dues línies, Howden va poder implementar una solució de realitat augmentada que va brindar als clients els coneixements necessaris de   que poden usar-se per a millorar el rendiment i eficiència operativa dels equips.

Amb aquesta innovació, els clients eviten els desafiaments i costos associats amb el temps d’inactivitat no planificat, degut a un mal funcionament o avaria, i alineen millor les estratègies generals de manteniment.

Els operadors de plantes, que no són experts en compressors, ara tenen 160 anys de coneixement en compressors a l’abast a través d’aquesta experiència. Des de la perspectiva del servei de Howden, ara el client pot manejar fàcilment una situació que abans necessitava un mínim d’una a dues hores per a resoldre i potser requeria el temps de viatge i les despeses per a enviar a un tècnic expert.

L’optimització de l’experiència del client de principi a fi, la flexibilitat dels sistemes operatius i la innovació són moltes vegades els impulsors clau per a la transformació digital. També de manera important, l’ús intel·ligent de la informació, per al desenvolupament de noves fonts d’ingressos i la creació d’ecosistemes de valor. Per a arribar aquí, el primer pas és la resolució de desafiaments interns, com els sistemes heretats i la desconnexió entre els processos interns de la companyia, els anomenats curtcircuits d’informació.

Els processos de negoci han de ser continus, saltar les barreres departamentals que moltes vegades són sitges d’informació. La informació no flueix, amb el que ha d’introduir-se moltes vegades. El primer pas de tot procés de transformació digital és generar aquesta dada única, fiable, que flueix per tots els processos empresarials, sense desconnexions.

D’aquesta manera és possible crear fluxos que transcendeixen i connecten tots els sistemes dins de les empreses i es crea la possibilitat orgànica d’adaptar-se als canvis al llarg del temps.

El repte és aquí, les empreses que no  pugen al tren de la transformació digital deixen de ser competitives, i en poc temps, deixaran d’existir.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.