Home Operaciones Smart Fabrics, la tecnologia que revoluciona experiències

Smart Fabrics, la tecnologia que revoluciona experiències

Imagina que pots comunicar-te directament amb la teva roba per a regular la temperatura i que aquesta et respongui refredant o escalfant-se automàticament. O que estiguis corrent una marató i la teva samarreta pugui enviar informació del teu estat físic en temps real directament al teu entrenador o metge. Això és possible amb el desenvolupament dels teixits intel·ligents o Smart Fabrics.

Smart Fabrics

Què són els teixits intel·ligents?

Els teixits intel·ligents també anomenats tèxtils electrònics, e-tèxtils, peces i teles intel·ligents, tenen algun tipus de component digital incrustat en elles. Pot ser una bateria, un led, un xip electrònic o un sensor. La tecnologia s’incorpora al teixit a través de diversos mètodes, com a fibres conductores o impressió 3D multicapa.

Aquests es fabriquen i dissenyen per a integrar tecnologies que ofereixen a l’usuari una major funcionalitat. El propòsit de les teles intel·ligents és proporcionar un valor afegit a l’usuari, sigui per plaer, rendiment o seguretat. Aquestes van des d’aplicacions on es controla la salut, la protecció, la seguretat i/o estil de vida.

Els teixits intel·ligents poden agrupar-se en dues grans categories: l’estètica i la millora de rendiment.

  1. Els teixits intel·ligents estètics són aquells que usen la tecnologia amb finalitats de moda i disseny. Tenint la possibilitat d’incorporar una experiència multisensorial, per mitjà d’il·luminació, sons, etc. Els exemples inclouen sabates que s’il·luminen i teles que canvien de color amb la calor corporal.
  2. Els teixits enfocats en la millora del rendiment ajuden en les funcions humanes, controlant aspectes com la temperatura corporal, la suor, el ritme cardíac, el respiratori, etc. Els exemples inclouen roba que pot regular la temperatura corporal i tèxtils que brinden protecció contra perills ambientals com la radiació.

Fins ara, la majoria de les teles intel·ligents s’han limitat a usos específics, inclosos els sectors de medicina, militar i moda.

Aquesta tendència es veu impulsada de manera indirecta pel desenvolupament de dispositius electrònics més petits i de producció més barata. Amb l’arribada de fils conductors que es poden teixir en teles s’han obert noves possibilitats. També es preveu que els tèxtils intel·ligents creïn una revolució en el mercat dels dispositius portàtils intel·ligents. La grandària del mercat global de teles intel·ligents es va valorar en 878,9 milions de dòlars en 2018 i es preveu que s’expandeixi a una taxa composta anual del 30,4% de 2019 a 2025.

Smart Fabrics en el món de la moda vinculat a la tecnologia.

La indústria de la moda i l’entreteniment està utilitzant teles intel·ligents per a incorporar una estètica única en les seves creacions. Les característiques de l’aparença, com el color, la grandària o la forma de les peces, poden modificar-se utilitzant Smart Fabrics. Les teles intel·ligents a la roba permeten a l’usuari interactuar amb el seu entorn i comunicar dades a través de sensors integrats o fils conductors pels quals a través de la roba es “comuniquen” amb dispositius portàtils.

Un exemple és CuteCircuit que utilitza teles intel·ligents per a les seves col·leccions d’alta costura i projectes especials. La ‘Sound Shirt’ de CuteCircuit permet a les persones sordes experimentar la música per mitjà del seu cos a través d’una peça intel·ligent.

Xarxes socials i comunicació

Els tèxtils electrònics estan obrint noves portes per a les xarxes socials, creant noves formes perquè les persones interactuïn entre si i comparteixin informació.

Jansport va desenvolupar una motxilla feta de tela intel·ligent programable que la converteix en un vehicle per a les xarxes socials. Els usuaris poden compartir cançons, vídeos, pàgines de Facebook i enllaços a llocs web amb persones pròximes. És una manera de mostrar al món el que vulguem de nosaltres de manera eficient i oberta.

Google y Levi’s

A més, durant els últims anys, Google va estar treballant amb Levi Strauss en una jaqueta texana intel·ligent sota el Projecte Jacquard, que va produir una jaqueta texana amb mànigues de tela intel·ligents amb controls tàctils incorporats. El novembre de 2019, el projecte es va comercialitzar en les noves jaquetes Jean de Levis.

Google es va associar amb Levi Strauss per a produir una jaqueta intel·ligent que utilitza la tecnologia intel·ligent Project Jacquard de Google. La jaqueta utilitza Bluetooth i fil conductor per a comunicar-se amb una aplicació de telèfon intel·ligent associada. Els usuaris poden canviar les seves seleccions de música i executar altres funcions amb tocs programables de la tela.

Per a la salut:

Altres gegants tecnològics com Microsoft i Apple estan sol·licitant les seves patents per a la seva integració tecnològica amb teixit intel·ligent. Apple va presentar una patent per a integrar la tecnologia de monitoratge de la salut a la roba. De manera similar, el novembre de 2019, Microsoft va presentar una patent per a la tecnologia de teixit intel·ligent denominada Electronically Functional Yarn que s’integrarà en els fils per a la funcionalitat elèctrica.

La startup francesa Spinali Design, fabrica roba de platja d’alta gamma amb sensors de llum ultraviolada integrats que indiquen el moment d’aplicar el protector solar, protegint així la nostra salut.

Els tèxtils intel·ligents poden programar-se per a monitoritzar aspectes com la biometria (mesuraments d’atributs físics o comportaments com la freqüència cardíaca), la qual cosa podria ajudar als atletes, les persones que segueixen dietes i els metges que observen els signes vitals dels pacients. Les possibilitats d’aplicació en el sector de la salut són incomptables.

Els tèxtils intel·ligents podrien ser incalculablement beneficiosos en moltes àrees, i això sense aprofundir en molts sectors, simplement veient les seves aplicacions en el món del disseny i la moda. La comunicació és la columna vertebral de la revolució tecnològica moderna, i la integració de la tecnologia de les comunicacions a la roba pot obrir noves oportunitats de connexió i expressió. També davant la situació enfront de la COVID-19 podria ser un escenari propici per al desenvolupament d’aquestes tecnologies enfocades a la salut i a fomentar les tasques sense contacte. Esperem veure aquesta tecnologia present en diferents sectors que busquin aprofitar el seu potencial.

Finalment dir que hi ha sectors industrials amb una gran tradició al nostre país, com és el tèxtil, que podria tenir l’oportunitat de ressorgir si aconsegueix sumar aquest component tecnològic i generar valor per a l’usuari final. Com en tot, el secret és anticipar-se, endevinar models de negoci i posar-los en marxa; els teixits intel·ligents són sens dubte una gran oportunitat per fer-ho.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.