Home Tecnología Mobilitat Sostenible. Creant les vies de solució davant el repte climàtic.

Mobilitat Sostenible. Creant les vies de solució davant el repte climàtic.

Un dels grans reptes climàtics als quals s’enfronta el món sense excepció, és la mobilitat. La societat necessita gran infraestructura de transport per a sostenir el dia a dia i les exigències del mercat. Parlem de cotxes, busos, trens, vaixells, avions, camions que en realitzar la seva funció deixen una marca en l’ambient difícil d’ignorar.

eco-friendly-154950_960_720

La major part de les emissions de CO2 són derivades del transport de persones i béns de consum. Per això, avui es presenten diferents alternatives de transport per a assegurar una millora ambiental en el present i un futur sense les conseqüències que avui es projecten amb els sistemes de transport que coneixem.

Per a això, la tecnologia té un paper fonamental en la generació de propostes i alternatives en aquest àmbit, però la seva aplicació i desenvolupament se centra en la necessitat d’un canvi de mentalitat que inclou a tots els stakeholders, des de les organitzacions fins cadascun de nosaltres com a ciutadans.

La bona notícia és que cada vegada més les ciutats se sumen al repte, buscant solucions i iterant amb elles. Generant així un know-how que pugui multiplicar-se a diferents parts del globus. L’objectiu és trobar que es potenciï o es mantingui el flux de persones, béns i serveis, mitigant el canvi climàtic i procurant la seguretat de tots els ciutadans.

Aquest és un repte que, com a societat en aquesta època, ens ha tocat abordar: la transformació de la mobilitat a una mobilitat sostenible. Per a això es necessita involucrar 3 pilars fonamentals del canvi: el medi ambient, l’aspecte social i l’econòmic. Aquests pilars han de trobar un equilibri amb solucions que no depreciïn cap d’aquests aspectes. La mobilitat sostenible ha de contribuir a la societat en forma positiva alhora que integrar-se de manera sustentable, apoderant a tots els actors que participen en aquest enorme repte. És possible respondre al repte climàtic, sense crear més desigualtats i garantint la viabilitat de milions de petits negocis que poden veure’s amenaçats si no es fa de manera intel·ligent i empàtica, permetent la seva transformació i evolució a models més sostenibles.

Mobilitat sostenible en ciutats europees: Copenhaguen, París, Amsterdam, Barcelona.

Diverses propostes es desenvolupen a diferents parts del món, impulsades des del sector privat i públic:

  • Copenhaguen busca convertir-se a la ciutat neutra de carboni per al 2025. Es considera líder en el disseny d’alternatives que involucren a tots els habitants i sistemes de la ciutat per a aconseguir-lo.

  • Amsterdam se centra en futurs escenaris de mobilitat urbana. Els objectius climàtics estan en la part superior de l’agenda de la Ciutat d’Amsterdam, que recentment va declarar que per a 2030 tot el trànsit de la ciutat hauria de ser elèctric. El que significa que per a aquesta data tots els automòbils de gasolina i dièsel es mantindran fora de la ciutat. Amb aquest ambiciós objectiu, Amsterdam s’ha posat a l’avantguarda, donant un exemple per a les ciutats de tot el món.

  • Nova York, Dubai, Londres, París, Sydney o Barcelona. Totes les ciutats comparteixen els mateixos problemes de mobilitat i sostenibilitat. En aquest vídeo de la Smart City World Congress a Barcelona, podem veure la projecció del futur de les ciutats per a mitigar els desafiaments, enfocats a crear solucions.

Com a alternatives al transport per combustible fòssil, diferents apostes per solucions en mobilitat van impulsant el desenvolupament de cotxes elèctrics, transport impulsat per hidrogen i cotxes híbrids. Cadascun d’aquests vehicles produeixen zero o molt poques emissions, que reemplacessin al seu predecessor, el motor de combustió, per mitjà del motor elèctric.

Cotxes híbrids vs elèctrics: Quina és la diferència?

Comencem per una diferència que involucra els sentits, els cotxes elèctrics són totalment silenciosos, inodors i es caracteritzen per brindar trajectes agradables i suaus. En l’àmbit de costos, les despeses de “combustible” es redueixen considerablement, ja que l’electricitat és menys costosa que la gasolina o el gasoil.

Fa 10 anys es considerava impressionant que un vehicle elèctric pogués aconseguir els 150 quilòmetres de trajectòria. Avui poden cobrir fins a 300 quilòmetres d’autonomia entre càrregues. Un altre aspecte que ha millorat és el temps de càrrega, on 30 minuts és suficient per a aconseguir fins a 120 quilòmetres.

Els vehicles híbrids, d’altra banda, compten amb major abast que els automòbils amb motor de combustió, donat al fet que funcionen amb gasolina i dos bateries de suport. Aquestes són les encarregades de reduir el consum de gasolina fins a un 40%.  Mentre s’utilitza la bateria elèctrica es gaudeixen els avantatges sensorials i ambientals d’aquesta solució i quan s’utilitzen el motor de combustió el comportament del vehicle és el d’un automòbil convencional.

L’opció més avançada en desenvolupament són els cotxes elèctrics, al seu torn que la més accessible en el mercat. Aquesta respon als problemes ambientals relacionats amb l’escalfament global i la contaminació de l’aire. Se substitueix el motor de combustió, la fuita i tanc de gasolina per un motor elèctric que funciona com a bateria recarregable. El gran avantatge d’un cotxe elèctric és la reducció de so, la nul·la producció de gasos de fuita, sense ells, proporcionen una major experiència de viatge per a l’usuari, així com la confiabilitat i poc manteniment que ofereix l’ús de motor elèctric.

L’aposta: El desenvolupament dels vehicles d’hidrogen.

Existeix un vehicle que és 100% elèctric que utilitza una forma alternativa d’energia: els vehicles impulsats per hidrogen. Actualment la majoria de les actuacions elèctriques utilitzen bateries d’ions de liti, però existeixen altres alternatives per a emmagatzemar energia. Les piles de combustibles d’hidrogen permeten generar electricitat a partir del gas que es produeix per la descomposició d’aigua o metà. Dins de la pila de combustible aquest gas es converteix en electricitat per mitjà de la reacció química amb oxigen.

Aquesta tecnologia és una aposta de grans companyies, encara que ara encara es presenten alguns obstacles. Encara que l’hidrogen és l’element més comú en l’univers, no existeix en forma pura en el planeta. Això significa que, si desitgem utilitzar-ho com a combustible per als nostres automòbils, hem de produir-ho a partir d’altres compostos com l’aigua, el gas natural o uns altres combustibles fòssils o la biomassa. I per a això, l’energia necessària pot tenir un cost ambiental i econòmic significatiu depenent de com el realitzem. Si es fa a partir de gas natural té un efecte contaminant generar-lo i si el realitzem a partir d’aigua per electròlisi té un consum energètic elevat i no és contaminant.

Addicionalment, els costos d’infraestructura per a la seva producció i distribució a gran escala, requereixen una gran inversió per a portar-la a la seva adopció en el mercat. Hem d’implementar hidrolineres tal com en el seu moment vam fer amb les gasolineres.

Malgrat això, el vehicle de pila de combustible d’hidrogen té grans avantatges; d’una banda el proveïment de carburant és molt ràpid, com si carregarem el combustible en una gasolinera i a més la capacitat de generar energia de la pila de combustible d’hidrogen respecte a les de liti és 236 més potent, això permet impulsar vehicles de gran tonatge, vaixells, avions o submarins.

 

El desenvolupament dels vehicles elèctrics, híbrids i propulsats per hidrogen encara contínua. Especialment els relacionats amb l’energia elèctrica han avançat enormement. Avui, el motor elèctric ja no està en desavantatge en comparació amb el motor de combustió. Les bateries d’ions de liti són segures i permeten al final del seu cicle de vida reciclar-se, amb processos cada vegada més eficients. Aquestes ofereixen les propietats de ser més lleugeres, compactes i amb major capacitat, permetent millorar l’abast dels vehicles.

Cada dia es desenvolupen noves alternatives per a optimitzar els processos i facilitar la utilització d’aquestes tecnologies que poden canviar el rumb del transport i proposar un futur sense el mal que li causem a l’ambient vinculat al transport en general. Un benefici que segurament gaudirem cadascun de nosaltres i el deixarem per als nostres fills.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.