Home Tecnología Tendències de la dècada, comencem aquest 2020.

Tendències de la dècada, comencem aquest 2020.

Estem en plena arrencada de l’any, un 2020 que obre la porta a una nova dècada. Una dècada on ja es preveu el desenvolupament i manifestació de grans canvis; desenvolupaments tecnològics que hem seguit i estàvem esperant.

Què espera en aquest 2020?

Un factor clau que influirà definitivament en el nostre futur és la necessitat urgent de creació d’estratègies ecològiques. És moment de prendre seriosament i definir: Com respondrem al canvi climàtic, la disminució de la biodiversitat i els problemes relacionats amb les deixalles ?. En aquest aspecte, la tecnologia, així com, tots els sistemes humans s’hauran de veure involucrats. Això serà un tema vital que estarà present en tots els desenvolupaments que marquin tendència per a aquesta nova dècada.

La tecnologia s’anirà integrant en tot, convertint-se en una part inherent de la societat i de la vida quotidiana. Serà una dècada tecnològicament disruptiva, on veuran la llum tecnologies com el 5G, començarà a ser mainstream la realitat virtual i la Intel·ligència Artificial, serà l’Era del Internet de les Coses, etc. Tot això brindant oportunitats per al sector industrial i empresarial, així com obrint tot un nou panorama per al consum.

Parlant de consum i sumant-ho al factor ecològic, serà un tema interessant i de gran prioritat una reflexió que haurem de fer, tant en l’àmbit professional com en la vida quotidiana, sobre l’equilibri entre una cosa i l’altra, a mesura que les novetats ens permetin accedir a nous productes i serveis.  De quina forma la tecnologia pot donar suport a la reconstrucció ecològica i com aquestes novetats poden també obstaculitzar-la? Com consumidors, de quina forma podem fer el millor ús de la tecnologia d’una manera responsable i sostenible?. Considero que les dues preguntes són vitals i caldrà tenir-les presents.

Tendències 2020 que es desenvoluparan al llarg de la dècada.

Aquest any veurem al mercat tecnologies que veuen la llum després d’un llarg període de desenvolupament. Cadascuna d’aquestes tendències tecnològiques s’anirà desenvolupant al llarg de la dècada obrint un nou panorama a iniciatives, nous models de negoci, productes i serveis que brindaran solució davant les noves necessitats d’un consumidor que segueix transformant-se i davant les necessitats particulars de l’entorn , la societat i els sistemes que la componen.

5G veurà la llum i el consumidor guanyarà velocitat.

Una de les tecnologies que hem estat esperant és el 5G. Segons dades proporcionades per Huawei, el 5G augmentarà la capacitat actual del nostre mòbil per 1,000 vegades, amb connexions per almenys 100 mil milions de dispositius i una experiència d’usuari individual de 10 Gb/s amb latència extremadament baixa, el que significa temps quasi instantanis de resposta.

Aquest any veurem el llançament de 2,500 satèl·lits, un desenvolupament de l’empresa SpaceX fundada per Elon Musk. L’objectiu és marcar una nova era per al Internet de banda ampla per a usuaris d’Amèrica de Nord. Al llarg de la dècada es planeja el llançament de més de 30,000 satèl·lits per aconsegueix expandir el Internet al llarg del planeta.

https://elpais.com/tecnologia/2019/05/15/actualidad/1557927104_174045.html

L’arribada del 5G potenciarà sense precedents el “anytime, everywhere” (en qualsevol moment, en qualsevol lloc), permetent de la mà del desenvolupament de l’Edge Computing, la realització de tasques complexes d’informàtica, riques en funcions, qualitat per al streaming de vídeo, creació de contingut i maneig de maquinària, des de qualsevol lloc del planeta, en temps real i en gran varietat de dispositius.

Més sobre el 5G: https://ignasisayol.com/el-futur-amb-la-tecnologia-5g-disrupcio-a-la-vista/

Els bessons digitals es convertiran en una eina industrial de capçalera.

Els Bessons Digitals (Digital Twins), es convertiran en eines col·laboratives per a planificar, desenvolupar, operar i mantenir actius i infraestructura.

La tendència dels bessons digitals està guanyant impuls gràcies a l’evolució de les capacitats de simulació i modelatge, el desenvolupament dels sensors IOT i una major disponibilitat d’eines i infraestructura informàtica, sobretot, per a l’anàlisi de dades. Es preveu que per al 2022, el 40% dels proveïdors de plataformes IOT integraran dins dels seus serveis plataformes, sistemes i capacitats de simulació per a la creació de bessons digitals i el 70% dels fabricants utilitzarà la tecnologia per a la simulació de processos i avaluació d’escenaris.

Avui, la ciutat de Singapur és un exemple d’èxit en l’aplicació de Digital Twins per a la gestió de la seva Smart City. La ciutat utilitza un model virtual detallat de si mateixa en projectes de planificació urbana, manteniment i preparació davant desastres.

 

Més de Digital Twins:

https://ignasisayol.com/digital-twins-els-bessons-que-tota-empresa-voldra-tenir/

 

La computació quàntica començarà la seva comercialització.

Hem parlat anteriorment de la computació quàntica i dels grans beneficis per a la indústria, com l’atenció mèdica, la logística i el sector energètic. En aquest 2020, empreses com: IBM, Google, Intel, Microsoft i Alibaba estan apostant pel seu desenvolupament. També veiem el sorgiment de startups com D-Wave Systems o QC Ware, buscant crear solucions d’innovació disruptiva.

Google va presentar els seus últims avenços en computadores quàntiques. La companyia va desenvolupar un chipset capaç de realitzar càlculs altament complexos en menys de 3 minuts. Com a referència, a la supercomputadora més ràpida de el món li hagués pres al voltant de 10,000 anys fer la mateixa feina.

Més sobre Computació quàntica: https://ignasisayol.com/computacio-quantica-aplicacions/

Blockchain entra en ús intensiu.

En el 2020, les principals institucions introduiran blockchain per assegurar-se transparència i seguretat de la informació a gran escala i evitar el frau a Internet. Es veuran accions i programes de grans empreses que apostaran per oferir i difondre Blockchain en el sector industrial: IBM va establir un programa accelerador especialitzat en Blockchain, Xina va aprovar la introducció de blockchain en serveis com ICBC (Banc Industrial i Comercial de la Xina), Alibaba , Xina Southern Airlines, etc.

Aquest any, blockchain esdevindrà una tecnologia d’ús intensiu d’aplicació en diferents sectors. Més de Blockchain aquí:

https://ignasisayol.com/com-implementar-blockchain-a-la-logistica-industrial-6-exemples-reals/

El moment de la Intel·ligència Artificial i el Machine Learning.

La Intel·ligència Artificial és part de la nostra vida quotidiana, impulsada per l’aparició de dispositius com Alexa, Siri o Google Assistant. En aquest 2020, el reconeixement d’emocions prendrà més rellevància i la IA veurà el seu moment decisiu d’aplicació en el sector empresarial i de consum.

Les apostes recauen en què la IA pot transformar la productivitat i el PIB de l’economia global. Comptant amb que encara es necessita inversió estratègica en diferents sectors perquè això passi.

Un estudi desenvolupat per la consultora PWC, mostra que el 45% dels guanys econòmics totals per al 2030 provindran de millores en els productes, estimulant la demanda dels consumidors. La IA farà possible generar una major varietat de productes, personalitzats, atractius i accessibles.

Com tota tendència que viu el punt més alt de popularitat, generarà un moviment ètic entre les elits polítiques, empresarials i de recerca. Les empreses de tecnologia experimentaran pressió per part de noves regulacions, inversors, empleats i societat en general, preocupada per la generació i comercialització de la IA de manera responsable, que eviti danys i contribueixi a l’avanç de la humanitat. En aquest sentit, l’aplicació de l’ètica a la Intel·ligència Artificial (AI) és clau per evitar que aquesta tecnologia avanci sense control i envaeixi la nostra privacitat alterant el nostre model de vida.

Hem d’augmentar el benestar social i ambiental, tot respectant els drets humans. El 2020 portarà amb si accions polítiques concretes en aquesta àrea, veurem esforços per connectar l’ètica i la creació de valor en aquesta tecnologia.

Cotxes autònoms, una tecnologia a punt, tot esperant noves regulacions.

Empreses com Tesla, Alphabet o Waymo han apostat per augmentar els seus esforços en el disseny de vehicles autònoms impecables. Des del començament del seu desenvolupament ha generat gran expectació i emoció la idea d’automòbils sense conductor, controlats des de llarga distància i en temps real.

El fer factible que els cotxes autònoms puguin realitzar activitats i estar preparats per a la seva utilització i aplicació serà una realitat, però a l’igual que la Intel·ligència Artificial es necessiten noves regulacions i un canvi de pensament social, així com canvis en la infraestructura de les ciutats i camins perquè es pugui adoptar aquesta tecnologia i es puguin aprofitar les oportunitats de la seva implementació.

Més sobre cotxes autònoms: https://ignasisayol.com/el-futur-del-transport-per-carretera-camions-sense-conductor/

La democratització de la tecnologia.

La democràcia es refereix al fet que tots tenim els mateixos drets i responsabilitats. Quan parlem de democratització de la tecnologia, ens referim al fàcil accés del domini tècnic per a tothom, independentment de la seva professió i lloc.

Aquesta tendència serà clau en les activitats de: desenvolupament d’aplicacions, disseny, coneixement, dades i analítica.

Finalment dir que hi ha una gran gamma d’escenaris de futur possibles, però depèn de les accions i eleccions en el present com a organitzacions i individus. La tecnologia pot oferir solucions, sempre que es gestionin adequadament i s’aconsegueixin fondre en la societat amb responsabilitat i cura del medi ambient.

Estem davant d’un any on veurem grans desenvolupaments sortir a la llum, davant d’això, es requereix una adequada preparació intel·lectual i emocional tant del consumidor com del mercat. Amb això procurarem el correcte flux de les tendències i l’obtenció de resultats que afavoreixen l’economia i a l’entorn.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.