Home Tecnología Internet of Bodies. La conquesta de l’última frontera

Internet of Bodies. La conquesta de l’última frontera

Imagina que el teu cos sigui capaç de connectar-se a un centre de dades. Aquestes dades poden ajudar a prevenir, gestionar el teu estat de salut i altres activitats per a millorar la teva vida quotidiana. Ho creiem possible?, ho veiem èticament acceptable?

Internet dels Cossos, és una de les tecnologies derivades del desenvolupament de la Internet de les Coses,  i ja ha creat controvèrsies ja sigui en els reptes, beneficis i possibles inconvenients que suposa per a les persones.

internet of bodies blog tecnologia ignasi sayol

Què és Internet of Bodies (IoB)?

Internet of Bodies (IoB) es refereix a dispositius col·locats o implantats en el cos humà que mantenen un diàleg continu entre diferents punts de contacte per mitjà d’Internet. Aquesta tecnologia utilitza el cos com una plataforma d’informació. Pot semblar esborronador, no obstant això, analitzant-ho pot aportar infinitat de noves possibilitats.

Sens dubte, IoB pot permetre a les persones amb afeccions mèdiques, com la diabetis, viure amb una millor qualitat i per més temps. Aquesta tecnologia ens permet controlar de prop i en temps real la glucosa de la sang i controlar les funcions del cos, utilitzant simplement una aplicació.

Existeixen 3 tipus de IoB, que es classifiquen segons el lloc on es troba el dispositiu o sensor:

La primera és d’ús extern, inclou els ja coneguts Apple Watches i Smart Bands de Fitbit, entre altres.   Aquests dispositius no són una novetat, poden monitorar de manera contínua els nostres cossos amb les seves aplicacions per a la salut i estan essent molt utilitzats en el mercat recentment.

La segona són els dispositius per a ús intern, per exemple, avenços recents en marcapassos o implants. I la tercera categoria són els avenços relacionats amb els dispositius incrustats en el cos. Incloent sensors enterrats dins de la pell. Un dels exemples són les interfícies cervell-computadora (BCI), encara que sembli de ciència-ficció, és una interfície informatitzada on el cervell humà es fusiona amb un dispositiu extern, la qual cosa permet una connexió en temps real amb els ordinadors remots que reben actualitzacions constants, amb el propòsit de controlar i monitorar.

Exemples en desenvolupament, la IoB està més a prop del que t’imagines.

L’exemple més sonat: els desfibril·ladors o marcapassos intel·ligents

Es tracta d’un petit dispositiu col·locat a l’abdomen, que ajuda als pacients amb afeccions cardíaques a controlar els ritmes cardíacs anormals, per mitjà d’impulsos elèctrics. També rastreja informació en temps real, vinculant el marcapassos amb una aplicació de mòbil.

Ja en ús i en el mercat: La píndola intel·ligent

Els sensors ingeribles, comencen a aparèixer en el mercat de la salut. Aquesta tecnologia està “embeguda” en forma de píndola, amb la possibilitat d’avaluar el clima intestinal. El sensor realitza el seu trajecte i a mesura que fa el recorregut va enviant les dades a un telèfon intel·ligent. Imagina’t poder tenir un diagnòstic en temps real sobre l’estat del teu sistema digestiu. Detectar lesions, donar-los seguiment o per mitjà de la informació recopilada, dissenyar una dieta perfecta per al teu organisme; les possibilitats són moltes.

També aquestes píndoles poden utilitzar-se per a la “quimioteràpia digital”. L’empresa Proteus digital ha estat l’encarregada de desenvolupar aquesta tecnologia que pot ajudar a optimitzar, registrar el temps, la dosi i el tipus de quimioteràpia presa, i combinar-se amb dades sobre repòs, activitat, freqüència cardíaca, etc. La informació també es pot compartir amb farmacèutics o cuidadors a través d’una plataforma mòbil segura.

https://www.fiercebiotech.com/medtech/proteus-launches-its-first-digital-cancer-chemotherapy-pill#:~:text=Smart%2Dpill%20maker%20Proteus%20Digital,adherence%20in%20their%20cancer%20patients.

Molt a la vora: Lents de contacte intel·ligents

S’estan desenvolupant “lents de contacte intel·ligents” que integren sensors i xips que poden monitorar els diagnòstics de salut basats en la informació de l’ull i el fluid ocular. Té com a objectiu controlar els nivells de glucosa, sense punxades repetides durant tot el dia.

També fora del sector de la salut, les lents de contacte intel·ligents poden ser utilitzades per a gravar imatges i vídeos, incorporant la funció de zoom. En aquest desenvolupament hi aposten grans companyies com Sony, Google, Samsung, vinculant-lo al desenvolupament de la Realitat Virtual o Augmentada.

IoB també utilitzat per a les teves activitats del dia a dia

No totes les aplicacions per a la Internet of Bodies estan dirigides al sector de la salut. Per exemple, l’empresa Biohax va desenvolupar un xip de la grandària d’un gra d’arròs, amb la possibilitat d’obrir portes, pagar simplement amb un moviment de la mà i iniciar sessió amb  diferents dispositius. Aquests sensors van ser aplicats a 50 empleats de l’empresa Three Square Market, per a gestionar automàticament totes aquestes accions quotidianes dins de la companyia.

Reptes per a l’aprofitament i desenvolupament de la Internet of Bodies

Existeix una gran preocupació sobre les implicacions de connectar el cos humà a Internet. La necessitat i el desig per part del consumidor existeix, però els reptes ètics, de seguretat i control encara estan en desenvolupament. Des de fa ja uns anys hem vist algunes modes imposades pel consumidor en tatuatges digitals, o biohackers inserint-se xips de computadora dins la pell. També tenim la necessitat de noves formes de cura, seguiment de malalties de llarga durada o per a millorar la qualitat de vida. Combinant el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial, les possibilitats i l’acceleració d’oportunitats per a aquesta tecnologia, definitivament es multipliquen.

La preocupació principal és la pèrdua i control de la privacitat. S’ha de determinar qui pot accedir a les dades i amb quin propòsit. Per exemple: un dispositiu que proporciona diagnòstics de salut, pot detectar comportaments poc saludables, a partir d’aquí ens podem plantejar: podran les companyies d’assegurances accedir a aquesta informació?. Per això és de vital importància determinar els límits.

Un altre aspecte important és la vinculació amb la IA. La Intel·ligència Artificial té el poder de processar instantàniament quantitats massives de dades i utilitzar algorismes d’aprenentatge automàtic per a treure conclusions. L’important en això no són només les dades en si, sinó les inferències que es poden extreure d’aquestes. Amb l’anàlisi de dades és possible predir i rastrejar comportaments, editar o eliminar anomalies genètiques i sotmetre als ciutadans a estar vigilats 24 hores al dia. Quin és el límit?, semblaria un escenari distòpic, però és necessari visualitzar aquests escenaris per a poder prevenir-los.

Un altre repte rellevant que efecte el desenvolupament d’Internet de les Coses és la seguretat. Una diferència important a tenir en compte en la Internet dels Cossos és que una falta de seguretat pot tenir conseqüències molt més greus, ja que està connectada a una persona. És necessari el desenvolupament de seguretat cibernètica per a protegir-se de pirates informàtics. Les companyies que decideixin aplicar aquesta tecnologia han de prevenir i aclarir al consumidor de quina forma estan protegint les seves dades i la privacitat. En resum, IoB obrirà una nova dimensió de problemes en seguretat cibernètica, ja que el mal funcionament o esquerdes en la seguretat dels dispositius poden tenir repercussions dramàtiques.

A mesura que la tecnologia de la Internet of Bodies continuï creixent, caldrà resoldre els problemes legals, reglamentaris i construir polítiques entorn de l’ús adequat de la tecnologia. El primordial: la privacitat i la ciberseguretat han d’implementar-se des del primer moment. És necessari crear polítiques clares, per saber com hem d’utilitzar aquesta tecnologia i que el consumidor tingui el control de les seves dades. És una tecnologia que proposa un canvi disruptiu, que té el poder de canviar el significat de l’autonomia personal. Però també, té el poder de salvar vides, de prevenir malalties, en fi, facilitar-nos la vida.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.