Home Tecnología La intel·ligència urbana i el futur de les ciutats

La intel·ligència urbana i el futur de les ciutats

La innovació és el motor principal pel desenvolupament global de tots els sectors. La tecnologia es desenvolupa a gran velocitat, creant noves solucions per les necessitats humanes i d’empresa.

La intel·ligència urbana i el futur de les ciutats

Vivim en una era global on cada ciutat que busqui ser rellevant, entra en competència per deixar empremta al mapa de la innovació i atraure inversions, talent, reconeixement i beneficis pels ciutadans.

Per això, no és casualitat que existeixi l’interès en invertir i donar suport a noves iniciatives que busquen dissenyar un futur millor per les ciutats i les persones que les habiten. Buscant crear models disruptius que poden convertir-se en agents de canvi amb la possibilitat de transformar la manera de fer i veure les diferents dinàmiques i processos que crèiem inamovibles.

Estan preparades les ciutats per la innovació? No totes, però hi ha raons de pes per fer-ho.

Les ciutats, buscant adaptar-se als nous temps i generar rellevància, han obert la porta a la innovació en el seu interès per resoldre necessitats urbanes i començar el camí cap al seu futur. A la vegada, la gran capacitat d’inversió d’empreses tecnològiques i de l’ecosistema startup fa que també es centrin en buscar participar en aquesta missió.

Al convergir ambdós interessos, les startups i les empreses tecnològiques com Google, Tesla, Amazon, Nasa, etc, així com organitzacions sense ànim de lucre, s’ha començat a entendre les ciutats com centres d’innovació experimental pel desenvolupament urbà i social. Invertint els seus esforços d’innovació en la co-creació d’alternatives i la prova d’iniciatives directament amb els ciutadans.

Els Urban Living Labs, laboratoris urbans al servei de nous desenvolupaments.

Els Urban Living Labs són un fenomen molt popular pel desenvolupament d’innovació urbana. Experimentar nous projectes d’innovació i fer-los créixer mitjançant la participació real dels ciutadans, genera un interès especial en les ciutats preocupades per la integració i la correcta solució dels problemes i necessitats quotidianes dels implicats. També, no ho hem d’ignorar, el benefici d’atreure inversió privada per millorar ciutats, que moltes vegades no podria cobrir l’estat.

Els Urban Living Labs són un centre d’innovació col·laborativa, pel desenvolupament de nous productes, sistemes i serveis per l’àrea urbana. S’utilitzen mètodes co-creatius per la integració del ciutadà durant el procés de desenvolupament. Es focalitza en estimular l’exploració, qüestionar-se les coses, experimentació, prototipatge i prova de noves idees i escenaris per generar solucions creatives davant contextos complexos i al mateix temps quotidians.

Aquest tipus de laboratoris, poden identificar formes disruptives d’afrontar reptes associats a les característiques específiques de la població. A la vegada, generen un antecedent que pot ser aplicat en altres ciutats, barris o espais amb característiques similars. Els beneficis locals són una prioritat, però, a nivell més global són vitals per generar un mecanisme d’aprenentatge més ampli, permetent l’aplicació en contextos urbans similars. Creant així oportunitats pel desenvolupament de les ciutats de la resta del món.

Alphabet de Google, re-dissenyant el funcionament de la ciutat.

Són ja varies les ciutats que han obert les seves portes als processos d’innovació participatius, és el cas del barri Quayside a Toronto; on Alphabet mitjançant els seus Sidewalk Labs desenvolupa projectes per tornar a dissenyar el barri, experimentant amb nous sistemes i tècniques intel·ligents. Van generar una plataforma d’innovació urbana que permet provar com funcionen certes iniciatives en el món real i amb persones reals. Les propostes van des d’edificis modulars fins a sistemes de recollida d’escombraries robòtics subterranis o materials intel·ligents per aconseguir fondre la neu  al paviment, entre d’altres.

https://www.sidewalklabs.com/

Barcelona, ciutat innovadora

La llarga historia de Barcelona demostra que ha estat sempre una ciutat innovadora, liderant la revolució industrial en l’Europa del sud, sent bressol del naixement de moviments obrers que van permetre començar a dignificar la vida de la classe treballadora, bressol de Gaudí i del modernisme, en fi, posseeix un passat que valida el seu present i el seu futur.

Les dades de l’últim any ho deixen clar, 30.000 professionals que treballen directament en l’ecosistema tecnològic de la ciutat, 10.000 estudiants graduats en enginyeria, arquitectura, matemàtiques i física l’any 2016, 1,2B€ d’inversió mobilitzada en els últims 12 mesos, cinquena ciutat europea en número de start-ups, la quarta en volum d’inversió i la tercera ciutat escollida pels emprenedors per iniciar la següent start-up. Tot això, sent la única de les ciutats importants que no és capital d’un estat.

A més d’iniciatives de referència a nivell mundial com el Barcelona Tech City amb el seu Pier01 i en fase de desenvolupament d’un nou centrat en blockchain, també podem trobar exemples d’Urban Living Labs, el BIT Habitat.

https://barcelonatechcity.com/

 

BIT Habitat, innovació urbana a Barcelona.

A Barcelona, BIT Habitat, és una entitat sense ànim de lucre que promou la innovació urbana a Barcelona. Té com objectiu crear iniciatives per fer-la més sostenible, millorant la vida de les persones a nivell social, econòmic, urbanístic i tecnològic.  Obre el teixit innovador mitjançant la col·laboració entre la ciutadania, així com amb universitats, centres d’investigació, empreses i sector públic. Esta ubicada a Ca l’Alier, buscant convertir-se en un espai de divulgació de coneixement i un centre d’innovació urbana unint-se a l’onada tecnològica i emprenedora del barri 22@.

Quin millor lloc que una antiga fàbrica com Ca l’Alier per ubicar un Urban Living Lab, espais que són clau per permetre el desenvolupament de la nova industria del coneixement que marcarà el nostre futur.

http://bithabitat.barcelona

Resumint, els Urban Living Labs, són l’espai de desenvolupament de noves alternatives directament al lloc d’aplicació, les ciutats, i amb la participació de las persones. Els veurem créixer cada vegada més a ciutats que busquen innovar pels seus ciutadans. És un procés llarg que encara que es trobi en fase latent, està creixent a passos de gegant.

Veurem com la nostra vida quotidiana s’anirà transformant, sorgiran nous serveis i els  sistemes que coneixem possiblement aniran canviant, adequant-se a les nostres necessitats. Del que estic segur és que definitivament és una gran àrea pel desenvolupament tecnològic on les startups dirigiran els seus interessos i les grans empreses tecnològiques les seves inversions.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.