Home Tecnología 3 tecnologies interconnectades que marcaran aquest 2019

3 tecnologies interconnectades que marcaran aquest 2019

La tecnologia s’ha convertit en un factor clau per la majoria de les activitats humanes. Aquesta genera un important efecte en el comportament humà i com a conseqüència, en les activitats de tots els àmbits i sectors .

Estar al corrent de les actualitzacions tecnològiques pot ajudar-nos de manera positiva en el desenvolupament estratègic de l’empresa. Conèixer i “seguir els passos” del desenvolupament tecnològic implica la familiarització i comprensió de noves eines i formes de fer les coses, que tenen la possibilitat de projectar iniciatives efectives cap al futur.

El 2019 veurem avenços interessants en tecnologies que han donat molt que parlar en aquest any 2018.
Aquí les 3 tecnologies interconnectades que marcaran aquest 2019 i que caldrà seguir-los la pista:

Intel·ligència Artificial (AI)

La intel·ligència artificial ha estat en el punt de mira dels avenços tecnològics del 2018, encara que el desenvolupament del seu potencial encara està començant. La intel·ligència artificial, ha fet possible que les màquines puguin aprendre mitjançant la implementació de dades al sistema, amb l’objectiu de realitzar tasques similars a les dels humans.

Aquest desenvolupament ha tingut un gran impacte i fins i tot, s’ha convertit en una part de la nostra vida quotidiana. Moltes de les aplicacions que utilitzem avui en dia: Facebook, Google Maps, inclús els cotxes sense conductor; depenen en gran mesura d’aquesta tecnologia.

Vídeo Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR) (https://www.facebook.com/FacebookforDevelopers/videos/10155612743423553/ )

Article Google Maps & AI https://www.europapress.es/portaltic/software/noticia-google-presenta-innovaciones-ia-aplicadas-maps-assistant-lens-20180508205538.html

 

Al 2019: AI més intel·ligent amb l’ajuda dels GANs.

Un dels objectius pel desenvolupament de la AI, encara que sembli obvi, és fer la intel·ligència artificial cada cop “més intel·ligent”, encara que no resulti feina senzilla. Cap aquest objectiu, aquest 2019 veurem el desenvolupament i l’aplicació de les denominades GANs: Xarxes Adverses Generatives. Aquestes xarxes tenen com a funció enfrontar tipus “duel” a dos AI per a que es complementin i aprenguin l’una de l’altra. Funciona per detectar imatges reals o falses, veus, vídeos, etc. Aquest desenvolupament té importants aplicacions, però se’ns dubte, és una gran innovació pels sistemes de verificació a la xarxa. Aquesta tecnologia pot suplantar el sistema de verificació CAPTCHA que trobem a molts llocs en línia.

La verificació en línia és només una de les possibles aplicacions, en principi les GANs al ser sistemes intel·ligents, poden desenvolupar-se en qualsevol sector i domini. Gegants com Amazon i Alibaba estan interessats en el desenvolupament d’aquesta area.

Video GANs

 

2019 un any de dades, dades i més dades. Data analytics & Machine Learning.

L’eix de molts dels desenvolupaments tecnològics i tendències en transformació digital és el desenvolupament, anàlisis de dates i machine learning. L’ús correcte de les dades, ara més que mai, és clau per prendre decisions sobre productes, serveis, treballadors, estratègies, en poques paraules, el present i el futur d’accions d’empreses i organitzacions. Aquest fet no es frenarà a curt termini, tot el contrari, estem començant l’era on les dades es converteixen en un actiu vital pel desenvolupaments dels sistemes empresarials, econòmics i politics.

Dades recents han demostrat que entre 2017-2018 s’han creat el 90% de les bases de dades mundials; també indiquen que només s’utilitza l’1% de manera efectiva. Fa falta recórrer molt camí per descobrir el potencial de les dades disponibles i les que s’estan recollint. Però al augmentar la potència de processament de dades, s’incrementa la capacitat d’aprenentatge automàtic (machine learning) i per tant, la Intel·ligència Artificial i les seves aplicacions avançaran per seguir perfeccionant-se.

Video Data Analytics 2018

Internet de Tot (IoE)

La quantitat de coses connectades a Internet al 2008 va superar la quantitat de persones a la terra. Per al 2020, s’espera que 50 mil milions de coses es connectin i això va més enllà de l’Internet de les Coses (IoT) per convertir-se en l’Internet de Tot (IoE). L’ecosistema del IoE connectarà el món físic i el món en línia d’una manera que mai haguéssim imaginat. Tots els aspectes de la nostra vida tindran l’oportunitat de “connectar-se” i com a resultat, la societat es tornarà cada vegada més impulsada per la tecnologia.

L’automatització adquirirà un nou significat, la gestió del valor de les dades es veurà accentuada per la riquesa de les dades i la intel·ligència artificial les absorbirà per a generar informació i resultats intel·ligents que mai abans havíem vist.

Video IoE

 

L’inici de la API humana.

La transformació que es preveu amb el desenvolupament del IoE, és un canvi disruptiu dels sistemes i les formes de vida quotidianes que coneixem. Canviarà la manera en que aprenem, treballem…, canviarà la nostra vida. La API humana ens permetrà interactuar amb varis sistemes connectats de manera molt més profunda i probablement sense necessitat de realitzar cap acció conscientment.

La biometria tindrà un paper fonamental incloent dins de l’anàlisi gestos, emocions, expressions i més aspectes humans que perfeccionen les reaccions automatitzades dels sistemes per complementar, facilitar i millorar l’experiència o suport a les nostres activitats.

Com a exemple, el FLAIM Trainer®, és un projecte d’innovació tecnològica desenvolupada per la Deakin University d’Austràlia. S’utilitza la realitat virtual, sensors biomètrics i l’anàlisi de dades per re dissenyar l’entrenament dels bombers. Aquesta tecnologia reprodueix totes les forces i elements que impacten a un bomber, connectant el món virtual i el físic. Permet als bombers entrenar en escenaris perillosos que són difícils, costosos i ambientalment nocius de reproduir a la realitat. Incorpora un teixit patentat de sensibilitat biològica digital desenvolupat per NTT, anomenat Hitoe ™, que proporciona dades en temps real sobre els signes vitals dels bombers. Aquestes dades permeten que els instructors avaluïn l’aptitud física i l’estat mental del bomber en qualsevol escenari d’incendi.

Video FLAIM Trainer

La tecnologia sempre ve acompanyada de nous reptes, reptes que marcaran nous horitzons afegint nous esglaons per la creació, l’organització i la sostenibilitat d’una empresa durant el pas del temps.

Durant aquest 2019 hi haurà uns desenvolupaments tecnològics molt interessants que donaran impuls al sector empresarial. El més important és conèixer-los, entendre’ls i seguir-los la pista. Representen una gran oportunitat i són elements essencials per marcar el rumb cap al futur de la nostra organització.

 

You may also like

2 comments

Xavier Cendra -

Com sempre, molt interessant el teu article, Ignasi. I un xic inquietant, si em permets dir-ho: em pregunto quan les màquines amb AI prendran consciència d’elles mateixes i començarà l’holocaust…

Reply
Ignasi Sayol -

Gràcies Xavier, tens raó, un futur inquietant, caldrà dotar-nos de mecanismes per evitar-ho.

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.