Home Tecnología Les claus per entendre la Quarta Revolució Industrial

Les claus per entendre la Quarta Revolució Industrial

Estem immersos en una revolució tecnològica que està canviant moltes coses, especialment la forma en què vivim, ens relacionem i treballem.

Un canvi realment complex, l’abast del qual va més enllà de qualsevol cosa que haguem experimentat abans. Un canvi marcat per les noves tecnologies digitals, físiques i biològiques al qual els economistes han anomenat: la Quarta Revolució Industrial.

Quarta Revolució Industrial

El canvi serà guiat per l’enginyeria genètica i les neurotecnologies. Dues especialitats que semblen estar lluny de l’abast i enteniment de la majoria dels ciutadans. No obstant això, el seu impacte està sent tan fort en el nostre dia a dia, que la nostra manera de relacionar-nos està canviant per complert. I en conseqüència, veurem com aquesta nova manera de relacionar-nos incidirà de manera directa sobre el futur del treball i la desigualtat social, per exemple.

Per què la Quarta Revolució Industrial

Segons els experts, el fonament que dóna lloc a l’anomenada Revolució 4.0 és que no es tracta només de desenvolupaments, sinó de la “trobada” d’aquests desenvolupaments. I en aquest sentit representa un canvi de paradigma, en lloc d’un pas més en la carrera tecnològica frenètica.

Hi ha tres grans raons que defineixen aquesta revolució com a pròpia i no com una prolongació de la Tercera Revolució Industrial:

 1. La velocitat

El ritme al qual se succeeixen els avenços no té precedents.

 1. L’abast

Aquests avenços estan arribant a indústries de tots els continents, produint-se de manera global.

 1. L’impacte

Està impactant de manera directa en totes les indústries.

D’altra banda, segueix la línia dels tres processos anteriors:

La Primera Revolució Industrial va donar pas de la producció artesanal a la producció mecanitzada. Essent el carbó  el motor de la mateixa.

La Segona Revolució Industrial, va comportar l’electricitat i la producció massiva. Grans produccions, a cost eficient, però sense personalització del producte. Recordeu a Henry Ford i el seu Ford T negre.

La Tercera Revolució Industrial va arribar acompanyada de l’electrònica i les noves tecnologies de la informació i les telecomunicacions. Aquí va iniciar-se la capacitat de fer ser més eficients en costos i aconseguir una major personalització dels productes i serveis.

Aquesta Quarta Revolució Industrial automatitza de manera total la manufactura i el que veurem és una fàbrica intel·ligent que combina màquines físiques amb processos digitals, el que permet a les màquines prendre decisions i cooperar (entre elles i amb els equips humans). La personalització del producte arriba al seu nivell màxim, pretenem fer un producte diferent per a cada consumidor al mateix cost que si féssim grans sèries de producció. L’escenari somniat per la gent de màrqueting!.

3 claus per entendre la Revolució o Indústria 4.0

 1. Aquesta revolució es crea sobre una base de sistemes que combinen programari, nanotecnologia, sensors, una important estructura física i noves tecnologies relacionades amb les comunicacions.
 2. El Iot (Internet of Things), en català, “Internet de les coses”, està jugant i jugarà un paper fonamental en aquest canvi de paradigma.
 3. Afectarà a indústries de tot el món, el que donarà lloc a un canvi radical de l’ocupació.

Va haver-hi inicialment una forta resistència i la creença que certes indústries es podien mantenir al marge de la digitalització. De fet,  els mitjans de comunicació, la música i fins i tot la logística van ser algunes de les indústries en què més evident va ser aquesta resistència. L’evolució no ha donat peu a vacil·lar massa i avui, totes aquestes indústries estan totalment adaptades al fenomen digital. El que no canviï desapareixerà.

Els 8 grans eixos de la Indústria 4.0

La indústria 4.0 és un concepte molt ampli. Un complex engranatge que podem dividir en 8 grans eixos que el fan funcionar:

 1. Dades massives (Big Data)
 2. Procés al núvol (Cloud Computing)
 3. Internet de les coses (IOT – Internet of Things)
 4. Realitat augmentada
 5. Robòtica
 6. Ciber-seguretat
 7. Simulació i prototipatge
 8. Integració de processos

El gran repte de la indústria 4.0

L’adaptació i la individualització dels processos de fabricació a les necessitats dels clients són un element fonamental. Però no només això, sinó que caldrà aconseguir-ho millorant els temps de producció, reduint els costos i creant una cadena de valor més eficient. El repte és de grans dimensions, de vegades titànic.

El paper de les persones

No podem oblidar el paper de les persones en tot això…

Encaixar totes les tecnologies de les que estem parlant, ja de per si és un complex procés que cal fer a poc a poc, de forma gradual.

I probablement el gran repte de la indústria 4.0 siguin les persones. Aconseguir una convivència fluïda, eficaç i natural entre l’equip humà i les màquines, no és tasca senzilla. Estem acostumats a que en les fàbriques d’una banda es trobin les màquines i / o robots i per un altre les persones, no estem acostumats que interactuïn en processos cooperatius.

Aquest mur a poc a poc anirà caient en pro d’una major eficàcia i eficiència.

El primer pas és canviar la nostra mentalitat. Aquest nou paradigma exigeix una adaptació de les persones a un entorn nou i per això hem d’estar oberts i predisposats als canvis.

Abanderant la Revolució

Seran els països més avançats els que abanderaran el canvi, aquests països ho implementaran amb més rapidesa.

Ara bé, les economies emergents a poc a poc s’aniran sumant i segurament seran aquestes les que major benefici puguin treure.

L’ocupació del futur es basarà en treballs que encara no existeixen i indústries que funcionen amb tecnologies totalment noves. Aquesta revolució té el poder d’incrementar el nivell d’ingressos global i millorar la qualitat de vida. No obstant això, tots aquests processos de transformació no incidiran de manera positiva en tothom. Beneficiaran només a aquells que siguin capaços d’adaptar-se i innovar. En aquest sentit, haurem de treballar per que no sigui una font de desigualtats socials. Aquest és un dels principals reptes al que haurem d’enfrontar-nos.

Ara més que mai, ens hem d’adaptar si no volem desaparèixer.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.