L’augment de la utilització d’aparells tecnològics amb accés a internet ha donat lloc al concepte ‘Internet de les Coses’ (IOT – Internet of Things). Sota aquest concepte, a poc a poc, han anat apareixent dispositius aplicables a les cadenes de subministrament que permeten millorar-les i fer-les més segures i eficients.
La Internet de les Coses (IOT) i el creixement exponencial que experimentarà en els propers anys transformaran completament les empreses, els països, i obrirà el camí del que serà una nova era de creixement econòmic i competitivitat, on el treball en conjunt de persones, dades i dispositius intel·ligents tindran una repercussió de gran abast sobre la productivitat, el funcionament de les indústries i l’eficiència de les mateixes.
Les prediccions apunten que en només 5 anys, el creixement d’aquest tipus de dispositius es multiplicarà per 30 a la indústria. Ja hi ha qui parla de la quarta revolució industrial. Aquest creixement impactarà de manera directa en la forma d’operar de les cadenes de subministrament, els responsables s’han d’adaptar a aquesta nova realitat i el seu gran potencial per afrontar el que comporta la implementació d’aquestes solucions.
El que en un principi acceptem com una nova forma de valorar l’eficiència operativa s’ha convertit en la més potent eina alhora de buscar creixement en les “oportunitats inesperades”. Un creixement que s’enfoca en tres vessants ben diferenciades:
- L’augment dels ingressos mitjançant una major producció i el desenvolupament de nous models de negoci híbrids.
- Potenciar la innovació a través de les tecnologies intel·ligents.
- Transformar la força de treball.
La implementació de tecnologies intel·ligents en les companyies no és una cosa nova, des de fa més d’una dècada, infinitat de dispositius i solucions s’han anat introduint en la indústria. Alguns exemples d’això són els codis de barres, sensors ambientals, RFID (identificació per ràdio freqüència), GPS o els RTLS (sistemes de posicionament en temps real). Tots aquests sistemes han contribuït a evitar o reduir problemes i realitzar un seguiment dels actius físics.
Però la Internet de les Coses va més enllà, proporcionant una visibilitat instantània de les cadenes de subministrament, centres de distribució, ports terrestres i marítims, que contribueix a eliminar la ineficiència en sectors com la indústria, el transport i el retail; entre molts altres.
La integració del IoT facilitarà l’automatització de tot el procés de fabricació i millorarà la visibilitat dels productes a tota la cadena de subministrament, garantit la perfecta traçabilitat dels mateixos.
Si parlem d’aplicacions, el Iot, permetrà identificar, localitzar o mesurar l’estat dels actius, persones o transaccions dels negocis. Aquesta visibilitat que ofereix es tradueix en una millora en la presa de decisions, la possibilitat d’aprofitar més eficientment els recursos i garantir el seguiment; aconseguint d’aquesta forma millorar la qualitat dels productes mentre es redueixen despeses operatives i es milloren els terminis de lliurament i el servei al client.
Un dels aspectes que més preocupa és la traçabilitat del producte en trànsit ja que resulta molt complicat conèixer la situació exacta del producte en cada moment, des de que surt de la planta de fabricació fins que arriba al punt de venda o al client final. En aquest sentit, per exemple, el IoT permetrà a través de la ubicació GPS conèixer el posicionament i gràcies al “núvol”, emmagatzemar totes les dades del mateix, aconseguint millorar i simplificar el procés.