Home Tecnología Tecnologies que es desenvoluparan en 2018

Tecnologies que es desenvoluparan en 2018

Podríem dir que el passat 2017 ha estat un any agredolç per a la indústria de la tecnologia. I és que al llarg de l’any vam veure nous i genials dispositius que sortien al mercat, alguns avenços tecnològics predictibles i també importants fracassos. Però això és el passat, ja immersos en el 2018 la qüestió és, què ens portarà el nou any en el que a tecnologia es refereix?

tenbdencias tecnologicas 2018

Aquestes són algunes de les tecnologies que es desenvoluparan en el 2018.

 

REALITAT VIRTUAL

Va arribar trepitjant fort i molts van assumir que la realitat virtual anava a prendre les regnes del món. No obstant això, el fet d’adossar unes aparatoses ulleres al cap per veure vídeos en 360 o videojocs, no era exactament el que la majoria esperava d’aquesta tecnologia.

Però no ho prenguem com un fracàs, tot apunta que la realitat virtual només estava estudiant la millor manera de fer-se un forat en les nostres vides. I hi ha moltes probabilitats que la veiem integrada en els nostres telèfons mòbils en breu.

Un bon exemple d’això és el ARKit d’Apple, un kit de desenvolupament de programari per als desenvolupadors, que permet fer aplicacions de realitat augmentada per a l’iPhone i l’iPad. Les aplicacions d’ARKit posen imatges tridimensionals al nostre món mitjançant l’anomenada odometria visual inercial, que aprofita els sensors del nostre dispositiu per fer un seguiment del nostre món i percebre l’orientació i la posició del nostre dispositiu en relació amb l’escena que estem veient. Les aplicacions son infinites, des de veure l’efecte que pot tindre un mobiliari nou en la nostra habitació, fins a explicar comptes fantàstics als nostres fills amb personatges irreals que es mouen per la nostra casa.

Com podeu veure, un món fantàstic on es barreja ficció i realitat. I això és només el principi …

L’AVANÇ DE LA BLOCKCHAIN

Parlem de blockchain en l’article anterior  i, per descomptat, no podia quedar fora d’aquesta llista.

Va néixer com a tecnologia base del Bitcoin, després es va començar a fer servir amb altres monedes digitals, però com us explicava en l’article anterior, el seu ús anirà molt més enllà, utilitzant-se per a qualsevol tipus de transacció. Aquest fet podria fer que Blockchain marqui la història de la tecnologia en els propers anys, potser dècades.

En el món de les monedes digitals o criptodivises s’utilitza un instrument que es coneix com ICO (Initial Coin Offering en anglès) per finançar el desenvolupament de nous protocols. Aquesta expressió, traduïda literalment al català vol dir Oferta Inicial de Moneda. Aquest procés d’ICO es complementa amb la utilització del que s’anomenen contractes intel·ligents (Smart Contracts) i ens dóna la possibilitat de poder finançar ja qualsevol projecte empresarial. El 2017 ha estat definitivament un any rècord per a les ICO: s’ha recaptat un equivalent, en diners fiduciari, a uns 4 mil milions de dòlars. Només és un 2% del total de diners que van recaptar les IPOs tradicionals (en anglès, Initial Public Offering), però tot és començar. No està gens malament!.

Tot i que es troba en una fase inicial, es parla de 2018 com un any prometedor en el que podríem començar a veure aplicacions basades en blockchain per a: la realització de contractes intel·ligents autoexecutables i complementats per l’aprenentatge automàtic; gestions d’identitat; votacions i referèndums; en la cadena de subministrament mitjançant l’Internet de les Coses (Iot), principalment a través de IOTA; en plataformes de jocs d’atzar; etc. IOTA permet a les empreses explorar nous models de negoci B2B, fent que cada recurs tecnològic sigui un servei potencial que es negociï en un mercat obert en temps real, sense comissions.

En resum, comença l’explosió de les innumerables aplicacions de la tecnologia blockchain.

L’ARRIBADA DEFINITIVA DEL 5G

Fa alguns mesos us parlava del 5G com el futur de les xarxes sense fils. Us convido a llegir l’article, en què us explico exactament què és el 5G, com de ràpid serà i algunes coses increïbles que ens permetrà fer …

En aquell article us parlava d’una predicció de disponibilitat global del 5G per a 2020. Bé, doncs tot apunta que la dada no està lluny de la realitat, perquè al llarg d’aquest 2018, la cinquena generació de telefonia mòbil començarà a reemplaçar a seva predecessora 4G-LTE.

La companyia AT&T treballa ja per convertir-se en la primera companyia nord-americana a introduir el servei de xarxa mòbil 5G en unes 12 ciutats dels Estats Units.

I per si queda algun dubte que el 2018 serà decisiu per al 5G, Corea del Sud implementa una prova pilot durant els Jocs Olímpics d’Hivern a Pyeongchang i té la intenció de llençar la primera xarxa comercial 5G al 2019.

https://www.rcrwireless.com/20170525/5g/south-korea-launch-first-commercial-5g-network-2019.

ELS ROBOTS “prendran CARRER”

Moltes són les companyies que porten molt de temps invertint recursos i esforços en el desenvolupament de robots. I sembla que al llarg de 2018 els començarem a veure als carrers. Per primera vegada els robots surten de l’entorn “controlat” que tenen a les fàbriques a participar en processos de serveis on interactuen amb nosaltres en el mateix espai. Això és possible, degut a l’evolució tecnològica que han tingut.

D’aquesta manera, veurem robots amb càmeres integrades, sensors i GPS que ens facilitaran la vida. Tot apunta que aquest any començarem a veure’ls en hotels, aeroports, centres mèdics, etc.

El robot TUG, per exemple, està dissenyat per portar material mèdic a infermers i realitzar altres tasques que permeten al personal sanitari centrar-se en el realment important, els pacients.

ELS SMARTWATCHES EVOLUCIONEN A DISPOSITIUS MÈDICS

Encara que fins ara els rellotges intel·ligents (smartwatches) ens ofereixen notificacions procedents del nostre Smartphone, a més de calcular dades de salut bàsiques, el gran pla dels rellotges intel·ligents és convertir-se en dispositius mèdics que podran salvar les nostres vides.

Encara que en aquest moment ens ofereixen dades molt interessants (apnea del son, càlcul de calories, ritme cardíac) amb gran precisió, no els podem considerar dispositius mèdics.

És possible que la recent iniciativa de la FDA americana a través de la qual convida a diversos fabricants, entre ells Apple, Samsung i Fitbit a unir-se a un programa pilot per accelerar el desenvolupament de la certificació de dispositius de salut digital, pugui servir de revulsiu per transformar el mercat, veure avenços en al llarg d’aquest 2018 i aconseguir que finalment es puguin considerar dispositius mèdics.

https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm577480.htm

VEHICLES AUTÒNOMS

La veritat és que el tema dels vehicles autònoms porta molt de temps donant voltes. Tant és així que els cotxes autònoms ja no són una cosa extraordinària o que sorprengui a ningú.

De fet, al llarg de l’any passat algunes companyies ja han començat a implantar aquest tipus de vehicles en les seves flotes …

No és una tecnologia totalment nova, però seguirà evolucionant i normalitzant-se al llarg d’aquest 2018. Un bon exemple és el cas de Waymo, que ja ha anunciat que al llarg d’aquest any llançarà el seu primer taxi completament autònom.

La tecnologia està preparada, el que caldrà solucionar són els problemes legals. No serà fàcil, cada país és diferent, ja que el problema de la responsabilitat i de les assegurances no és tracten de la mateixa forma. Serà un obstacle difícil de resoldre ja que hi ha molts interessos al darrera, tot i saber que més d’un 90% dels accidents de circulació són per causes humanes.

CASES INTEL·LIGENTS QUE OBREN LA PORTA A ESTRANYS

Que no estiguem a casa no és motiu de pes per no poder rebre un paquet o que el repartidor deixi el sopar a casa abans que arribis.

El gegant Amazon, l’any passat va llançar un servei que permet als repartidors accedir a casa a través d’un bloqueig intel·ligent especial.

Des de la seva pròpia web ven el pany especial i la càmera que et garanteix certa seguretat i demostra cada moviment del repartidor.

Això sí, la càmera d’Amazon, a més d’un sistema de seguretat, li permetrà a la companyia conèixer els teus hàbits, els teus gustos i fins a la marca de llet que consumeixes. Potser caldrà pensar-ho dues vegades abans de instal·lar-la o tapar-la quan no interessi que ens espiï!.

I aquestes són només algunes de les tecnologies que es desenvoluparan en aquesta any que comença. Com podeu veure, per variar, ens espera un any emocionant en el que a avenços tecnològics es refereix.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.