Segur que són moltes les vegades que has sentit parlar de blockchain o que la cadena de blocs suposa tota una revolució en l’economia i és clau per al futur. I així és. A més, si parlem de sectors com la logística, el seu impacte serà brutal …
Però, saps realment què és blockchain i per què és clau per al futur?
Què és el blockchain o cadena de blocs?
Blockchain és un concepte de moda i complex, però que no és difícil d’entendre …
Internet ha canviat el món. No obstant això, hi ha alguna cosa que no ha canviat gaire: no ens fiem els uns dels altres, per això, especialment quan es tracta de transaccions, necessitem d’una altra part que verifiqui qui som. És per això que fins ara, intermediaris, com els bancs o Paypal (molt present en transaccions en línia), han estat part imprescindible del sistema.
El problema està en que aquests intermediaris, mentre ens garanteixen certa seguretat, es queden amb les nostres dades i comercialitzen amb elles. La cadena de blocs ve a posar solució precisament a això.
Us posaré un exemple: Una persona anomenada emissor vol transferir 2.000€ a algú que es diu receptor. El procediment normal en aquest moment és que l’emissor demani al seu banc que retiri l’import del seu compte i el transfereixi al compte del receptor. En tot just unes hores (potser menys), el banc haurà realitzat l’operació i els diners haurà passat d’un lloc a un altre amb un simple balanç automàtic de comptes.
Arribats a aquest punt, només hi ha un problema, que ni l’emissor ni el receptor han tingut cap control sobre el procés de l’operació i només els bancs implicats tenen tota la informació. A més, tant l’emissor com el receptor, estan subjectes a les condicions (i comissions) dels bancs.
Aquí és on entra en joc la ja famosa blockchain, que arriba, bàsicament, per desfer-se dels intermediaris, llevant el poder als bancs i atorgant el control dels processos als usuaris.
Per tant, podem definir la cadena de blocs com un enorme llibre de comptes, una base de dades a manera de llibre de comptabilitat del que tots els que participen en la xarxa guarden una còpia i a on es registren totes les transaccions que es realitzen. En aquest llibre de comptes, els registres (que vénen a ser els blocs) es troben enllaçats i xifrats per garantir la seguretat i protegir la privacitat de les transaccions que es realitzen. Es tracta d’un registre immutable i distribuït, que a la vegada és integrable i programable.
Us dono algunes claus importants de la blockchain:
- Les transaccions no necessàriament han de ser econòmiques, pot ser qualsevol tipus de transacció.
- El consens és una de les grans claus: si tots comptem amb la mateixa informació es dóna aquesta informació per verdadera. Tot funciona per consens de les parts, i no es pot esborrar ni modificar el passat, ni tampoc operar fora de les normes que s’ha donat la pròpia xarxa.
- Perquè una transacció es pugui fer ha d’haver diversos usuaris que la verifiquin i que el bloc al qual correspon (cada bloc compta amb un nombre de transaccions que pot variar) quedi registrat en el gran llibre de comptes del que parlàvem.
Aquesta infografia mostra com funciona d’una manera molt il·lustrativa:
Plataformes blockchain
És important saber que no hi ha una única blockchain, hi ha moltes cadenes de blocs i poden usar-se no només per a transaccions en què parlem de diners, sinó per a qualsevol tipus de transacció.
Hi ha tres tipus de cadenes de blocs:
BLOCKCHAIN PÚBLIQUES
En aquest tipus de cadena de blocs no hi ha restriccions per sumar nodes (usuaris) i qualsevol podria utilitzar un client per començar a participar-hi.
Podem posar com a exemple Bitcoin. De fet, aquest concepte neix de la mà de la famosa moneda digital.
Aquest model dóna lloc a xarxes blockchain de milers de nodes independents que es reparteixen al llarg i ample del món. El problema d’aquest model és que en entorns de negoci, on la privacitat i el rendiment tenen un pes decisiu, és difícil d’assumir i implementar.
BLOCKCHAIN PRIVADES
A les blockchain privades no pot entrar qualsevol, només els qui autoritzin els propietaris. A més, aquest tipus de blockchain tenen usos molt concrets.
D’aquesta manera, sense perdre l’essència blockchain, es poden configurar xarxes entre actors d’un determinat àmbit, de manera que la participació quedarà controlada.
MULTICHAIN
Parlem en aquest cas d’una evolució per millorar les característiques de cara a l’ús de xarxes privades. Partint des d’una filosofia i llicència de codi obert (open source), permet la creació de xarxes regulades “amb permisos”, des de la qual un administrador pot definir i atorgar diferents permisos. És una plataforma que permet dissenyar, implementar i operar registres distribuïts del tipus blockchain de manera ràpida i senzilla. Crea blockchains privades, això vol dir que el creador pot decidir qui pot connectar-se a la plataforma creada per enviar i rebre transaccions, crear actius i blocs. A més, també pots decidir obrir el teu blockchain i fer-la pública. A més, la plataforma permet crear les teves pròpies monedes digitals per realitzar intercanvis i mantenir el registre de transaccions en la teva xarxa.
L’impacte del blockchain en la logística
Com i en quina mesura afecta tot això al sector logístic?
Com bé sabem, el comerç internacional exigeix complexes operacions logístiques transaccionals en què participen un gran nombre d’entitats, a més de necessitar del control de fluxos d’informació i diners. En el diagrama es pot veure la complexitat del procés. Són processos que involucren a més de 10 diferents entitats i on es generen i mouen més de 30 documents.
Aquests diferents participants estan distribuïts arreu del món i molts cops no es coneixen uns als altres. La falta de coneixement, de confiança, obliga a implementar una ingent quantitat de paperassa i d’operacions que no aporten valor. En el transport d’un contenidor d’Àsia a Europa en vaixell el 40% del temps es perd en esperes, fonamentalment per tràmits duaners i operatius de tot tipus degut a la falta de confiança entre les parts.
Les diferents solucions en l’àmbit logístic han variat en el temps. Inicialment parlàvem d’arquitectures que partien des d’un servidor central. Aquest model va evolucionar derivant en solucions en el núvol avui molt utilitzades.
El blockchain es presenta com un nou model; un model de futur que aportarà descentralització, confiança i col·laboració en pro de l’eficiència en les operacions logístiques.
Imagina l’abast del blockchain a la logística!. Permetria connectar a importadors i exportadors, operadors logístics, entitats financeres, asseguradores i qualsevol altre agent implicat.
Aquest nou model ajudaria accelerar els processos, garantir una operativa més àgil, reduir costos, tenir més transparència i millorar la auditabilitat del procés.
Els avantatges, com podeu veure, són enormes!
Quan ho veurem implantat ?
La tecnologia promet i ens permet assegurar que produirà un canvi radical de com fem les coses avui en dia. Però no estem davant de qualsevol canvi, estem davant d’un canvi de paradigma. Davant d’un canvi del que coneixem per alguna cosa totalment nova.
Diguem que estem en una fase inicial i que queden encara molts reptes als quals fer front, tant des del punt de vista tecnològic i operatiu com des del punt de vista legal i de regulació.
El repte és gran i ambiciós. I els projectes són, de moment, idees en fase de desenvolupament.
A més, hem de tenir en compte que els intermediaris, que s’han convertit en part integral i essencial de l’economia i de la societat, no ho posaran fàcil per canviar. Abans que arribi la revolució de la qual tant es parla, aquests mateixos intermediaris posaran tots els mitjans per rebutjar-la o, en un cas més optimista, adaptar-la als seus propis interessos i necessitats.
Us deixo un vídeo on podeu veure un cas real d’implementació de blockchain al món de la logística realitzat per IBM per a Maersk.