Molt abans dels successos provocats per la pandèmia del coronavirus, les noves tecnologies ja desenvolupaven alternatives per a realitzar intercanvis comercials sense contacte. No és nou demanar menjar a domicili a casa des d’una app, o gestionar moviments i pagaments bancaris mitjançant el mòbil.
La nova normalitat manifesta de forma més rotunda la necessitat de les empreses a perfeccionar o aprofundir en solucions digitals i sense contacte per a satisfer les necessitats del consumidor i les persones relacionades amb el negoci.
La raó per la qual la tendència a les solucions contactless està en auge, es deu en part per una necessitat d’adaptació accelerada per a generar una alternativa de negoci que s’adapti als riscos de salut actuals. Aquesta preocupació per la salut ha afectat a tots els sectors i disciplines, sense excepció. Per la qual cosa és imperatiu començar i donar seguiment a les iniciatives i desenvolupaments empresarials per a abordar aquesta “Era Sense Contacte” i prosperar davant els reptes presents i futurs.
Com començar a estructurar una estratègia sense contacte?
Serà important que les empreses treballin en la recerca de cadascun dels punts de contacte que tradicionalment eren part dels sistemes de cada empresa. Sempre amb l’objectiu de proporcionar solucions que brindin experiències efectives de principi a fi per a empleats i clients. Accions que mantinguin el valor de la marca i que s’ajustin a les operacions que realitzen. Proporcionar un panorama robust alhora que flexible per ajudar l’organització a veure els riscos, avaluar les opcions i crear solucions per abordar-les de manera iterativa a mesura que evoluciona l’entorn extern.
La tecnologia és un eix fonamental per al desenvolupament d’una estratègia contactless. Facilita eliminar interaccions innecessàries entre les persones i els clients; al mateix temps permet que aquests esforços siguin rendibles, eficients i evolutius al llarg del temps.
Els 5 impulsors de la tecnologia sense contacte
Alta consciència sobre la salut i la seguretat
La salut física és la principal preocupació per al consumidor en aquest moment, seguit per la preocupació financera i la de recuperar la seva vida social. Moltes persones ja no se senten segures d’anar a una botiga o participar en esdeveniments socials. Encara que la recuperació de la vida quotidiana comenci a manifestar-se, el consumidor trigarà a recuperar la confiança i vetllarà per la seva seguretat i la dels seus.
Els consumidors digitals poden mantenir un major sentit de normalitat
Durant els confinaments, els consumidors van buscar canals digitals en l’esforç de mantenir les seves formes de vida normals des de les seves llars. Una de les motivacions fonamentals era la interconnexió humana. La teleconferència va ser una alternativa per a treballar, conviure i connectar amb altres persones.
Houseparty, una aplicació abans desconeguda, ara és l’aplicació número 1 per a reunions socials en 82 països.
D’altra banda, l’adopció de pagaments sense efectiu ha permès mantenir els hàbits de compra. Els pagaments digitals i el comerç electrònic seguiran augmentant, convertint-se en l’opció per a negocis de totes les grandàries.
Walmart es va moure ràpidament per a transformar la seva experiència de compra en línia en unir la seva aplicació de productes peribles amb la resta dels productes. L’objectiu és que els seus clients satisfacin en un sol lloc totes les necessitats de la llar. Amb aquest canvi que podria semblar subtil, les vendes en línia del mega minorista durant el primer trimestre de 2020 van créixer un 74%.
5G impulsa el desenvolupament d’altres tecnologies
Les tecnologies sense fils són fonamentals per al desenvolupament efectiu de l’AI, IoT i el cloud computing. Amb l’aparició de la COVID-19 la importància de la connectivitat s’ha fet encara més evident. L’acceleració de l’automatització per a promoure el distanciament social provoca que les organitzacions necessitin també una poderosa infraestructura de xarxa. Les capacitats avançades de 5G permetran a les empreses millorar l’experiència interna i del client, a desbloquejar nous avantatges competitius i, per tant, avançar en l’economia sense contacte.
Auge de les plataformes d’experiència humana
El “toc humà” serà un dels objectius principals de les experiències digitals. La falta de connexió pot conduir cap a un usuari alienat i poc connectat amb les marques. Això dóna peu a l’augment de plataformes centrades en les persones que busquen aportar una experiència més humana a la vida digital dels consumidors. Es preveu que el mercat de la computació afectiva creixi 90 mil milions de $ per a 2024. Si bé aquesta no pot reemplaçar el contacte físic humà, pot detectar els estats anímics dels consumidors, inferir les seves necessitats i respondre personal i emocionalment.
Sorgiment de la nova arquitectura tecnològica habilitada per al núvol
Amb la tecnologia com a columna vertebral de les experiències digitals i les innovadores ofertes sense contacte, l’arquitectura tecnològica s’ha convertit en una forma perquè les empreses aprofitin aquestes oportunitats. Això marca el començament d’una tendència que posa l’accent en una arquitectura de tecnologia empresarial àgil i escalable, que apunta cap a una adopció més profunda del núvol. Això ajudarà les empreses orientades al consumidor a millorar l’eficiència i reaccionar ràpidament als comportaments canviants dels consumidors.
En aquest sentit és clau implementar una arquitectura de núvol corporatiu eficient, connectar els diferents entorns de manera que oferim una única visió integrada.
Les necessitats de seguretat i allunyament personal estan per quedar-se. El mercat ha canviat de manera ràpida i contundent.
Les empreses que desenvolupen ara una estratègia a llarg termini per a mitigar els riscos, al mateix temps que ofereixen experiències distintives i centrades en l’ésser humà, sortiran de la pandèmia amb una major resiliència operativa. Convertint-se en organitzacions més àgils amb un avantatge competitiu sostenible per respondre millor a un context econòmic canviant i amb una major adaptabilitat al futur.