Home Logistica Logística del comerç electrònic (ecommerce)

Logística del comerç electrònic (ecommerce)

Logística-del-comercio-electrónicoTot i l’augment espectacular del comerç electrònic i de les seves tecnologies en els últims anys, la logística és un dels aspectes a millorar, especialment en aquelles botigues en línia petites o mitjanes. I és que, en general, les grans empreses que s’han llançat al món de la venda en línia i ho han fet amb èxit, han sabut donar la importància que mereix a la logística i el transport dins del seu negoci; de fet, aquest aspecte juga un paper fonamental en el correcte funcionament del mateix.

La raó rau en què el comerç electrònic suposa un gran repte i un problema massa complex al qual no pot donar solució un model logístic tradicional. La logística ecommerce presenta necessitats molt específiques que exigeixen solucions a mida i una gran flexibilitat.

Partim de la base que avui en dia són múltiples les plataformes per ecommerce. Les empreses i els emprenedors poden apostar des de solucions gratuïtes (Prestashop, Woocommerce, etc.), passant per altres privades (Trilogi, etc.), fins a solucions SaaS (Shopify, Tiendy , Jimdo, etc.).

Trobar una solució universal adaptada a la immensa quantitat de plataformes existents, no és fàcil. Potser aquesta és la primera barrera, però no l’únic problema a resoldre …

 Necessitats principals de la logística ecommerce

  • El producte no s’envia a un únic punt, sinó que ha d’arribar fins a cada client.
  • Les incidències en el lliurament pot generar conflicte amb el client: insatisfacció, mala imatge de marca, pèrdua de clients, etc.
  • Les botigues en línia han de ser conscients que el cost logístic influeix i determina la rendibilitat de moltes operacions.
  • És fonamental la correcta gestió d’aspectes com la selecció del proveïdor, els terminis de lliurament, el servei post venda, entre d’altres; per poder garantir el servei.

Però si anem una mica més enllà, al complex repte logístic que representa el comerç electrònic se li sumen les exigències del nou client, que demana aspectes com la possibilitat d’un seguiment de la seva comanda en temps real, amplis horaris i personalització del servei de lliurament (horaris, diferents nivells de lliurament segons la urgència, costos, etc.), una gestió eficaç i efectiva de les devolucions, un bon servei post venda, etc.

La coneguda e-Logística té 3 parts fonamentals:

Emmagatzematge

Aquesta part del procés ha de contemplar sistemes de preparació de picking enfocats a comandes petites; la capacitat de gestionar de manera àgil l’estoc; disposar d’un packaging de qualitat; comptar amb sistemes de preparació, expedició, control i seguiment en temps real fiables i efectius; etc.

Distribució

Parlem en aquesta part de la traçabilitat del procés de distribució; la flexibilitat i la qualitat en el lliurament del producte; el poder oferir un abast internacional; serveis urgents, etc.

Sistemes d’informació

Cal comptar amb una gestió precisa i fiable dels estocs; planejar de manera eficient els terminis de lliurament; disposar de sistemes de gestió avançats (seguiment en temps real per radiofreqüència, planificació i optimització de rutes, tracking de mercaderies, atenció al client, etc.); la integració de sistemes d’informació logístics a la botiga online; etc.

Com a complement a aquesta informació us convido a llegir aquest article sobre Cloud Computing a la cadena de subministrament(https://ignasisayol.com/informatica-en-el-nuvol-cloud-computing-el-futur-de-la-cadena-de-subministrament/).

S’han adoptat, com solucions enfocades especialment als petits i mitjans negocis que esmentava al principi, els lliuraments en botiga o punts concertats, que permeten reduir els costos tant per a la botiga com per al client i, de vegades, pot ser un mitjà per aplanar el terreny donant confiança, en negocis que comencen.

La logística aplicada a la botiga en línia és un punt bàsic de l’estratègia del negoci, és a més l’element diferenciador més important d’una companyia que ven productes en línia i continua sent, sens dubte, el repte més gran a l’hora de desenvolupar un ecommerce. D’aquí la importància d’escollir un bon proveïdor de serveis logístics, evitant així esgotar esforços en una cosa que no és el seu core business.

Finalment comentar que la importància de la logística en el ecommerce genera interessants iniciatives com la  presentada con “Logística d’Amazon”: El nou servei logístic d’Amazon ofereix accés a la xarxa de distribució i al servei d’atenció al client d’Amazon a tots els venedors externs que utilitzen la plataforma Marketplace de la companyia. D’aquesta manera les petites i mitjanes empreses que generen productes i serveis poden tindre accés al servei logístic del líder mundial de l’ecommerce.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.