La globalització i la tecnologia han canviat profundament la forma en què consumim. Els dispositius mòbils han irromput en el nostre dia a dia convertint-se en un element imprescindible en la nostra rutina, tant personal com professional. Tant és així que es tracta de l’aparell tecnològic amb el que més temps passem. Aquest fet ha donat lloc a una evolució, un canvi en els nostres hàbits de compra i consum.
Avui, el mòbil ens permet obtenir qualsevol tipus d’informació i conèixer ofertes o promocions abans de visitar la botiga. Aquest fet ajuda als consumidors a avançar en el procés de compra i en la presa de decisions. Cada vegada és major el nombre de consumidors que realitzen una comparativa entre els preus a internet i els que troben a les botigues físiques abans d’adquirir el producte. I també són cada vegada més els consumidors que han realitzat una compra a botiga després d’haver consultat informació del mateix a través del seu telèfon mòbil.
Aquesta tendència ha convertit el mòbil en un instrument imprescindible en l’estratègia de les empreses; obligant a fixar les macro i micro conversions a l’hora de definir una estratègia online i poder avaluar si aconseguim els objectius proposats. Tota web té un objectiu principal clar. El compliment d’aquest objectiu el mesurem en conversions (macro conversions). Com us podeu imaginar la major part dels esforços es centren en aconseguir-les. Això a més d’obligar-nos a centrar-nos en un percentatge molt petit tràfic, ens fa oblidar-nos d’altres objectius que la nostra web aconsegueix (micro conversions). A més, això incita a que les marques apostin per incloure elements en l’establiment de compra perquè els consumidors puguin interactuar amb el telèfon, com ara els codis QR a les etiquetes dels productes.
Però més enllà de la recerca d’informació, l’ús massiu dels telèfons intel·ligents i altres dispositius mòbils també suposa una important via d’entreteniment on l’oferta també creix. No en va els dispositius mòbils són un dels pocs elements que roben l’atenció dels usuaris que consumeixen televisió, el que els ha portat a convertir-se en un dels principals canals en els que es consumeixen continguts. Uns continguts cada vegada de més qualitat i amb un format audiovisual cada vegada més impactant. Un format, l’audiovisual, al qual, irremeiablement, hauran d’adaptar la seva comunicació les marques i empreses.
La massiva utilització del mòbil també ha propiciat l’aparició i generalització de les aplicacions mòbils (apps) que, sense cap dubte, també ha influït en el nostre comportament i hàbits de compra.
Segurament tu mateix tens al teu mòbil una app per organitzar i recordar les teves compres al supermercat; potser alguna aplicació d’alguna de les teves marques preferides que t’envia informació en temps real de les seves ofertes o nous productes; o has descarregat alguna aplicació que t’ajuda en la gestió i organització del teu proper viatge (compra de bitllets, reserva d’hotel, guia turística, etc.).
Una app específica i útil per al client potencial no només pot suposar una nova plataforma de venda, informació i promoció, sinó també un canal de comunicació directa entre la marca i els seus clients i una poderosa font a través de la qual les empreses poden demanar informació sobre el comportament dels usuaris,i una manera de fer cross-selling , oferint-los nous productes o serveis del seu interès.
Internet ha canviat les regles del joc. Els consumidors, impulsats per la utilització del mòbil, hem canviat els nostres hàbits de consum i continuarem fent-ho. El que avui és recurrent i habitual, en un futur molt proper, no ho serà. I el sector del retail és, sense cap dubte, un dels terrenys que més s’ha d’adaptar a tots aquests canvis.
Alguns estudis, com aquest realitzat per IBM i ressenyat per Computer World , pronostiquen que en uns 10 anys, les botigues evolucionaran convertint-se en showrooms, l’objectiu és oferir l’experiència de compra al client, que acudirà a l’establiment a veure, tocar i provar els productes per després comprar-los online i rebre’ls a casa.
Aquest nou model exigirà als retailers informació sempre actualitzada i comptar amb les tecnologies a les pròpies botigues que permetin realitzar qualsevol comanda. A més de poder oferir enviaments gratuïts i ràpids que puguin competir amb els avantatges de comptar amb estoc a la pròpia botiga.
Algunes marques, com Ikea, ja han començat a provar aquest nou model, encara que en molts casos funcionen més aviat com a punt de lliurament, queda encara per fer el salt a la cadena de subministrament.
Estem, per tant, davant d’una autèntica revolució, on els hàbits de consum canviaran radicalment en els propers anys, un futur apassionant per les empreses que sàpiguen aprofitar-ho.