Els hàbits dels consumidors, tant en el procés de recerca del producte o servei, com en el de la compra, estan canviant, no només en l’entorn online, sinó també en el de la tenda física. Aquest fet ha impulsat a les empreses a innovar i apostar per solucions tecnològiques que els permetin oferir als usuaris una experiència de compra única i sense barreres.
Són molts, els reptes després de la irrupció de les noves tecnologies. La cèlebre dita, “adaptar-se o morir” portada al món de la compra al detall, el que anomenem retail.
La multicanalitat és un dels canvis més importants que ha impulsat la digitalització. Avui, els consumidors es relacionen i interactuen amb les marques per múltiples canals … I això, traduït al retail, vol dir que, encara que el punt de venda segueix sent el protagonista, a poc a poc adquireixen força i rellevància l’ecommerce, el mcommerce i fins i tot els mitjans o xarxes socials.
Els dispositius mòbils juguen un paper molt important, cada vegada més, els consumidors esperen que els seus mòbils facilitin els seus processos de compra, de fet, la major part de processos de compra online ja es fan des de dispositius mòbils, el que anomenem mcommerce s’està imposant.
Innovació i Omnicanalitat com a clau de l’èxit
La innovació i la Omnicanalitat són la clau. D’una banda, una estratègia omnicanal ens permet treure el màxim partit als avantatges que ofereixen les noves tecnologies. I d’altra banda, la innovació es torna imprescindible per poder fer de la compra un experiència única per al consumidor.
Tot i el imparable creixement del comerç electrònic, el punt de venda físic segueix sent important per als consumidors. El motiu és clar: el punt de venda permet aspectes que no són possibles a través de la compra en línia, com és el tacte dels productes, o la seva olor. Però això no implica que els negocis físics hagin de baixar la guàrdia pel que fa a la digitalització. De fet, han d’estar molt expectants, perquè un dels aspectes que més estan canviant és que els clients ja arriben a la botiga amb molta informació sobre el producte que volen gràcies a les recerques que realitzen a internet i els comentaris i opinions d’altres consumidors en les xarxes socials. Això ens porta a una primera conclusió: les marques han de fer una escolta activa del que passa a internet, el que diuen els usuaris, etc. Els nous hàbits de consum han fet de la digitalització una necessitat, però és també una eina per aconseguir escoltar els consumidors.
Com a primers exemples podríem parlar dels codis QR; però avui tenim moltes altres opcions i solucions com els beacons https://ignasisayol.com/es/beacons-entre-el-comerc-electronic-i-la-localitzacio/) o els emprovadors digitals (https://ignasisayol.com/es/espanol-tecnologias-que-cambiaran-radicalmente-nuestros-habitos-de-consumo/).
En aquest vídeo podem veure l’aposta de la firma Burberry per una sòlida estratègia omnicanal. Ha convertit el seu punt de venda a Regent Street en un referent que a més utilitzen com a escenari d’esdeveniments que són retransmesos a través d’internet. En ell s’han instal·lat emprovadors digitals intel·ligents i pantalles que ofereixen informació sobre els materials i processos de fabricació de les peces com a punt de partida per a una experiència de compra memorable.
El paper del Big Data
Avui, clients i marques es comuniquen de forma interactiva i multidireccional, el que aporta una valuosa informació sobre perfil, necessitats i desitjos del públic objectiu. Serà fonamental aprofitar tota aquesta informació i adaptar el missatge per crear un vincle fort amb el client que ajudi a aconseguir l’objectiu: una experiència de compra única.
Pots veure més sobre Big Data en aquest article: https://ignasisayol.com/es/big-data-i-comerc-electronic/
Millorant operacions i processos
Des del punt de vista organitzacional, la digitalització s’ha d’aplicar també a les operacions i processos per poder afrontar amb èxit tots els reptes que es presenten.
Disposar de plataformes integrades que permetin connectar tots els canals, tindre una visió en temps real dels estocs, informacions sobre el producte i també sobre els consumidors, serà una necessitat.
Com a referent en aquest sentit podríem parlar d’Inditex, que ha sabut esprémer el Big Data i mitjançant una estratègica gestió de la informació és capaç de connectar totes les seves botigues arreu del món i poder adaptar l’oferta a les necessitats del seus clients de forma ràpida i eficient. Això permet a la marca, a més, tenir un control minuciós sobre quins productes funcionen millor o pitjor i en quins establiments, és la clau del conegut fast fashion que els ha permès ser l’empresa més exitosa de moda a nivell mundial.
Queda clar per tant que el mon digital esdevindrà en els propers anys una eina decisiva pel retail, si vol oferir una experiència de compra excel·lent pel seus clients. La barreja de tradició, innovació i qualitat que ens oferia Burberry en el vídeo que hem recomanat és un exemple de per on aniran les coses.
The role of Big Data
Today, customers and brands communicate interactively and multidirectionally, which provides valuable information on the profile, needs and desires of the target audience. It will be essential to take all this information and adapt the message to create a strong bond with the customer to help achieve the goal: a unique shopping experience.
You can learn more about Big Data in this article: https://ignasisayol.com/es/big-data-i-comerc-electronic/
Improving operations and processes
From the organizational point of view, digitalisation should also apply to operations and processes so as to successfully face the challenges arising.
Having integrated platforms that allow connecting all the channels, having a real-time view of stocks, as well as information on the product and on consumers will become a necessity.
As a referent in this regard we could mention Inditex, who have managed to make the most of Big Data. Through a strategic information management system, they are able to connect all their stores around the world and to adapt their offer to the customers’ needs quickly and efficiently. Furthermore, this allows the brand for a better insight of what products work best and in which stores, and this is the key to the well-known fast fashion that has made the company the most successful fashion business worldwide.
Therefore, it is clear that the digital world will become an essential tool for retail in the coming years if we are to provide a great shopping experience for our customers. The sum of tradition, innovation and quality as seen in the Burberry video we have recommended above is an example of the future to come.