El Cloud computing i la virtualització són dues de les tendències que més interès tenen a nivell empresarial. Són conceptes que utilitzem a diari però que no sempre sabem exactament que volen dir. Si anem a la wikipedia poden trobar les següents definicions: Cloud computing: “La informàtica en el núvol (de l’anglès cloud computing), és una forma de computació que té els seus fonaments a Internet i que mitjançant la qual, els recursos compartits, programari i informació, es proporcionen a ordinadors i d’altres dispositius a la carta com a serveis”; Virtualització: “és un mecanisme que permet compartir una màquina física per executar diverses màquines virtuals. Aquestes màquines virtuals comparteixen els recursos lliures de CPU, memòria, disc i connexió de xarxa que d’altra manera estarien sense aprofitar esperant només puntes de treball”.
Es a dir, la virtualització és una tècnica que permet compartir un recurs físic per varis usuaris virtuals, element necessari per donar serveis de xarxa (Internet), però no necessàriament lligat només a Internet, es podria donar en un entorn privat, mentre que el cloud computing és una manera molt potent d’obtenir serveis distribuïts i accessibles en qualsevol lloc. Aquesta última idea si que és molt potent quan parlem de cadenes de subministrament, tot i que podem considerar que virtualització i cloud computing són conceptes que van associats, ja que el cloud computing utilitza la virtualització com a eina imprescindible per garantir els serveis que dóna.
Quan parlem de cadena de subministrament en el núvol parlem de garantir un desenvolupament de col·laboració a Internet des del començament de la cadena fins que el producte arriba a mans del consumidor. Volen parlar de l’ús de la informàtica en el núvol de forma intensiva, ja que és la manera més eficient de gestionar un negoci global i amb infinitat d’agents participants com és la cadena de subministrament.
A la cadena de subministrament (supply chain), és especialment important comptar amb un programari ERP en el núvol, construït des de el principi per operar-hi, ja que així podem administrar de forma eficient tots els agents involucrats. Aquests agents involucrats són proveïdors de productes, clients, transportistes, proveïdors de serveis, treballadors propis distribuïts per tot el món, etc. Serà, per tant, imprescindible que el programari comú sigui accessible de forma eficient i barata, amb un senzill navegador, des de qualsevol lloc, tenint en compte que les condicions d’accés poden variar. És molt diferent si estic a la seu central amb un línia de connexió a Internet fantàstica de si estic en un petit hotel en un país remot, ja que sóc venedor, i intento informar sobre comandes que m’han fet els clients, o si sóc el cap d’un magatzem que vol actualitzar els estocs comuns de la companyia. Només un ERP dissenyat des de el principi per operar al núvol serà eficient en entorns tant diferents com necessita la gestió òptima de la cadena de subministrament.
Les noves tecnologies han deixat de ser vistes com un cost per les empreses i, a poc a poc, s’han convertit en part de les estratègies, acaparant una part important dels pressupostos. L’objectiu: facilitar la gestió i impulsar els fluxos de treball interactius; i és que la productivitat comença a ser entesa més enllà de l’oficina.
En la immediatesa i la seguretat està la clau. Enrere queda l’època en què venedors es presentaven davant els clients amb catàlegs de paper de curta vigència. Avui, les vendes requereixen de dinamisme, agilitat i rapidesa; avui els catàlegs en paper són substituïts per catàlegs digitals actualitzats en temps real que ofereixen tota la informació sobre el producte, les seves característiques i disponibilitat. La immediatesa que ofereixen les noves tecnologies permet tancar negocis de forma segura en menys temps. Oferir als clients un servei complet a través d’una gestió dinàmica, ràpida i fiable passa, sense cap dubte, pel núvol.
Cadena de subministrament en el núvol
Els centres de distribució requereixen d’un alt nivell de control i cada vegada hi ha menys cabuda als errors humans. Precisament, per aquest motiu, els sistemes ERP cloud dels que parlava abans són fonamentals. En aquest procés el núvol té moltes coses a oferir: des d’un creixement dinàmic i flexible, passant per aspectes de disponibilitat, un control exacte dels costos, fins als entorns de prova i desenvolupament. Tots aquests avantatges sovint queden en un segon terme quan apareix el problema de la seguretat, encara hi ha molta gent que renuncia als avantatges de la informàtica en el núvol per la por intrínseca que li produeix fer servir de manera intensiva aquest mitjà.
Si ho analitzem acuradament, veurem que una solució d’ERP cloud pot garantir els mateixos nivells de seguretat que una solució tradicional ERP on-premise. Tal i com passa en els models tradicionals, ens cal proporcionar seguretat física, seguretat de transmissió, seguretat d’emmagatzematge, seguretat d’accés, seguretat de dades i seguretat d’aplicacions.
La única diferència és que en el cas dels ERP tradicionals, les qüestions de seguretat són gestionades pels recursos de TI interns de la companyia mentre que en el cas del ERP al núvol ho gestionen recursos externs a la mateixa. Una auditoria feta per tercers ens pot certificar que els processos externs estan documentats i seguits, però en la majoria dels casos, els proveïdors externs de serveis cloud presten més atenció a aquests detalls que els recursos interns farien. Resumint, els ERP cloud són tan segurs com els sistemes ERP tradicionals on-premise. Alguns dels problemes de seguretat són diferents i potser menys coneguts, però un cop entesos, molts experts conclouen que els sistemes en el núvol són més segurs que les sovint mal gestionades, en termes de seguretat, aplicacions internes.
En conclusió, podem dir que hi ha una clara tendència de gestionar la cadena de subministrament utilitzant serveis i ERPs cloud. Això és així, ja que les necessitats de flexibilitat, dinamisme, dispersió geogràfica i control que necessita la gestió de la cadena de subministrament s’adapten perfectament a les propietats que té la informàtica en el núvol. El problema de la seguretat es pot superar si es compta amb un soci de negoci fiable, amb capacitat de consultoria, i de desenvolupament d’una solució a mida. Caldrà comptar sempre amb un auditor tercer que ens certifiqui l’acompliment dels estàndards de seguretat que necessitem segons el nostre negoci.
Finalment dir que, com sempre, cada empresa és un món i caldrà que adapti el procés d’adopció de la informàtica en el núvol a les seves particularitats, però que és un camí que cal que tothom comenci si és que vol ser competiu en el món global en el que estem immersos.