Home Tecnología Professions de futur que no coneixes

Professions de futur que no coneixes

Moltes vegades us he parlat de la gran velocitat a la qual avancen les noves tecnologies. Tant és així que estic segur que hi ha alguna persona en el teu entorn proper que no saps molt bé a què es dedica exactament (SEO, Big Data, Machine learning, ciberseguretat, business intelligence, etc.). El que fa tot just uns anys eren només tecnicismes, s’han convertit en les professions del present i del futur.

Inevitablement, algunes professions desapareixeran amb l’avanç tecnològic, però això és una cosa que ha passat a llarg de la història; el desenvolupament econòmic, social i tecnològic, ha anat determinant les tendències del mercat de treball per a així ajustar la llei de l’oferta i la demanda.

És negatiu llavors l’avanç tecnològic de què estem sent testimonis?. La veritat és que no; en la mateixa mesura que algunes professions desapareixeran, s’estan creant altres i aniran apareixent noves.

La clau està en adaptar-se als canvis. Sobreviuran en el món laboral aquells que estiguin disposats i siguin capaços d’afrontar aquesta nova era del canvi. Els vells paradigmes ja no són aplicables; és fonamental estar disposats a aprendre i enriquir-nos en coneixements cada dia.

I és que les organitzacions tenen assumida la necessitat del canvi i a més saben que ha de ser ràpid, ja que en cas contrari, el seu èxit serà limitat.

Noves professions que apareixen amb l’evolució tecnològica

Cada país té la seva pròpia conjuntura, és clar; però si parlem en termes generals, i podem fer-ho tenint en compte que vivim en un món cada vegada més globalitzat, podem arribar a conclusions aplicables a, gairebé, qualsevol país.

 

Especialista en les dades massives (Big Data)

Entre els perfils més disruptius es troba l’especialista en Big Data. Un perfil que en els últims temps s’ha posicionat com el més demandat del mercat.

 

Però, què fa un expert en Big Data?.

Analitza les dades que genera una empresa, de qualsevol sector, les interpreta i estableix les línies necessàries per millorar el negoci. Es tracta d’un expert en àrees com l’estadística, matemàtica o informàtica. Un especialista en la resolució de problemes, en analitzar i resoldre problemes sense entrar en conceptes científics.

Ras i curt, analitzar que passa, resoldre el problema, transmetre-ho a la organització en paraules comprensibles, tot això sense necessitat d’explicar el principi científic pel que passa.

Les sortides per a aquesta professió són més que prometedores. El problema és que, fins fa molt poc, no existien titulacions específiques; és ara quan els professionals poden començar a formar-se a través de màsters que uneixen tecnologia i negocis. Hores d’ara comença a existir una oferta formativa interessant.

En el següent vídeo podeu veure un dels possibles usos de l’anàlisi de les dades massives:

 

Especialistes en Ciberseguretat

Com diuen els experts, hi ha dos tipus d’empreses; les que han rebut un atac informàtic i les que no s’han assabentat que l’han rebut. Això és una realitat ja que la totalitat de les empreses estan obertes a Internet, i cada dia ho estan més. Si estàs a Internet, estàs exposat diàriament a milers d’atacs que es produeixen, des de qualsevol lloc del món, qualsevol dia i a qualsevol hora.

Malgrat l’enorme preocupació que tenen els consells d’administració de les empreses pel problemes de seguretat a la xarxa, poques saben com enfocar-ho, no saben a qui adreçar-se. Això es deu a la important bretxa tecnològica qui hi ha entre molts directius i CEOs d’empreses i les noves tecnologies.

En aquest context és especialment important la figura de l’expert en ciberseguretat, l’anomenat director de seguretat de la informació (CISO o Chief information security officer en anglès). Aquí els graduats en enginyeria informàtica, telecomunicacions i sistemes d’informació, trobaran noves i interessants oportunitats.

Aquí teniu vídeo dels molts que hi ha a la xarxa sobre com ser un expert en ciberseguretat:

 

Especialistes en bio-impressió 3D

La bio-impressió 3D sorgeix de la combinació de la biologia, la creació de biomaterials i la impressió 3D. Aquesta tecnologia obre de bat a bat les portes a la medicina regenerativa que és sens dubte on s’enfoca el futur de molts avenços mèdics.

En aquest context, destacaran els especialistes en bio-impressió 3D; i és que la impressió 3D d’estructures biològiques per a implantar en el cos està en ple desenvolupament i evolució. Així, tot i que el present exigeix reptes més immediats, les oportunitats mèdiques en el futur passen per generar al laboratori teixits i òrgans funcionals que posteriorment puguin ser trasplantats a pacients.

Us deixo un vídeo on podeu veure que s’està fent en aquest camp:

 

Especialistes en ludificació (gamification)

La indústria dels videojocs és un gegant en el qual veiem també noves professions. Podem parlar de desenvolupadors, dissenyadors o de provadors de jocs. Tot i que aquests perfils ja existeixen, es potenciaran. L’experiència acumulada en vàries dècades de creació de videojocs fa que aparegui el concepte de ludificació.

La ludificació, en anglès gamification, és l’ús de tècniques, elements i dinàmiques pròpies dels jocs i l’oci, en activitats no recreatives amb l’objectiu de potenciar la motivació dels directius de les empreses.  Al final el que es tracta és de convertir una activitat avorrida, repetitiva i no excitant en alguna “altra” cosa, en quelcom interessant i atractiu. Sembla una fita impossible però ja és una realitat, podem veure resultats increïbles de la seva aplicació.

Apareix per primera vegada aplicada al món del màrqueting, però s’ha estès amb rapidesa a altres sectors, com per exemple l’educació, la cultura o la recerca científica. Els èxits aconseguits amb aquesta tècnica fan que el seu creixement sigui hores d’ara espectacular.

En aquest context apareixen els experts en ludificació. Els estudis en gamificació i tècniques de ludificació s’adrecen a professionals d’àmbits tant diferents com el disseny i creativitat, audiovisual i multimèdia, enginyers i desenvolupadors, màrqueting i comunicació, psicologia i pedagogia i emprenedors i professionals digitals. Resumint, un ventall de professions molt ampli que poden aportar molt a aquest interessant món de la ludificació.

Us deixo un enllaç on podeu veure 5 vídeos que expliquen com ser un expert en ludificació;

Resumint, podríem parlant llargament sobre noves professions que neixen com a conseqüència de l’avanç de la tecnologia, per exemple; growth hacker, AI expert, responsable de relacions virtuals, enginyer blockchain, especialista en IoT, agregador de talent, etc. Tants, que la llista pot ser interminable.

Però una vegada més tornem a la màxima, “renovar-se per no morir”. En aquest cas, per no quedar fora del mercat laboral.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.