Big Data o Dades massives és com es coneix als sistemes informàtics basats en l’obtenció de dades a gran escala, conjuntament amb mètodes que permeten identificar patrons recurrents dins d’aquestes dades. Es a dir, no només aconseguir dades sinó disposar d’eines potents per analitzar-les. Aquestes estratègies s’han convertit en una de les claus de l’èxit de molts negocis tecnològics.
El Big Data sorgeix de la necessitat de comptar amb noves tècniques per a l’anàlisi de dades que durant l’última dècada s’ha generat de forma exponencial i a la urgència de processar aquesta informació en un temps cada vegada menor. L’extraordinari volum d’informació del que podem disposar no serveix de res sinó podem gestionar-la, analitzar-la, treure conclusions i generar plans d’accions adients.
El CRM (Customer Relationship Management), o el que és el mateix, la gestió de la relació amb els clients és una estratègia que va enfocada a satisfer els desitjos i necessitats dels usuaris, dels clients i potencials clients. És aquí on el Big Data i l’anàlisi de dades té un major protagonisme i entra en joc, un joc que consisteix en volum, velocitat, varietat i valor. Aquests són, sens dubte, els quatre grans reptes del Big Data, ja que cada vegada generem més informació a major velocitat i cal analitzar-la al mateix temps que es genera perquè resulti útil, però a més aquest procés ha de ser capaç d’analitzar en temps real diferents tipus de dades que permetin crear els insights (idees,accions) precisos i amb un alt valor afegit.
La gran evolució dels últims anys és precisament aquesta, la capacitat d’actuar en temps real i de prendre decisions d’una manera automàtica i programada. Un exemple són els sistemes de compra publicitària en temps real (XTB: Real Time Bidding) on les diferents plataformes publicitàries (DMP: Data Management System) prenen decisions de compra (impressió a impressió) en base al coneixement que tenen de l’usuari que està navegant en una pàgina concreta. Algunes grans tendes ja utilitzen aquests serveis: Zalando, ASOS, Redoutte, Addictia, … o fins i tot Amazon que en canvi està realitzant el seu propi sistema.
El comerç electrònic és un dels sectors en els quals el Big Data i la publicitat programàtica han impactat amb més força, ja que es tracta d’un tipus de negoci sense límits de creixement, on es necessari i gairebé imprescindible, el coneixement exhaustiu dels clients. L’evolució del món digital en els últims anys ha fet que els usuaris es familiaritzin amb el concepte de compra en línia i a més, s’han anat acostumant a una experiència de compra cada vegada més personalitzada. Aquest últim aspecte, la personalització comença a convertir-se en un element cada vegada més imprescindible per a qualsevol ecommerce. No només perquè els clients s’estan acostuman a això, sinó perquè a més permet a les companyies crear experiències de compra cada vegada més sorprenents i úniques que contribueixen a augmentar les vendes, com per exemple: les recomanacions personalitzades de productes, l’email retargeting, el retargeting dinàmic, la gamificació, i fins i tot recorrent a tècniques que permeten modificar en temps real les botigues en línia en funció del comportament dels usuaris.
Però … d’on surten les dades? De tot arreu, dels emails dels usuaris que compren o que es registren per les newsletters, dels que participen en sorteigs o enquestes, dels perfils socials dels usuaris a Facebook, Twitter (i aviat a Instagram amb la nova inclusió de serveis publicitaris), de píxels que s’introdueixen a la botiga online, a la web o al Blog, per perfilar navegants i buscar altres similars, de campanyes de publicitat programàtica que van generant un Big Data publicitari per oferir la publicitat correcta al públic correcte en el moment oportú. Realment a Internet qualsevol acció deixa un rastre que després es pot utilitzar publicitàriament d’una manera programada i automàtica amb un gran objectiu: gastar millor els pressupostos i aconseguir més vendes.
Definitivament, el Big Data, lluny de tractar-se d’un nou terme tecnològic de moda és l’eina capaç de passar al següent nivell, a un nivell superior, qualsevol botiga online.
Si voleu ampliar informació us deixo les següents referències:
DataXu – tecnologia de màrqueting programàtic (https://www.dataxu.com/)
MediaMath – Sistema Operatiu de Màrqueting Programàtic (http://www.mediamath.com/)
Real Time Bidding – https://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_bidding
Advanzis – agència de màrqueting digital experta en conversió (ecommerce) que gestiona accions en xarxes socials i campanyes publicitàries programàtiques ).