Home Tecnología Big Data i comerç electrònic

Big Data i comerç electrònic

Big-Data1Big Data o Dades massives és com es coneix als sistemes informàtics basats en l’obtenció de dades a gran escala, conjuntament amb mètodes que permeten identificar patrons recurrents dins d’aquestes dades. Es a dir, no només aconseguir dades sinó disposar d’eines potents per analitzar-les. Aquestes estratègies s’han convertit en una de les claus de l’èxit de molts negocis tecnològics.

El Big Data sorgeix de la necessitat de comptar amb noves tècniques per a l’anàlisi de dades que durant l’última dècada s’ha generat de forma exponencial i a la urgència de processar aquesta informació en un temps cada vegada menor. L’extraordinari volum d’informació del que podem disposar no serveix de res sinó podem gestionar-la, analitzar-la, treure conclusions i generar plans d’accions adients.

El CRM (Customer Relationship Management), o el que és el mateix, la gestió de la relació amb els clients és una estratègia que va enfocada a satisfer els desitjos i necessitats dels usuaris, dels clients i potencials clients. És aquí on el Big Data i l’anàlisi de dades té un major protagonisme i entra en joc, un joc que consisteix en volum, velocitat, varietat i valor. Aquests són, sens dubte, els quatre grans reptes del Big Data, ja que cada vegada generem més informació a major velocitat i cal analitzar-la al mateix temps que es genera perquè resulti útil, però a més aquest procés ha de ser capaç d’analitzar en temps real diferents tipus de dades que permetin crear els insights (idees,accions) precisos i amb un alt valor afegit.

La gran evolució dels últims anys és precisament aquesta, la capacitat d’actuar en temps real i de prendre decisions d’una manera automàtica i programada. Un exemple són els sistemes de compra publicitària en temps real (XTB: Real Time Bidding) on les diferents plataformes publicitàries (DMP: Data Management System) prenen decisions de compra (impressió a impressió) en base al coneixement que tenen de l’usuari que està navegant en una pàgina concreta. Algunes grans tendes ja utilitzen aquests serveis: Zalando, ASOS, Redoutte, Addictia, … o fins i tot Amazon que en canvi està realitzant el seu propi sistema.

El comerç electrònic és un dels sectors en els quals el Big Data i la publicitat programàtica han impactat amb més força, ja que es tracta d’un tipus de negoci sense límits de creixement, on es necessari i gairebé imprescindible, el coneixement exhaustiu dels clients. L’evolució del món digital en els últims anys ha fet que els usuaris es familiaritzin amb el concepte de compra en línia i a més, s’han anat acostumant a una experiència de compra cada vegada més personalitzada. Aquest últim aspecte, la personalització comença a convertir-se en un element cada vegada més imprescindible per a qualsevol ecommerce. No només perquè els clients s’estan acostuman a això, sinó perquè a més permet a les companyies crear experiències de compra cada vegada més sorprenents i úniques que contribueixen a augmentar les vendes, com per exemple: les recomanacions personalitzades de productes, l’email retargeting, el retargeting dinàmic, la gamificació, i fins i tot recorrent a tècniques que permeten modificar en temps real les botigues en línia en funció del comportament dels usuaris.

Però … d’on surten les dades? De tot arreu, dels emails dels usuaris que compren o que es registren per les newsletters, dels que participen en sorteigs o enquestes, dels perfils socials dels usuaris a Facebook, Twitter (i aviat a Instagram amb la nova inclusió de serveis publicitaris), de píxels que s’introdueixen a la botiga online, a la web o al Blog, per perfilar navegants i buscar altres similars, de campanyes de publicitat programàtica que van generant un Big Data publicitari per oferir la publicitat correcta al públic correcte en el moment oportú. Realment a Internet qualsevol acció deixa un rastre que després es pot utilitzar publicitàriament d’una manera programada i automàtica amb un gran objectiu: gastar millor els pressupostos i aconseguir més vendes.

Definitivament, el Big Data, lluny de tractar-se d’un nou terme tecnològic de moda és l’eina capaç de passar al següent nivell, a un nivell superior, qualsevol botiga online.

Si voleu ampliar informació us deixo les següents referències:

DataXu – tecnologia de màrqueting programàtic (https://www.dataxu.com/)

MediaMath – Sistema Operatiu de Màrqueting Programàtic (http://www.mediamath.com/)

Real Time Bidding – https://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_bidding

Advanzis – agència de màrqueting digital experta en conversió (ecommerce) que gestiona accions en xarxes socials i campanyes publicitàries programàtiques ).

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.