La innovació és clau en el futur del nostre teixit empresarial. Sense innovació, difícilment podrem sobreviure en el complex entorn en el que estem immersos.
Un del àmbits en el que podem aplicar innovació és en el que anomenem com ecoinnovació. En aquest sentit, parlem de totes les formes d’innovació, tant tecnològiques com no-tecnològiques, que permeten crear oportunitats de negoci tot beneficiant el medi ambient. Mitjançant la prevenció, reduint l’impacte en el deteriorament del medi ambient o permetent l’optimització en l’ús de recursos.
Sens dubte, l’ecoinnovació té una relació molt directa amb la nostra manera de produir, consumir i utilitzar recursos naturals.
Nous reptes que requereixen grans solucions
El canvi climàtic és un tema de cabdal importància, que està centrant cada cop més esforços i recursos. No és cap secret que el nostre planeta s’enfronta a problemes mediambientals greus i ens cal trobar solucions imaginatives si volem mantenir el nostres nivell de vida alhora que evitem el deteriorament del nostre planeta. Com molts cops dic, potser pot existir pla B per moltes coses, però pel planeta no hi ha pla B, cal si o si conservar-lo per les properes generacions.
En aquest context, la innovació ecològica o mediambiental és una eina que pot ajudar a les empreses a trobar i desenvolupar solucions sostenibles que optimitzin els recursos i redueixin els efectes negatius sobre l’entorn de la nostra economia, cada cop més globalitzada, aconseguint un desenvolupament econòmic sostenible.
Les empreses són innovadores en aquest sentit?
Tot i els avantatges de l’ecoinnovació per a les empreses, cal fer un esforç més gran en aquest àmbit, ja que podem observar grans diferències entre països i sectors i molts buits encara per cobrir.
El concepte de “innovació responsable” clarament beneficia a les empreses i la societat. Potser aquest sigui el primer punt que hem d’interioritzar, tant empreses com persones. El segon és que la innovació no és propietat de grans empreses, sinó també de pimes i emprenedors.
Resumint, sigui quina sigui l’empresa, dels sector que sigui, i de la grandària que tingui, totes tenen capacitat per afegir el seu gra de sorra en la resolució d’aquest immens repte que tenim.
3 exemples d’ecoinnovació en diferents sectors
El canvi climàtic, la dependència dels combustibles fòssils, l’accés limitat als recursos bàsics o els problemes de salut mediambiental són alguns dels reptes que es plantegen quan incorporem la sostenibilitat a l’estratègia empresarial, en totes les seves operacions.
Com de vegades, a més d’una imatge, un exemple val més que mil paraules, aquí hi ha alguns exemples d’innovació ambiental en diversos sectors; alguns d’ells realment enginyosos i interessants:
Tren que funciona amb gas natural liquat
L’any 2015, Renfe va implementar a la seva xarxa d’amplada mètrica de León i Astúries el seu projecte de tren propulsat per Gas Natural Liquat (GNL).
Es tracta d’un projecte pilot que tractava d’analitzar la viabilitat d’adaptar els combois ferroviaris per operar amb GNL.
Els resultats van ser prometedors per a la indústria: un impacte econòmic positiu que va comportar una reducció en els costos operatius, ja que aquest combustible té un cost més baix que el gasoil; una clara reducció de la contaminació i un ús més eficient dels recursos naturals (la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la contaminació acústica).
L’augment de la utilització del transport ferroviari, sobretot per mercaderies, és un element que cal incorporar i si a més ho fem utilitzant energies netes, encara millor. El problema és que aquesta iniciativa no ha tingut cap mena de continuïtat.
Ús de la closca de la malta per crear un biomaterial per recobrir empelts ossis i implants dentals
Mahou San Miguel ha trobat una manera d’optimitzar la gestió dels subproductes (en aquest cas, la closca de la malta) del procés de producció, identificant noves aplicacions en benefici de la societat.
La companyia va trobar una nova destinació per a la recuperació del bagàs, un residu del procés de fabricació de la cervesa.
Resulta que aquest residu té els components principals presents en la massa òssia. Així, si es modifica, es pot utilitzar com a suport per al recobriment de pròtesis, implants dentals i empelts ossis.
Biocombustibles a partir de greixos i olis usats a la llar
Des de 2013, Cepsa, treballa en un nou model de biocombustible. Aquest biocombustible s’obté a partir de greixos i olis de la llar que s’utilitzen, amb molècules iguals a les contingudes en el gasoil convencional. La gran diferència és que aquest nou combustible és 100% renovable.
La producció d’aquest biocombustible ofereix efectes molt positius per al medi ambient. I és que no només s’aconsegueix un producte 100% renovable, sinó que s’aconsegueix mitjançant la reutilització d’un residu domèstic.
El desenvolupament de productes i processos que contribueixen al desenvolupament sostenible, aplicant estratègies comercials per generar, directament o indirectament, beneficis o millores ecològiques, és clau en tots els sectors. No obstant això, la seva importància i necessitat s’accentua quan parlem del sector logístic per la seva complexitat.
Si esteu interessat en aquest tema, sobre ecoinnovació en el sector de la logística, parlo amb més detall en aquest article que he escrit per al diari El Vigía que us convido a llegir:
http://elvigia.com/eco-innovacion-en-el-sector-logistico/
I, com sempre, els vostres comentaris són benvinguts.