El creixement exponencial del comerç online a nivell mundial promou l’acceleració d’una de les tendències que està canviant el món empresarial en tots els sectors: la digitalització de processos.
Això exercirà pressió sobre els sistemes dins de la cadena de subministrament existent i s’estima que el sector de serveis logístics aconseguirà un valor de $16,445 mil milions per al 2026. La confluència de forces entre Amazon i Alibaba, l’automatització i la robòtica, l’electrificació i la sostenibilitat, entre altres; canviaran la indústria logística per a convertir-se en un sector més eficient, ràpid i adaptable a les necessitats del consumidor.
Digitalització a través de la cadena de valor
Tecnologies com sensors, IoT, anàlisis de dades i robòtica en aplicacions especialitzades, ja s’apliquen en el sector logístic. Per exemple, els vehicles autònoms i les tecnologies per al seguiment telemàtic, com el ja comentat anteriorment en aquest article del blog:
El futur del transport per carretera: camions sense conductor
En ell s’explicava el cas de Peloton que ha creat un sistema de tren de camions interconnectats que permet reduir els costos operatius. Una altra tecnologia interessant és la desenvolupada per la startup Locomation i aplicada en un pilot per Wilson Logistics, proposa una solució completa de conducció autònoma per a camions de gran tonatge. En aquest cas, el focus de la innovació és augmentar la seguretat i l’eficiència del transport per carretera.
Les innovacions en robòtica per a magatzems tenen com a objectiu resoldre l’escassetat crònica de mà d’obra que té el sector de la logística, amb tecnologies que van des de carretons elevadors automatitzats fins a robots per al desenvolupament de tasques de picking
La digitalització en els processos operatius és una altra de les àrees de gran importància per a la transformació digital. Les operacions com les trucades telefòniques i faxos per a les comandes i enviaments definitivament no són eficients, principalment perquè manquen de transparència i visibilitat en el seguiment del progrés dels enviaments. La digitalització pot proporcionar dades en temps real en tots els aspectes necessaris per al desenvolupament de les tasques (contenidors disponibles, tarifes, etc.), la qual cosa permet agilitzar i donar seguiment als processos.
La Digitalització és modular
La transformació digital de processos, així com la implementació de noves tecnologies, no necessàriament ha d’implementar-se utilitzant un mètode ràpid o apostar a un “tot o res”. La modularitat per a una digitalització intel·ligent és una característica d’implementació gradual, assimilada i assimilable que permet el correcte flux dels sistemes cap a un progrés sostenible i , sobretot, escalable. Aquests processos de transformació digital en les empreses es convertiran en la norma, amb la necessitat tangible que presenta el temps que vivim, ja no sols per al desenvolupament empresarial, també per a la sostenibilitat a llarg termini dels processos de l’empresa.
La digitalització modular de la logística pot dividir-se en tres àrees bàsiques: Gestió de magatzems, logística de planta (Intralogística), logística d’enviament i distribució.
L’automatització de la gestió de magatzems
Excés d’existències, grans volums de diferents tipus de mercaderies i difícil accés a informació rellevant i actualitzada són les raons més comunes per a buscar vies de modernització i automatització de la gestió de magatzems.
És necessari garantir la correcta identificació dels materials i mercaderies, així com els seus moviments dins i fora del magatzem. La generació de dades en temps real, de fàcil consulta poden començar a resoldre problemes que afecten a la logística moderna, gairebé per tradició. A més de la recopilació i l’anàlisi de dades, l’automatització per a l’òptim emmagatzematge i picking de material de magatzem és útil per a prioritzar operacions dins del magatzem d’acord amb el tipus de gestió que es vulgui implementar.
El principal objectiu és transformar el magatzem de no controlat a controlat, utilitzant les tecnologies mòbils per a una comunicació holística, el IIoT (Internet de les Coses Industrial), els bessons digitals, AI, entre altres. Són tecnologies que permeten la gestió dinàmica de processos en el magatzem, amb la possibilitat d’adaptar-se intel·ligentment a la demanda actual en funció d’una sèrie de criteris, com l’ocupació de les posicions d’emmagatzematge, la taxa de rotació de béns o materials, l’estacionalitat, etc.
L’eliminació de la interferència humana en la gestió de magatzem podria veure’s com l’última etapa de digitalització per a la gestió de magatzems. Un magatzem autònom amb una infraestructura creada a mida; robots i apiladors automatitzats, vehicles autònoms, picking intel·ligent,… Totes les tecnologies conjugades en un “ball” personalitzat per a satisfer les necessitats específiques i úniques que pugui requerir-se en el magatzem.
La gestió intel·ligent en Intralogística
Vehicles que no funcionen, serveis tardans o insuficients a les línies de producció, components perduts, aquestes i moltes altres raons obliguen les empreses a buscar optimitzar els seus processos de intralogística.
La tasca per a optimitzar la intralogística (logística de planta o de fabricació), requereix principalment un coneixement en profunditat de tots els processos i sistemes dins d’aquesta. Per això, l’anàlisi i recol·lecció de dades que permetin generar el coneixement per a automatitzar els fluxos logístics, així com l’estandardització dels processos centrats en un pla d’aprovisionament; són els primers passos cap a una optimització intel·ligent que genera solucions a partir de les demandes en temps real.
La gestió del capital humà és una de les prioritats dins de l’optimització de la intralogística. Per mitjà de les dades, és possible crear sistemes perquè els operaris treballin sota un cronograma prescrit, on el mateix sistema automàticament crea i assigna tasques al personal tenint en compte la seva càrrega de treball prevista i el flux de treball real i esperat. L’objectiu és arribar a eliminar els temps d’inactivitat i les activitats que manquin de valor afegit, així com monitoritzar el compliment de tasques assignades.
Una digitalització total de la Intralogística es veuria centrada en els resultats del Big Data i models predictius, amb sistemes totalment automatitzats, comunicació M2M (màquina a màquina), generant més interacció i intercanvis de dades en temps real.
Logística d’enviament i distribució
La baixa efectivitat dels processos de picking i expedició, el control deficient o insuficient de la integritat del producte demanat/lliurat, o la falta de flexibilitat del procés de lliurament en funció de la comanda, es troben entre els factors habituals per a la digitalització de la logística de sortida.
Igual que les fases anteriors, l’automatització és la meta de la logística d’enviament i distribució. La gestió dinàmica de la distribució de comandes i lliuraments, forjant sistemes d’avaluació i selecció d’acord amb inventaris i prioritzant els lliuraments segons unes certes característiques; són els elements per a començar la digitalització modular durant aquesta fase.
Basat en l’anàlisi del Big Data, és possible produir patrons predictius dels clients, per a configurar l’inventari de productes, la maquinària i els recursos humans. La Intel·ligència Artificial pot facilitar la gestió dinàmica i operativa dels processos de lliurament de forma totalment automatitzada. Les xarxes neuronals creades per l’AI, permetrà la gestió predictiva, on es podran distingir patrons rellevants per a l’anticipació en la preparació del lliurament. Una alternativa molt atractiva per a la solució i acceleració davant els reptes del Last Mile Delivery.
Last Mile Delivery, el gran i imminent desafiament de la logística.
Les empreses de logística han de treballar proactivament i atreure talent digital intel·ligent per a competir, mantenir l’eficiència, créixer en noves àrees i complir la promesa de valor per als clients. Les empreses logístiques han de ser àgils en el desenvolupament de solucions per a mantenir el ritme de millora dels entorns digitals i maximitzar els seus beneficis.
La digitalització i les noves tecnologies s’estan convertint ràpidament en eines insubstituïbles per a la necessària transformació de la cadena de subministrament. Les noves tecnologies són fonamentals per a optimitzar les capacitats, reforçar el rendiment i millorar la qualitat al mateix temps que garanteixen l’eficiència de la cadena de subministrament. Cada vegada són més les empreses que recorren a solucions innovadores capaces d’aprofitar el potencial que ofereixen les tecnologies digitals. És el moment de mirar cap endavant, i d’acord amb les possibilitats i característiques de cada empresa, anar implementant i estudiant solucions per a entrar en la digitalització i créixer amb ella. És l’única opció possible si volem ser competitius i sobreviure.