Home Logistica Last Mile Delivery, el gran i imminent desafiament de la logística.

Last Mile Delivery, el gran i imminent desafiament de la logística.

Last mile delivery (Lliurament de l’última milla), es defineix com l’últim moviment de mercaderies des d’un centre de transport a la destinació final del lliurament. L’objectiu principal de la logística de l’última milla és que el lliurament dels articles sigui el més ràpid i eficient possible.

La qualitat en el lliurament d’última milla és un diferenciador clau pel fet que, si el consumidor pot comprar fàcilment i el producte és lliurat en condicions i ràpidament, les empreses guanyen participació en el mercat i fidelitzen al client.

Sabem que cada vegada més consumidors recorren al comerç electrònic per a realitzar les seves compres. L’exigència de lliurament “ràpid” ja no és només un luxe si no una expectativa que busquen en cada experiència de compra en línia. Davant això les empreses i startups estan desenvolupant noves tecnologies i models experimentals per a augmentar el volum de comandes, agilitzar els lliuraments i satisfer als clients, tot això mentre s’intenta reduir els costos.

Problemes de la logística Last mile delivery.

Els problemes més comuns als quals s’enfronten les empreses involucrades en aquesta mena de logística, a grans trets, es podrien desglossar de la següent manera:

Infraestructura deficient: Especialment en països en desenvolupament, això significa viatges més llargs, rutes i transports ineficients. Tot això es tradueix en augment de costos i retards.

Lliuraments B2C i C2C: Quan es realitzen lliuraments B2B de gran volum, els costos addicionals poden ser esmorteïts i val la pena. Però, per als lliuraments B2C o C2C els costos extres recauen en un sol paquet de cost variable i moltes vegades de preu reduït.

Béns especials: En algunes ocasions, fins i tot el tipus de béns pot contribuir a ser un desafiament per al lliurament. Per exemple: Articles tòxics, fràgils, peribles o inflamables, els quals requereixen més planificació.

Derivats del client: Aquest pot ser el desafiament més gran. Fenòmens com a adreces incorrectes, ubicacions remotes, carrers estrets, absència del client per a rebre el paquet, cancel·lacions capritxoses, comandes retornades, etc. Això afecta a que els costos potencials no poden ser calculats amb precisió.

 

La gratificació instantània, el consumidor espera que tot estigui a un clic de distància.

 

El focus de la situació és que el consumidor en línia és cada vegada més exigent. No li agrada esperar, creu que tot està a un clic de distància. Aquesta necessitat de “gratificació instantània” s’ha convertit en el segell distintiu de l’Era Digital i és poc probable que canviï aviat. Aquest consum sota demanda només continuarà creixent i les característiques premium d’ahir, com el seguiment en temps real, lliuraments en poques hores i gratuïtes, deixen de ser especials i es van convertint en un estàndard, el consumidor no espera menys.

Last Mile Delivery. La necessitat de crear estratègies assertives.

Ja hem parlat dels problemes i reptes per a aconseguir la satisfacció “instantània” d’un consumidor exigent. Per a aconseguir anteposar-se i no sols sobreviure, sinó aprofitar l’auge de la venda en línia, que encara està per créixer, és important que les empreses comencin a desenvolupar estratègies i millors pràctiques per a assegurar-se que la logística d’última milla sigui rendible, ben optimitzada i reeixida. Aquí alguns suggeriments:

  • Seguiment en temps real:

Els consumidors estan ansiosos de rebre les seves comandes, durant l’espera pot resultar que se sentin frustrats, impacients i fins i tot que arribin a desconfiar del servei. Un sistema intel·ligent de seguiment d’última milla els permet veure la ubicació actual i en tot moment del paquet i proporciona notificacions sobre la seva hora d’arribada. Això pot resultar efectiu per a alleujar l’estrès i la incertesa durant l’espera.

  • Externalitzar el lliurament en empreses locals:

Les empreses poden externalitzar el lliurament d’última milla a transportistes locals amb centres d’operacions pròxims a les zones de lliurament. Això pot contribuir a reduir costos i millorar la velocitat de lliurament. Important tenir en compte que aquest proveïdor extern serà el rostre de la companyia, per la qual cosa cal triar sàviament. Per a gestionar múltiples proveïdors de serveis de transport, és una bona opció utilitzar un Sistema de Gestió de Transport Centralitzat (TMS) per a donar seguiment als lliuraments i distribuir la càrrega de treball.

  • Comerç local com a centres de distribució:

Botigues locals han transformat els seus establiments en centres de distribució per al lliurament de paquets. Una alternativa viable per a millorar la velocitat de lliurament i aconseguir lliuraments per al mateix dia.

  • Anàlisi de dades:

Un sistema de seguiment intel·ligent permet a les empreses tenir dades i estadístiques reals i precises de les estratègies de lliurament. Amb l’anàlisi de dades és possible analitzar i millorar rutes de lliurament i anar optimitzant l’estratègia. En articles anteriors ja parlava de la necessitat de conèixer al teu client, saber les seves preferències, hàbits de compra, etc. Si ho coneixes pots preveure les comandes que et faran o fins i tot enviar un paquet abans que te l’hagin demanat, tal com ja comença a fer Amazon. No hi ha millor logística que la que comença abans que el teu client t’hagi fet la comanda.

https://ignasisayol.com/anticipatory-shipping-la-patent-damazon-per-enviar-els-seus-productes-abans-que-els-usuaris-els-hagin-comprat/

  • Automatització.

En un futur molt a la vora, les empreses podran utilitzar vehicles autònoms o drons per al Last Mile Delivery. Amazon Prime, ja aquesta provant un servei futurista Prime Air per mitjà del lliurament amb drons, dissenyat per a enviar paquets a clients en menys de 30 minuts. Aquest tipus de lliurament té molts beneficis: els drons són més ràpids que els automòbils, poden estalviar costos operatius i reduir la quantitat de combustible necessària. A més, els drons no requereixen places d’aparcament.

L’automatització de cadascuna de les múltiples etapes de les operacions logístiques Last Mile, pot facilitar a les empreses a reduir les despeses de processament i fins i tot augmentar els ingressos. A través de la integració dels implicats en el lliurament, la generació d’operacions optimitzades i millors alternatives per al consumidor final, les empreses poden descobrir noves i millors maneres de fer les coses; creant una imatge de marca efectiva, transparent, amb estratègies rendibles.

Resumint, cadascuna d’aquestes estratègies per a crear solucions reeixides i viables per a la logística de l’última milla, requereix el mateix: que les empreses prioritzin l’eficiència i la flexibilitat. Tot aquest ventall d’estratègies ha d’utilitzar-se de manera intel·ligent, de manera harmònica, es tracta de donar el servei adequat a cada tipus de client, hem de tenir capacitat d’aplicar-les totes elles en paral·lel ja que cap d’elles soluciona el problema íntegrament, però la seva aplicació conjunta si pot portar-nos a aconseguir-ho.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.