Home Tecnología Edge Computing: El motor de les tendències tecnològiques.

Edge Computing: El motor de les tendències tecnològiques.

Estem davant una revolució, on les dades avui són l’actiu més poderós. Gairebé sense adonar-nos, empreses com Amazon, Microsoft i Google han aconseguit disposar de les nostres dades personals i a poc a poc hem anat donant el control total sobre els nostres mòbils, automòbils, neveres i torradores.

Escandalosament és així, les nostres dades personals són el punt d’inflexió entre el que hem anomenat fins ara simplement com a tecnologia i la nova era digital que permetrà la connexió global, “en tot” i l’automatització de molts o la majoria dels sistemes i processos quotidians que coneixem.

Diàriament veiem els avanços de la Realitat Augmentada, la Intel·ligència Artificial, la Internet de les Coses; no obstant això, poc sabem d’un dels grans facilitadors perquè aquestes tecnologies puguin veure la llum, parlem de l’Edge Computing.

Una explicació senzilla d’Edge Computing.

Edge Computing és una filosofia de xarxa centrada en acostar la informàtica el major possible a la font de dades, amb l’objectiu de reduir la latència i l’ús d’ample de banda. En termes més simples, significa executar menys processos en el núvol, movent-los a localitzacions descentralitzades: com un ordinador, un dispositiu intel·ligent o un servidor.

Podem entendre “Edge Computing” com el procés per a portar la computació a la “vora de la xarxa” (network’s Edge), per a minimitzar la comunicació de llarga distància entre usuari i servidor.

Davant el desenvolupament imminent de la Internet de les Coses i les aplicacions en temps real, Edge Computing s’ha convertit en el focus d’interès com a solució al procés i resposta ràpida, més aviat pràcticament instantània, que significa el detonant principal per al desenvolupament de les tendències tecnològiques que estan molt a la vora.

Reducció de latència, benefici clau per al desenvolupament d’aplicacions en temps real

La latència es refereix al retard entre donar una ordre (per exemple: un clic) i la resposta. És la quantitat de temps entre l’enviament de dades i la presa d’acció davant les dades rebudes.

Existeixen diferents factors que impacten la latència de la xarxa: el retard a causa dels medis físics utilitzats, la quantitat de temps que poder enrutar les dades a través dels equips de xarxa (commutadors, encaminadors, servidors, etc.), i la quantitat de temps que porta processar les dades.

Adoptant Edge Computing permet reduir el temps de resposta, a temps insignificants, localitzant punts pròxims per al processament i emmagatzematge de dades. Buscant les vies per a viatjar a través de menys encaminadors, creant una possibilitat menor a la corrupció dels paquets de dades. Cal tenir en compte que a més equips intermedis pels quals passin les dades, més possibilitat hi ha que siguin llegits, modificats o piratejats.

Un dels sectors amb major desenvolupament i interès a baixar la latència de xarxa, són el sector dels videojocs mòbils i de multijugador.

https://www.bandwidthplace.com/the-importance-of-latency-in-online-gaming/

 

La seguretat i la privacitat de les dades per al desenvolupament del IoT.

La Internet de les coses (IoT) està canviant la forma en què les organitzacions industrials generen, recopilen i analitzen dades, ja que aquesta tecnologia estén els seus avantatges a dispositius industrials, màquines, controladors i sensors. Ja hem parlat en altres articles de la necessitat d’utilitzar tecnologies com blockchain per a donar seguretat a les dades que generen els milers de sensors de IoT. Si aquestes dades han de viatjar per xarxes intermèdies, l’ús d’aquestes tecnologies és clau, una altra possibilitat complementària és el desenvolupament d’Edge Computing, de manera que el processament de dades es realitzi molt prop del sensor que el genera, evitant així que hagi de viatjar per xarxes insegures. La suma de Blockchain i Edge Computing ens permet fer un pas endavant cap a un món IoT segur i eficient.

D’aquesta forma, Edge Computing i les analítiques de dades, cada vegada més s’estan situant prop de les màquines i fonts de dades, facilitant la generació de dades de manera ràpida i en major volum.

Edge Computing proveeix control, per mitjà dels seus dispositius, que recullen, agreguen, filtren i retransmeten dades de manera segura, aprofitant la proximitat a processos industrials o als actius de producció. Aquestes dades són analitzades per mitjà d’eines analítiques, que detecten anomalies a temps real, amb un temps de reacció gairebé insignificant, la qual cosa permet als operadors prendre accions efectives i a temps.

Edge Computing, també en aplicacions que no necessiten baixa latència i gran ample de banda.

La seguretat no és l’única forma en què les noves tecnologies ajudaran a resoldre els problemes introduïts per IoT. L’altre benefici és l’ample de banda que permet aquest desenvolupament.

Encara que latència i ample de banda són conceptes diferents, és cert que moltes aplicacions que necessiten baixa latència, també necessiten un ample de banda gran. Edge computing ens pot ajudar també a reduir la necessitat d’haver de disposar d’amples de banda grans.

Per a les empreses, l’estalvi de costos pot ser una bona raó per a avaluar solucions basades en l’arquitectura Edge Computing. Empreses que han abraçat al núvol per a les seves aplicacions han descobert que els costos de l’ample de banda són majors del que s’esperava.

Quan els usuaris de tota mena d’aplicacions web es troben amb processos que han de comunicar-se amb un servidor extern, trobaran retards i sovint, costos excessius. La durada d’aquests retards variarà en funció de l’ample de banda disponible i la ubicació del servidor, aquests retards es poden evitar, per complet, amb Edge Computing.

La idea és realitzar major procés prop del propi dispositiu i reduir el volum d’informació que s’hagi de transmetre. Aquest element és clau, ja que no sempre serà necessari disposar de xarxes de gran ample de banda i baixa latència com 5G, que a canvi d’això tindran costos alts. En molts casos, utilitzant la filosofia que hi ha darrere de l’Edge Computing podrem utilitzar xarxes de cost molt menor, les anomenades Narrowband. Encara no és clar com serà la xarxa narrowband dominant, però ja hi ha moltes aplicacions funcionant amb elles, ja sigui amb NB-IoT, Lora o Sigfox, que són les més utilitzades a nivell mundial.  Si ens fixem en l’àmbit europeu, especialment a Alemanya, veiem que l’aposta està sent per NB-IoT.

Un altre element decisiu per a processar en l’Edge i utilitzar xarxes Narrowband, és el consum d’energia. Molts sensors i dispositius IoT, pel seu reduït volum, disposen de bateries de baixa capacitat que han d’optimitzar-se al màxim. Cal tenir en compte que en un sensor, el procés que consumeix més energia és la transmissió de dades, per això, per a aconseguir aplicacions eficients amb tota mena de sensors necessitem també processar a l’Edge i transmetre poc volum d’informació i no de manera contínua.

Edge Computing, la clau dels cotxes autònoms.

Els cotxes autònoms són un dels millors exemples en el qual Edge Computing significa un avanç sense precedents per a aconseguir aterrar la tecnologia com una realitat per al mercat industrial i de consum.

A causa de la latència, la privacitat i ample de banda, no es pot alimentar la complexitat de tots els sensors en un cotxe autònom al núvol i esperar una resposta. Cal tindre present que un sol cotxe és un sistema complex on interactuen molts subsistemes a la vegada, ara això multiplicat per la quantitat de cotxes autònoms funcionant al mateix temps, en la mateixa zona, fa que sigui molt difícil que la xarxa cel·lular suporti la quantitat de dades per aquesta mena de treball. Edge Computing pot ser l’alternativa per a aconseguir aquesta fluïdesa de processament de dades, que pugui ser multiplicable de manera senzilla.

5G el catalitzador per a la tecnologia Edge Computing.

Operadors de tot el món aposten per la implementació de tecnologies sense fils 5G, que prometen beneficis de gran ample de banda i baixa latència per a les aplicacions on és imprescindible. Això pretén ser un nou món en experiència de velocitat i processament, enfocat al núvol.

No obstant això, s’està treballant en estratègies Edge Computing amb 5G per a millorar encara més la rapidesa del processament en temps real, especialment en dispositius mòbils, cotxes autònoms i autoservei.

5G funcionarà com a catalitzador per a aquesta tecnologia. Aplicacions tecnològiques que necessitin ample de banda i baixa latència requeriran el suport de la infraestructura que brinda la tecnologia Edge.

El major benefici de l’Edge Computing és la capacitat per a processar i emmagatzemar dades més ràpid, la qual cosa permet aplicacions en temps real més eficients. Aquesta eficiència es converteix en crítica per al desenvolupament de les tecnologies més potents d’aquesta Era Digital com: la Realitat Augmentada i virtual, els cotxes autònoms, la Internet de les Coses, Smartcities i la continuïtat del desenvolupament del mòbil.

Totes elles necessiten contínuament augmentar la rapidesa i fluïdesa de processament i enviament de dades, amb Edge Computing tenim una de les possibles solucions.

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.