Home Tecnología RRHH i la incorporació de noves tecnologies

RRHH i la incorporació de noves tecnologies

Una empresa pròspera exhibeix innovació, eficiència, estructura flexible i per a això requereix noves habilitats en les seves organitzacions i en les seves persones. En aquest escenari, la gestió eficaç de la força laboral és un element crític per al desenvolupament d’una empresa durant els seus processos d’adaptació als nous temps.

Estem en una època crítica que cerca noves habilitats per a la implementació de noves tecnologies com l’anàlisi de dades (big data) i la implantació de la intel·ligència artificial (AI), fins i tot només com a mera supervivència davant l’Era Digital. Avui és una necessitat important crear experiències per als empleats dissenyades per a atreure i retenir talent, així com satisfer les necessitats de la força laboral multi generacional que avui estem vivint en les plantilles empresarials.

 

El futur dels recursos humans va vinculat a les dades i la seva anàlisi.

Les capacitats d’anàlisis i obtenció de dades són vitals per a configurar i administrar de forma intel·ligent la força laboral del futur. Les empreses ja estan explorant la gran capacitat de la utilització de dades per a millorar la presa de decisions i predir comportaments i resultats.

  • Google utilitza dades del seu personal per a fer empleats més feliços i efectius.

 

La Intel·ligència artificial/ Machine Learning, una tendència que potencia el reclutament.

Existeixen dues àrees en les quals l’AI principalment podrà provar el seu valor afegit:

  • AI pot agilitzar la lectura dels materials del sol·licitant. En lloc de dependre d’un professional per a analitzar centenars de currículums i cartes de presentació, les empreses poden utilitzar un sistema d’intel·ligència artificial per a completar la tasca ràpidament.
  • Un altre benefici és l’avaluació analítica dels candidats, sense prejudicis, de forma transparent i sense errors humans. Com a resultat tindrem una selecció d’empleats més estricta. Això aporta una assistència per a l’anàlisi i seguiment dels recursos humans, des de la presentació de la sol·licitud fins a les avaluacions i revisions contínues del seu rendiment.
  • El robot UiPath, desenvolupat per Skymind, utilitza AI per a seleccionar currículums per a un lloc de científic de dades (data scientist), per exemple. Utilitzarà el model d’AI per a prendre decisions sobre els candidats i, quan no estigui segur, sol·licitarà ajuda d’un operador.

 

Agents Autònoms i la Robòtica una tendència de suport intern.

Els xatbots són una tendència que cau dins del món de la Intel·ligència Artificial. Les empreses ja estan incorporant xatbots en els seus sistemes de recursos humans, amb l’objectiu de proveir solucions i respostes a diferents consultes bàsiques dels seus empleats (salaris, vacances, beneficis i drets en general, etc.). Aquests xatbots funcionen com a plataformes d’autoservei que permeten al personal de recursos humans concentrar-se a respondre respostes a casos específics, més complexos i preguntes urgents.

  • Ava és un robot de xat intel·ligent creat en la plataforma Salesforce per a gestionar un conjunt comú de sol·licituds relacionades amb els recursos humans.

En el futur, els robots es convertiran en guardians i gestors d’informació interna. Acceleraran les comunicacions i augmentaran la productivitat en proporcionar accés instantani a les dades correctes, en els moments precisos.

 

Realitat Virtual i Augmentada, el poder d’un entrenament efectiu.

La realitat augmentada, s’ocupa de construir nous mons virtuals. Quan es tracta de l’impacte que aquesta tecnologia pot tenir en recursos humans, ens enfoquem en l’escenari de la capacitació i formació.

Una solució rendible i en molts casos segura per als interessats. La possibilitat de proporcionar una capacitació dins d’entorns virtuals té molt joc, a part de les implicacions per a l’aprenentatge per mitjà d’aprendre-fent.

  • C-Live és una plataforma de capacitació en realitat virtual que busca millorar el desenvolupament personal i permet que els empleats millorin les seves habilitats interpersonals.

 

Blockchain, una tecnologia que brinda transparència, seguretat i automatització de processos.

Blockchain és una tecnologia que va madurant en nivells de confiança, possibilitant transaccions globals.

La necessitat de transparència és un eix vital per al desenvolupament empresarial en totes les seves àrees, RRHH no és l’excepció, més davant dels nous formats laborals i oficines digitals que han arribat per a quedar-se com una bona alternativa per al desenvolupament de certes tasques.

La identitat i la confiança és el nucli en els processos humans. En el món empresarial, la confiança es torna encara més important quan les empreses necessiten treballar diferents formats laborals. Blockchain pot brindar la informació i reconeixement en temps real en cadascun dels processos necessaris abans de la contractació, durant i al final de la col·laboració. Ens ajuda per a la gestió i transparència d’informació per a l’empleat i ocupadors.

  • Sopra HR és un programari que facilita els intercanvis entre les parts, sense intermediaris i de manera gairebé instantània, poden ser un vector de potencialitats per a molts casos d’ús en recursos humans.

  • Aprendre a gestionar la nova economia Gig. L’anomenada gig economy es basa en una relació temporal entre treballadors i empresa. Cada vegada veiem més models de negoci basats en això, es genera una situació laboral en la qual els treballadors són contractats puntualment per a treballs esporàdics o per a projectes específics. És evident que hi ha tota una problemàtica laboral darrere que es gestiona en cada país de forma diferent depenent de la legislació laboral que existeixi. En qualsevol cas, l’economia gig li dona l’oportunitat a un gran nombre de persones d’oferir els seus serveis online i operar de manera col·laborativa mitjançant l’ús d’aplicacions online, de tecnologia.

Encara que a priori pugui semblar una precarització de la força laboral, hi ha molts treballadors als quals atreu la flexibilitat laboral que proporciona l’economia gig: justament la varietat i la possibilitat de controlar els seus temps, triar els treballs que més els interessen i que s’ajustin als seus horaris.

Aquest fenomen creixent fa que la gestió de tota aquesta força laboral sigui molt complexa per a les empreses.  Encara que la relació sigui molt curta en alguns casos, es continuen necessitant labors de reclutament, seguiment de l’activitat, validació de la tasca o projecte realitzat, pagament per això, etc.

És un problema d’enormes dimensions per als departaments de RH de les empreses que cada vegada es fa més gran. És aquí on blockchain i els seus Smart Contracts poden facilitar-nos la vida. Podem validar que la tasca es realitza, que se segueixen les fites adequades, tenir evidència del final de treball o projecte i finalment generar el pagament sense cap intervenció humana, d’una forma automatitzada i eficient.

Resumint, per a les empreses que busquen el seu camí en la innovació és vital el millorament de la gestió de recursos humans i construcció d’una cultura positiva per als seus empleats. Primer és important enfocar-se a crear una nova mentalitat que reconeix la velocitat del canvi i el que s’estan reescrivint les regles per a l’èxit futur, dia a dia. Repensar nous models per al funcionament dels recursos humans, per a l’obertura a les noves tecnologies i habilitats, que han de conduir-nos a generar valor i finalment, un avantatge competitiu empresarial real.

És important també, crear experiències personalitzades que integrin i incentivin als empleats; capacitar i generar una porta d’entrada per a l’assimilació de nous coneixements i la combinació del treball humà i digital. Cadascuna d’aquestes mesures, forjarà el camí a crear una empresa amb un equip humà cada vegada més àgil, global i digital, apostant per la tecnologia, però potenciant i reconeixent el poder del bon treball humà.

Finalment cal dir que aquest futur, ja és ara.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.