El món sembla que s’ha reiniciat. El Covid-19 ha donat pas a una possible crisi econòmica mundial, que està canviant la forma en la qual s’administren les empreses i alterarà el seu funcionament.
No és senzill d’explicar, els pròxims mesos seran tot un repte, fins i tot per a les empreses fortes, ben capitalitzades i administrades. Totes hauran de treballar dur per a mantenir-se rellevants i donar continuïtat al negoci. Algunes empreses anteriorment considerades viables fracassaran, ja que moltes s’enfronten a un període de zero o pocs ingressos, mentre que unes altres s’adaptaran als temps, aconseguiran transcendir i es tornaran a posicionar en el mercat.
De la tempesta, sempre hi ha aprenentatge.
Si la història pot servir-nos de guia, després de la Gran Depressió o la Crisi del 29, la teoria de la gestió empresarial es va transformar completament. Teòrics de negocis com Fritz Roethlisberger i Elton Mayo van desenvolupar el “Moviment de Relacions Humanes en la recerca gerencial”. El qual oferia un punt de vista humà i empàtic cap a la gestió empresarial, la qual abans de la crisi estava centrada en la producció mecànica i deshumanitzada.
http://w4.escolapia.cat/terrassa/aulavirtual/assignat/empresa/emayo_Hawthorne.pdf
Un altre exemple més actual, la crisi financera mundial de 2008-10 va portar a les empreses a passar de l’ocupació permanent a més treballadors amb contracte temporal i va conduir a l’auge de la gig economy.
Cada crisi econòmica de la història ha fet trontollar el món com en aquest moment està essent. Aquesta pandèmia global, no serà l’excepció per a replantejar nous models i sistemes que marcaran el rumb d’accions en tots els aspectes de la nostra vida.
Com es desenvoluparà l’efecte del Covid-19?
És difícil predir davant una situació en constant canvi. El que sabem segur és que les empreses hauran de reorganitzar-se, convertint-se en sistemes més fluids, flexibles i àgils. Així és com podran canviar i adaptar-se a les noves maneres de fer negocis.
El coronavirus ha exercit com a catalitzador i està imposant una nova realitat. La pandèmia és un punt d’inflexió que elimina de l’escenari el vell sistema. Aquells que estaven sota estrès o els quals no hagin desenvolupat una cultura d’innovació, definitivament van quedant fora de joc. Davant això, no tot està perdut, però és necessari que les empreses reaccionin i recuperin la iniciativa per a afrontar el que ve. És moment perquè obrin la porta a projectes socials, econòmics i tecnològics que ja estaven de camí, però ara són aquí per a quedar-se i instal·lar-se en aquesta nova era.
Cada organització haurà de tornar a avaluar els seus sistemes, la gestió de talent i els canvis d’hàbits d’un consumidor Post-Covid. Cada persona es qüestionarà les seves eleccions quotidianes i pot ser que no tornin a triar a les empreses de les quals eren lleials automàticament. Per la qual cosa és important tornar-los a acontentar i despertar l’interès. Per això, qüestionar-nos si els serveis i productes que oferim són adequats a la nova realitat i si aquests continuen sent sostenibles tant per a la situació interna de la companyia, com en el mercat.
No existeix una recepta màgica per entrar en aquesta nova etapa. Però la innovació continua essent la millor alternativa d’adaptació. Cal atrevir-nos a testar nous sistemes que ens permetin rendibilitzar el nostre valor com a negoci. S’hauran de tenir en compte ingredients com la col·laboració, l’empatia, l’obertura a aprenentatge, l’organització i l’adaptació. Pensant en els nous escenaris, els canvis i en els grups humans que poden donar-nos suport per tal de crear aquesta nova visió comercial.
Són temps confusos, podem deixar-nos portar per la turbulència i perdre el focus, buscant trobar exclusivament a l’exterior les solucions a partir d’escenaris a llarg termini. O bé, un enfocament estratègic del negoci combinat amb la disciplina d’execució, que són i continuen sent els impulsors clau per a prosperar en qualsevol moment i temps de la història.
Tecnologia després de la Covid-19
El 2020 prometia ser un any on diversos desenvolupaments veurien la llum i començarien a entrar al mercat, com a començament d’una nova era tecnològica. En la situació actual podem observar com la tecnologia ha exercit un paper protagonista i això seguirà de manera ferma al futur pròxim. La transformació tecnològica girarà entorn de nous models de negoci on el contacte serà el mínim. Cal dir que la petjada que el confinament deixarà en la nostra societat es perpetuarà en els propers anys. Hi ha coses que han canviat de forma definitiva, i cal incorporar-ho a la nostra estratègia.
Models de negoci sense contacte.
Aquesta tendència arriba amb força pel desenvolupament de negocis, productes i serveis. Es poliran les solucions “espontànies” que es van prendre durant el confinament, com per exemple l’estudi dels nens a casa, per a millorar-les i potenciar-les. Els espais de treball passaran de lloguers a llarg termini a possiblement espais de formats similars al coworking. Els serveis facilitats de manera telemàtica evolucionaran a un altre nivell. Una característica que acompanyarà a tots aquests nous models és la possibilitat d’adaptar-se, amb formats mal·leables i camaleònics.
Noves tecnologies per a un món sense contacte
L’automatització trobarà més acceptació en el mercat, per la qual cosa les inversions incrementaran. S’accelerarà l’adopció i implementació dels magatzems gairebé autònoms, la robòtica, lliuraments amb drons i la fabricació 3D. La compartició de dades i els enormes fluxos d’informació transmesos fan que haguem de donar necessàriament una gran importància a la seguretat cibernètica, la privacitat, la localització i l’estudi de dades, en matèria de regulació i efectivitat.
La cadena de subministrament estarà en el centre de l’escenari.
Si alguna cosa ha quedat clara en l’actual situació mundial, és la dependència que tenen les nostres indústries manufactureres de proveïdors asiàtics, principalment de la Xina. Les empreses s’han adonat que depenen massa d’uns pocs proveïdors i ni tan sols coneixen bé les baules de la seva cadena de subministrament, més enllà dels proveïdors amb els quals interactuen directament. Ara, les companyies aprofundiran més per a avaluar els seus riscos, diversificant la seva base de proveïdors per a reduir la dependència d’uns pocs, construir ecosistemes per a tenir més control, així com, el planejament de cerca de solucions amb proximitat geogràfica.
En aquest sentit, la producció 3D serà un element clau, tot el que puguem produir de manera automatitzada, es farà. Qualsevol disseny d’un producte nou haurà d’incorporar aquesta visió, produir el màxim de components mitjançant 3D i amb proveïdors pròxims. Sobretot si parlem de productes amb valor afegit, deixa de tenir sentit produir un car telèfon intel·ligent a la Xina exposant-nos a la ruptura de la cadena de subministrament. Ara ja sabem que pot passar, el comerç internacional es pot bloquejar, per això hem d’actuar en conseqüència.
Per a moltes empreses, la continuïtat del negoci dependrà de la qualitat i la viabilitat tant dels seus proveïdors com dels seus clients. Per això, es requerirà reinventar tota la cadena de valor. La transparència, la seguretat i la fiabilitat seran els punts fonamentals per a generar aquests nous sistemes. On per descomptat, tecnologies com Blockchain poden brindar la solució ideal per a aconseguir fer un millor ús dels recursos, potenciar el know-how de l’empresa i contribuir a la definitiva digitalització dels processos empresarials.
https://ignasisayol.com/es/impacto-blockchain-logistica/
Sens dubte són temps difícils, on l’optimisme cap al futur empresarial va de la mà amb el propòsit, la missió, la visió i els valors. És vital per a totes les empreses sense importar el sector, fixar un rumb, aconseguir que els equips de treball siguin part de la solució i que la responsabilitat social sigui eix estratègic de treball pel bé individual i col·lectiu.
Tornarem a treballar en una nova realitat. Un entorn dràsticament diferent per a tots: clients, empleats i proveïdors. La planificació ens permetrà estar ben preparats per a abordar els reptes que es presentin davant els temps canviants. Busquem anticipar-nos a les inquietuds del consumidor, abordar necessitats i satisfer demandes.
En aquest entorn és imprescindible recordar l’essència per la qual com a empresa existim i construir la nostra pròpia ruta aportant valor i adaptant-nos a aquest nou demà, que, com la vida mateixa, portarà grans experiències i responsabilitats.