L’eficiència de la logística, una cadena de subministrament que funcioni sense problemes i amb dades precises, és un dels reptes actuals de tot el sector. A tot això, la revolució digital suma, que totes aquestes accions i fluxos, al seu torn, ajudin a la predicció i la presa de decisions, per a desenvolupar una gestió logística intel·ligent.
La logística marítima exerceix un paper fonamental en el comerç global, facilitant el transport eficient de mercaderies a través dels oceans. No obstant això, aquest sector s’enfronta a nombrosos desafiaments que requereixen solucions innovadores. Cal tenir en compte que més d’un 80% del volum del comerç mundial és marítim.
Sabem que la logística, la cadena de subministrament, és un conjunt de baules en moviment, i que cap empresa (inclosos els transportistes, operadors logístics, arrendadors, les companyies de manteniment de vaixells i altres) poden permetre’s una interrupció. La tecnologia i, en particular, la intel·ligència artificial (IA), estan revolucionant la logística marítima al abordar aquests desafiaments i proporcionar una sèrie de beneficis significatius.
3 reptes actuals en la logística marítima.
La logística marítima presenta una sèrie de desafiaments complexos que requereixen una gestió eficient i precisa. Abordar aquests reptes requereix una combinació d’innovació tecnològica, col·laboració entre els actors de la indústria i una visió estratègica a llarg termini. Els resultats no sols milloraran l’eficiència i la rendibilitat de les operacions, també contribuiran a la protecció del medi ambient i al desenvolupament sostenible.
Eficiència i optimització de rutes.
Un dels principals reptes que afronta la logística marítima és la necessitat de millorar l’eficiència en la planificació i execució de les rutes d’enviament. Atès que el transport marítim té un rol fonamental en el comerç global, és crucial trobar maneres d’optimitzar les rutes per a reduir els temps de trànsit, minimitzar els costos operatius i disminuir les emissions de carboni.
No obstant això, aquest desafiament és cada cop més complicat per diversos factors, com la congestió en els ports, les condicions climàtiques adverses i les restriccions normatives i legals en diferents regions.
Per a superar aquest desafiament, és necessari utilitzar tecnologies avançades, com la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades, per a obtenir informació en temps real sobre el trànsit marítim, les condicions climàtiques i altres factors rellevants, i així prendre decisions informades sobre les rutes més eficients.
Una tecnologia disruptiva de futur que ja hem analitzat en altres posts és el Physical Internet. Aquesta tecnologia permetrà optimitzar tot el transport mundial de contenidors, arribant a nivells d’eficiència mai vistos.
El camí és llarg, però el Physical Internet ja està en l’horitzó.
https://ignasisayol.com/physical-internet-el-futur-de-la-nova-logistica/
Integració de sistemes i flux d’informació.
Un altre repte clau en la logística marítima és la necessitat d’una major integració de sistemes i un flux d’informació més fluid entre els diferents actors de la cadena de subministrament. La logística marítima involucra a nombrosos participants, com ara les navilieres, ports, agents duaners i transportistes, cadascun amb els seus propis sistemes i plataformes d’informació.
La falta d’interoperabilitat entre aquests sistemes dificulta la coordinació i la col·laboració efectiva, la qual cosa pot donar lloc a retards, errors i costos addicionals. Per a abordar aquest desafiament, és necessari establir estàndards oberts i promoure l’adopció de tecnologies d’intercanvi de dades, com la que pot proporcionar blockchain. La qual permetria una major transparència i eficiència en la logística marítima.
Cal dir que la principal iniciativa Blockchain en aquest àmbit marítim, Tradelens, ha tancat finalment, però això no s’ha degut a un problema tecnològic o de l’eficiència de la tecnologia sinó a un problema de plantejament que està sorgint en aquestes primeres iniciatives ambicioses. Per al seu èxit és clau poder equilibrar l’eficiència de les blockchain privades amb la necessària obertura a tots els actors del sector. Ja en posts anteriors aprofundia en això.
https://ignasisayol.com/limpacte-blockchain-logistica/
https://ignasisayol.com/com-implementar-blockchain-a-la-logistica-industrial-6-exemples-reals/
Sostenibilitat i reducció d’emissions.
En un context de creixent consciència sobre el canvi climàtic i la necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, la logística marítima s’enfronta al desafiament de millorar la seva sostenibilitat ambiental.
El transport marítim és responsable d’una part significativa de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle, per la qual cosa és fonamental trobar maneres de reduir el consum de combustible i les emissions associades. Això implica l’adopció de tecnologies més netes, com a vaixells propulsats per energia renovable o sistemes híbrids, així com la implementació de pràctiques de gestió eficient de l’energia i la càrrega.
A més, es requereix una major col·laboració entre els actors de la indústria, així com la col·laboració amb governs i organitzacions internacionals, per a establir regulacions i estàndards més estrictes en matèria de sostenibilitat i reducció d’emissions.
Logística Marítima Intel·ligent: Casos d’èxit (o d’aprenentatge) en el sector.
- Tecnologia aplicada per a l’optimització de rutes i gestió de contenidors: Maersk Line, va implementar tecnologies de logística marítima intel·ligent per a optimitzar les seves rutes i la gestió de contenidors. Utilitzant algorismes avançats i anàlisis de dades, Maersk va poder millorar l’eficiència de les seves operacions en seleccionar les rutes òptimes, minimitzar els temps de trànsit i reduir els costos associats. Aquesta optimització va permetre a l’empresa oferir un millor servei als seus clients al mateix temps que reduïa la seva petjada de carboni i augmentava la seva rendibilitat.
- IoT i anàlisi de dades per a la gestió intel·ligent dels ports: El Port de Rotterdam, un dels ports més grans del món, va implementar solucions de logística marítima intel·ligent per a millorar l’eficiència de les seves operacions. Usant tecnologies com el Internet de les Coses (IoT) i l’anàlisi de dades, el port va poder optimitzar la planificació d’arribades i sortides de vaixells, gestionar de manera intel·ligent els espais d’emmagatzematge i millorar la seguretat en el port. Això ha portat a una major eficiència en la gestió del port, reducció de costos i temps d’espera, aconseguint un augment del flux de mercaderies.
- Tecnologia enfocada en la sostenibilitat: CMA CGM Group enfoca els seus esforços en la descarbonització del transport de contenidors. Com a pioners en la transició energètica, utilitzen biocombustible, GNL i biometà, amb l’objectiu d’obtenir zero emissions netes de carboni al 2050. La seva innovadora tecnologia de motors de doble combustible permet l’ús de bioGNL, així com metà sintètic, mentre que la col·laboració amb les parts interessades impulsa el desenvolupament de futures solucions energètiques baixes en emissions en el sector del transport i la logística.
- L’aplicació de tecnologia en el sector de la logística marítima està demostrant ser fonamental per a superar els desafiaments actuals i millorar l’eficiència i la rendibilitat de les operacions.Tecnologies en auge com la intel·ligència artificial, combinades amb l’anàlisi de dades, el blockchain, biotech, entre altres, estan transformant la forma en què es planifiquen les rutes, s’optimitza la posició dels contenidors, es pronostiquen els viatges i es redueixen les emissions. Existeixen ja casos d’èxit que demostren l’impacte positiu d’aquestes aplicacions en la logística marítima i com no sols milloren l’eficiència i la competitivitat, també contribueixen a la sostenibilitat ambiental en reduir les emissions i optimitzar l’ús dels recursos.La logística marítima intel·ligent es posiciona com una solució clau per a una cadena de subministrament eficient i fluida, impulsant el comerç global i promovent un desenvolupament sostenible. L’adopció contínua de tecnologies innovadores i la col·laboració entre els actors de la indústria seran fonamentals per a continuar avançant cap a una logística marítima més intel·ligent i eficient en el futur.