Podem definir la logística com la gestió del flux de materials de l’empresa des dels proveïdors fins als clients, de manera que s’aconsegueixi arribar al client quan ho necessita i amb el menor cost possible. S’encarrega, per tant, de planejar, implementar i controlar l’emmagatzematge, el flux de serveis i béns, així com de la informació que té a veure amb l’origen i la destinació, sempre d’acord a les necessitats del client.
Tal i com passa en molts altres àmbits, en la logística també esdevé imprescindible mesurar com fem les coses, ja que és la única forma de saber on som i poder millorar com les fem.
Si tenim en compte que la logística acompanya al producte o servei al llarg de tot el procés, mesurar i saber mesurar-la és un aspecte clau i, sens dubte, un dels grans reptes de les empreses és implementar en la mateixa indicadors que permetin una mesurament eficaç i efectiu: dades reals, útils i que es puguin interpretar de forma senzilla. Només així es poden prendre decisions adequades que portin a la millora constant del servei que oferim als nostres clients.
A més d’utilitzar les dades per a poder realitzar comparacions, tant dins de l’empresa com de cara als competidors; també són fonamentals de cara a les estratègies d’organització.
Les noves tecnologies aquí també juguen un paper molt important en el mesurament de l’acompliment logístic. Gràcies a aquestes noves tecnologies la relació i comunicació amb els proveïdors i clients és més propera, els processos són molt més flexibles i àgils, la informació és més actual i precisa, i el que és més i important, reduïm de manera dràstica l’esforç per aconseguir-la.
Sense cap dubte, quan parlem d’acompliment logístic, les empreses amb un sistema de mesurament de l’acompliment més efectiu són aquelles empreses que aposten per la innovació, que disposen d’indicadors adequats i que van en línia amb les estratègies corporatives.
Amb el coneixement, l’avaluació i el mesurament continu de l’acompliment logístic el que es pretén és conèixer amb exactitud l’eficiència i arribar fins a solucions que permetin assolir el rendiment més alt possible dins de la cadena de subministrament. En definitiva, es tracta d’identificar problemes o aspectes a millorar i actuar en conseqüència, conèixer el grau de competitivitat respecte al mercat, maximitzar l’ús de recursos i actius de manera que es vegi beneficiada la productivitat i efectivitat i, per descomptat, es tracta també de reduir costos.
Integració d’un sistema de mesurament logístic a l’empresa
És fonamental tenir en compte que els aspectes que s’han de mesurar són només aquells que són importants per la pròpia empresa. Per tant, el desenvolupament d’indicadors s’ha de dur a terme només sobre aquelles activitats o processos que són essencials per assolir els objectius logístics de l’organització.
Quines són aquestes activitats o processos que s’han de considerar de rellevància per als objectius? Doncs les característiques, necessitats i objectius de cada empresa marcaran cap a on s’ha de inclinar la balança, però podríem generalitzar i dir que són rellevants els processos de recepció, emmagatzematge, inventaris, distribució, lliuraments, facturació i els fluxos d’informació. Cal tindre en compte que els indicadors que s’implementin han de ser quantificables, comparables, i que permetin la presa d’accions en pro de la qualitat dels serveis.
Es imprescindible la millora continua també en aquest aspecte, ja que l’establiment d’indicadors no finalitza al definir-los, sinó en la innovació de la mètrica i en la millora de l’acompliment. No ens ha de fer por definir indicadors i adonar-nos al cap d’un temps que no són els adequats, el que és una verdadera tragèdia és no definir indicadors per la por a equivocar-nos.
Beneficis del mesurament de l’acompliment logístic
D’una banda, potser la més òbvia, és que aquestes mesures permeten visualitzar l’estat de la cadena de subministrament economitzant al màxim el temps que s’inverteix en diagnosticar la seva salut. Però a més, contribueix a que la presa de decisions adequades per aconseguir la millora es pugui realitzar en un termini més curt de temps; ajudarà en la millora del servei, i això repercutirà de manera positiva en la relació amb el client; a més, permet als departaments implicats el temps necessari per poder posar el focus en decisions d’impacte global i actuar en base a això.
En un temps com l’actual, de canvis i crisis permanent és més important que mai optimitzar els nostres recursos, tot focalitzant-los en el que és més crític pels nostres clients i pel nostre negoci, la definició d’indicadors, el seu seguiment i la millora continua son elements imprescindibles per aconseguir-ho. Som-hi doncs!.