El 2020 ha estat un any que ha revolucionat tota la humanitat i que ens ha empès a qüestionar-nos els sistemes establerts. La tecnologia va tenir i continuarà tenint un paper fonamental pel canvi empresarial, habilitant nous models de negoci, redissenyant des de la forma en la qual ens plantegem l’estratègia comercial, la modernització de la forma de treball, fins a l’evolució de les cadenes de subministrament cap a sistemes que aportin més valor.
Què veurem aquest 2021?
Tenim ja en funcionament noves tècniques d’optimització de dades que impulsen l’aprenentatge automàtic i podem observar com l’exigència de confiança virtual continuarà revolucionant l’arquitectura de ciberseguretat per a la protecció de les dades. Veurem com la línia entre el món físic i virtual van desapareixent ràpidament, però alhora continuarem buscant experiències més humanes que reforcin les iniciatives d’equitat global.
L’acceleració de la transformació digital seguirà el seu curs, en aquest 2021 veurem avanços i canvis en les tecnologies i innovacions empresarials, que possiblement sense la situació de la pandèmia no haurien vist la llum fins d’aquí a un parell d’anys i avui són presents i s’estan desenvolupant ràpidament.
Objectiu del 2021: La conjugació de l’humà amb el tecnològic
Les tendències del 2021 porten un component tecnològic, amb una columna vertebral centrada en les necessitats humanes i de la societat en què vivim. Aquesta conjugació és el centre de tots els desenvolupaments i l’oportunitat d’acollir l’aprenentatge que ens ha deixat el 2020.
TENDÈNCIA 1: Contactless-tech. Continuaran els lliuraments i enviaments sense contacte.
La nova normalitat comporta tindre les operacions logístiques sense contacte, obligant les empreses a implementar processos alternatius. Les persones seguiran amb la necessitat de minimitzar el contacte físic, per la qual cosa sorgiran nous models de negoci i el redisseny en solucions d’enviaments continuaran veient la llum aquest 2021.
Startups com DoorDash, Postmats i Instacart són exemples de nous models adaptant-se a les necessitats d’un consumidor amb les característiques post-Covid.
L’aplicació Meituan, va ser la primera empresa a implementar l’ús de vehicles autònoms a Wuhan. Amb això podien fer els lliuraments de comandes de productes d’alimentació durant la pandèmia. Aquesta tecnologia, que estava en fase de proves des del 2019, es va veure accelerada durant l’any passat i ara és un servei que està en constant millora.
https://www.autonomoustechnews.com/2020/02/26/meituan-upgrades-contactless-delivery-in-beijing-with-unmanned-vehicles/
La robòtica i la intel·ligència artificial seran dues tecnologies que estaran molt presents com a eines que s’utilitzin per a generar solucions d’enviament i lliurament que compleixin les expectatives dels consumidors i de l’entorn.
TENDÈNCIA 2: IoB Internet of Behavior (Internet del comportament)
IoB es basa en la utilització de dades per a detonar canvis en el comportament. Amb un augment de tecnologies que acumulen la “pols digital” de la vida diària (dades que abasten els mons digital i físic), aquesta informació pot utilitzar-se per a influir en comportaments a través de circuits de retroalimentació.
Per exemple, per a vehicles d’ús comercial, es poden monitorar virtualment els comportaments de conducció, des de les frenades sobtades, fins a girs agressius. Les empreses de transport poden utilitzar aquests coneixements per a millorar el rendiment dels conductors, així com les mesures de seguretat.
IoB pot recopilar, combinar i processar dades de moltes fonts; com a dades comercials, dades d’organismes públics, xarxes socials, reconeixement facial i ubicacions. Aquesta tecnologia té grans implicacions ètiques i socials segons els objectius i resultats de cada ús individual, que han de tractar-se per a assegurar l’equilibri i benefici homogeni de la seva aplicació. Cal tenir en compte que les lleis de privacitat de cada país tindran un gran impacte en l’aplicació, adopció i creixement del IoB.
TENDÈNCIA 3: Major impuls del 5G, noves aplicacions i infraestructures.
Sens dubte, la demanda d’internet amb major velocitat, aconseguir llars i organitzacions més ben connectades, ciutats intel·ligents i mobilitat autònoma, són algunes de les necessitats impulsores per a l’avanç de la tecnologia 5G. Durant el 2021 veurem noves infraestructures i actualitzacions de desenvolupament d’aplicacions o serveis tant de grans corporacions com de petites startups.
Moltes empreses de telecomunicacions estan en camí d’oferir 5G; Austràlia ha estat un precursor llançant-lo abans de la pandèmia. Verizon va anunciar una gran expansió de la xarxa 5G a l’octubre 2020, que arribarà a més de 20 milions de persones. La Xina és un altre país que ha enfocat els seus esforços a expandir la xarxa ràpidament. No obstant això, Ericsson lidera l’aplicació de 5G en l’àmbit mundial.
El món startup no s’està quedant enrere, proposant noves aplicacions i models de negoci utilitzant aquesta tecnologia. Alguns exemples globals:
Novalume, ajuden als municipis a administrar la xarxa d’enllumenat públic i les dades de ciutats intel·ligents a través de sensors.
Niu Robotics utilitza drons per a explorar el fons marí. A través de les xarxes 5G, aquests drons ajuden a navegar millor i utilitzen IoT per a comunicar-se amb els dispositius a bord del vaixell.
Seadronix de Corea del Sud usen 5G per a ajudar a impulsar vaixells autònoms. Les xarxes 5G permeten que els dispositius funcionin junts en temps real i ajuden a que les embarcacions viatgin sense tripulació.
El desenvolupament de la tecnologia 5G i els començaments del 6G impulsaran projectes de ciutats intel·ligents en l’àmbit mundial i farà costat al sector de la mobilitat autònoma en el 2021. Serà un fet molt interessant durant l’any, per no perdre’n la pista.
Més sobre 5G: https://ignasisayol.com/5g-el-futur-de-les-xarxes-sense-fils/
TENDÈNCIA 4: AI, robòtica, IoT i l’automatització industrial creixen ràpidament.
Durant el 2021 esperem veure una gran demanda i un ràpid creixement de la intel·ligència artificial i la tecnologia d’automatització industrial. A mesura que les cadenes de producció i subministrament tornin a funcionar plenament, es preveu una escassetat de mà d’obra que podria significar un problema greu. L’automatització, amb el poder de la intel·ligència artificial, la robòtica i la Internet de les Coses, serà una solució alternativa clau per a adaptar-se als temps.
Augment de la demanda de IA ètica: En el passat, es van presentar casos on les empreses que van adoptar l’aprenentatge automàtic i altres tecnologies de IA van prestar poca atenció al seu impacte ètic. No obstant això, en l’actualitat, els consumidors i empleats esperen que l’adopció d’aquesta i altres tecnologies sigui sostenible i responsable. Durant els propers anys, les empreses triaran fer negocis amb socis que es comprometin amb l’ètica de dades i adoptin pràctiques responsables per a la gestió de la informació. Empreses que puguin generar un model competitiu, però que estigui alineat amb els valors de l’empresa i les persones.
Més sobre Robòtica: https://ignasisayol.com/lera-dels-robots-aqui-i-ara/
Més sobre ioT: https://ignasisayol.com/impacte-de-la-internet-de-les-coses-iot-en-les-cadenes-de-subministrament/
TENDÈNCIA 5. Acceleració de l’ús de tecnologies de Realitat Virtual i Realitat Augmentada.
La Realitat Augmentada (AR) i la Realitat Virtual (VR) han crescut significativament en 2020. Aquestes tecnologies immersives ara poden formar part de la vida quotidiana, ja sigui des de l’entreteniment fins als negocis. L’arribada de la COVID-19 ha impulsat l’adopció d’aquesta tecnologia a mesura que les empreses van recórrer a un model de treball remot, on aquesta tecnologia va poder ser una eina per a la col·laboració i la comunicació.
L’ AR i VR són tecnologies que tenen el potencial de transformar tots els sectors empresarials. Les seves aplicacions en forma d’avatars AR, navegació AR, assistència remota, integració d’AI amb AR i VR, AR i VR en mobilitat, AR en el núvol, seguiment ocular i reconeixement d’expressions facials tindran una gran tracció durant el 2021. De la mà amb el creixement de la xarxa i aplicacions 5G l’adopció d’ AR i VR s’accelerarà considerablement.
Aquestes tecnologies jugaran un paper important en la configuració del nostre món en un futur pròxim, no només per les seves diverses aplicacions, sinó que seran els primers passos a una infinitat de desenvolupaments de tecnologies virtualitzades.
Més sobre AR: https://ignasisayol.com/en/innovacio-en-la-cadena-de-subministrament-realitat-augmentada/
El 2021 marcarà el començament d’una dècada que requerirà una resposta a l’acceleració digital i en l’administració de la incertesa proactivament. Si en alguna cosa ha ajudat la pandèmia de Covid-19 de 2020, és a familiaritzar-nos amb la incertesa. També a enfocar-nos a desenvolupar negocis que aportin valor i que siguin sostenibles a llarg termini. Aquests tipus de qüestionaments són molt importants; el canvi haurà de ser conforme al present que vivim amb flexibilitat i projecció cap al futur.
Després d’un complex 2020, ens espera un desafiant 2021 on continuarem convivint amb la incertesa, però que no ha de ser un fre per a desenvolupar els nostres projectes de transformació digital i la implementació de nous models de negoci més adaptats a aquesta nova normalitat que és evolutiva i canviant.