Home Uncategorized Grafè: el material del futur

Grafè: el material del futur

grafeno-el-material-de-futuro-300x200El grafè promet revolucionar la tecnologia, concretament i sobretot, el sector de la telefonia mòbil, encara que impactarà en moltes indústries. De fet, la versatilitat del grafè es contempla per les diferents formes de presentació i diferents enfocaments de cada fabricant quant a la seva aplicació industrial.

Parlem d’un material que més enllà de les seves possibilitats en la producció de pantalles dels telèfons intel·ligents (smartphones), ofereix possibles aplicacions en dispositius com xips que permeten ser incrustats al cervell per detectar a temps atacs d’epilèpsia; o tinta que un cop utilitzada en la impressió ens permetrà interactuar amb altres dispositius.

L’anterior és la realitat d’un futur molt proper. Encara que potser no tan proper com el de les pantalles flexibles, que són possibles gràcies també al grafè i que els experts estimen que estaran al mercat en uns tres anys.

Però anem per parts, què és el grafè?

Es tracta d’un material basat en el carboni, tan prim que se´l considera com un material de només dues dimensions, i un dels materials més flexibles, lleugers (és cinc vegades més lleuger que l’alumini), resistents (és 200 vegades més resistent que l’acer) i amb major conductivitat de calor i electricitat que tots els que existeixen. A més és un material relativament econòmic, té per tant totes les característiques per convertir-se en el material protagonista a l’hora de construir molts dels elements que ja coneixem -i d’altres que no- a un cost més baix, amb un impacte menor i amb majors prestacions.

Sorprenentment no és un material nou, ja que la seva estructura es va descriure fa vuit dècades. No obstant això, no va ser aïllat fins al 2004 pels investigadors Andre Geim i Konstantin Novoselov, el que els va portar a aconseguir el Premi Nobel de Física l’any 2010.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/

Aplicacions actuals

Carregadors de grafè

 A la passada edició del Mobile World Congress de Barcelona (MWC 16), una de les empreses presents va ser Zap Go, una startup que centra la seva activitat en desenvolupar bateries i carregadors de grafè que permetran carregar dispositius mòbils en tan sols cinc minuts.

Pantalles flexibles

Potser una de les aplicacions més sorprenents i esperades…. En només uns anys podria permetre’ns portar el nostre mòbil al canell.

Tinta de grafè

La companyia Novalia presentà també al MWC 16 un pòster amb àudio. El pòster mostrava la imatge d’una bateria impresa amb tinta de grafè, i quan tocaves amb els dits les diferents parts de l’instrument s’accionaven uns altaveus que reproduïen diferents sons.

I molt més …

Els carregadors de grafè canvien també el sector de l’automòbil; l’aeronàutica té tot un material per descobrir també, especialment interessant per aquesta indústria per la seva lleugeresa; o el sector sanitari. Com comentava a l’inici, aquest material permet ser incrustat sota la pell o peces de roba per detectar i monitoritzar processos i reaccions del nostre cos, com les constants vitals, fins i tot es planteja ja per recuperar la parla o la visió.

Les possibilitats d’aquest material són gairebé infinites. Algunes d’elles es van poder descobrir al MWC 16; moltes altres estan per desvetllar o descobrir …

Un llarg camí per recórrer

Malgrat les seves característiques, les enormes expectatives i que ja s’ha començat a implementar en els processos de fabricació de diversos dispositius i tecnologies, la veritat és que queda un important camí per recórrer.

La fabricació del propi grafè en massa és, potser, una d’aquestes barreres a enderrocar.

Companyies de la talla d’IBM o Samsung centren gran part dels seus esforços precisament en la investigació per a la producció massiva de grafè mitjançant mètodes que ofereixin com a resultat un material de molt alta qualitat que pugui ser emprat en l’alta tecnologia.

Els investigadors parlen de productes i dispositius fabricats amb grafè al mercat en uns 3 anys, però la comercialització i ús a gran escala trigarà una mica més.

El que és indubtable és que el grafè ha arribat per quedar-se. I les companyies intentaran esprémer les seves moltes propietats per dominar el mercat, si pot ser, abans de divulgar-les.

You may also like

1 comment

Gerardo Romero -

Del Transistor al GRAFENO,, será de igual su impacto tecnologíco….

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.