Els avenços tecnològics han suposat en els últims anys un canvi radical en la optimització i millora dels processos logístics, augmentant l’eficiència en aquesta àrea. Drons, tablets o ulleres de realitat augmentada són només alguns d’aquests avenços. I precisament en aquesta última tecnologia, la realitat augmentada, baso aquest article. I més concretament en la realitat augmentada aplicada a la cadena de subministrament.
Pocs van vaticinar que la realitat augmentada tingues alguna cosa a oferir a la gestió de la cadena de subministrament. No obstant això, les seves possibilitats són múltiples …
Però comencem pel principi:
Què és la realitat augmentada?
Dit d’una manera simple, la realitat augmentada no és més que el que veiem portat a un dispositiu mòbil. Una tecnologia que combina informació física amb informació digital en temps real i en el mateix espai, ampliant la informació dels elements que hi ha al nostre entorn.
La realitat augmentada busca convertir el nostre món físic en un món interactiu i digital. I és precisament això el que la diferència de la realitat virtual, que no substitueix la realitat, sinó que la combina amb dades informàtiques ampliant la nostra percepció de la realitat utilitzant imatges, vídeos i informació digital a través dels nostres dispositius mòbils: smartphones, tablets o ulleres com les Google Glass.
Vídeos:
Google Glass:
Què és i per a què serveix la realitat augmentada:
La Realitat augmentada a la cadena de subministrament
Com a punt de partida de l’impacte de la realitat augmentada a la cadena de subministrament tenim el fet que aquesta tecnologia permet anticipar informació sempre i en tot lloc, aquest fet ens permet agilitzar processos, optimitzar costos i fins i tot permetre una major seguretat .
Si, com dèiem abans, aquesta tecnologia amplia la informació del que hi ha al nostre entorn, unes simples ulleres podrien proporcionar als operaris, per exemple, tota la informació actualitzada sobre la ubicació de la mercaderia, rutes, registres i revisions de canvis de ubicació, informació llegible en codis de barres o la planificació de l’emmagatzematge a mitjançant la previsió de l’espai que necessita la mercaderia, tot detectant ràpidament els espais lliures al magatzem.
Però va més enllà. I és que l’espai es pot optimitzar en el moment, però també és possible utilitzar la realitat augmentada a un nivell superior o estratègic, ja que realitzant canvis virtuals es poden crear nous forats o redistribuir la mercaderia per optimitzar l’espai al màxim.
El transport també troba avantatges, ja que la utilització de dispositius ajustables a diferents elements lectors o al propi cos, permetrà agilitzar el treball amb codis de barres i altres identificadors quan passa la mercaderia pel mitjà de transport.
O permetrà, per exemple, tenir en temps real informació de possibles danys del producte o al seu embalatge.
Podem parlar de la inclusió de la realitat augmentada fins i tot en el pla administratiu, des del registre fins a la traçabilitat, la qual cosa contribueix, un cop més, a l’estalvi, no només en costos, sinó també en temps de gestió.
I totes les anteriors, són només part dels avantatges i possibilitats que ofereix la realitat augmentada …
Aquest vídeo mostra l’aplicació de la tecnologia de la Realitat Augmentada (RA) als processos de picking per optimitzar les seves accions a l’entorn de magatzem i la gestió eficient de la cadena de subministrament. A més, depenent del maquinari, pot incorporar el reconeixement de veu per a la validació del picking o per llançar ordres al sistema.
Fonts alternatives
Solució de realitat augmentada en la indústria logística :
Vision Picking at DHL – Augmented Reality in Logistics: