Apple va crear el concepte anomenant-lo iBeacons. No obstant això, la indústria ha acabat adaptant-lo renunciant a la “i” inicial per convertir-lo en Beacons.
Us parlo del que probablement en una fina línia divisòria entre el comerç electrònic i la geolocalització.
Es tracta de petits dispositius, balises si realitzem la traducció literal de l’anglès, que utilitzen les tecnologies Bluetooth Low Energy (BLE) i permeten enviar notificacions (missatges push) a qualsevol telèfon intel·ligent. Però no es tracta de sistemes de geolocalització tal com els coneixem, sinó que aquests petits dispositius funcionen utilitzant la proximitat dels smartphones per transmetre la informació. El gran avantatge que això ofereix és que no tenen la necessitat de trobar-se en un punt fix, ni tan sols han d’estar estàtics per poder interactuar amb el telèfon intel·ligent.
La utilització de Bluetooth Low Energy dóna un abast molt superior al de la tecnologia NFC per exemple. Així, en NFC el rang òptim és d’uns 4 centímetres, mentre que en BLE amb els Beacons l’abast pot arribar als 50-70 metres, el que la fa especialment atractiva per a algunes de les aplicacions plantejades. A més la durada de la bateria por ser de 3 anys o més.
Com ja hauràs deduït, les seves possibilitats pel que fa a usos són múltiples. Però la veritat és que són tantes que probablement moltes d’elles ni tan sols les coneixem encara. El que sí que és segur és que no trigarà a arribar el dia en que anem caminant pel carrer i comencin a arribar al nostre mòbils publicitat, ofertes i promocions dels establiments propers. Un dels grans beneficiats serà el sector del retail tan tocat per l’imparable creixement del ecommerce, que a través d’aquesta nova tecnologia ens podrà oferir ofertes concretes dins de la seva botiga, per exemple. No obstant això, no resulta complicat imaginar la seva utilització també en museus, parcs temàtics i fins i tot a les administracions públiques.
Què necessitem per tenir aquest servei al nostre smartphone? Doncs res. Des de fa algun temps es podia provar aquest servei a través de diferents apps. No obstant això, ja és una realitat que inclouen per defecte molts terminals. Apple, sense anar més lluny, ja en la versió 7 del seu sistema operatiu iOS, va integrar una funció que permet als seus usuaris activar i que el seu terminal comenci a llegir els beacons.
El fet que molts terminals ja incloguin la funcionalitat contribuirà a la seva implantació i consolidació definitiva. A més, el que algunes plataformes de pagament, com Paypal, ja l’hagin adoptat, és un clar indicador que parlem d’una tecnologia amb vocació dominant que no passarà desapercebuda i agafarà molta més força de la que han tingut, per exemple, els codis QR.
Es tracta, d’una autèntica revolució que ofereix infinitat d’avantatges als usuaris, ja que amb només acostar-se amb el seu terminal a aquest tipus de dispositius comptaran en temps real de qualsevol informació d’interès que ens vulguin donar, ja que aquests dispositius compten amb una gran precisió.
No oblidis el seu nom ni de què es tracta, convé tenir-la molt present, perquè aquesta nova tecnologia revolucionarà molts conceptes, fins i tot hàbits.
Per acabar, us deixo uns quant links on podeu trobar informació de la utilització de beacons en diferents negocis:
https://www. umbel.com/blog/mobile/15-companies-using-beacon-technology/
http://www.citeworld.com/article/2114878/mobile-byod/ibeacon-transform-more-than-retail.html
http://ibeaconblog.co.uk/ibeacons/25-uses-for-ibeacons/
2 comments
Hola Ignasi, me parece muy interesante que los beacons empiecen hacerse populares fuera del nicho técnico donde se originaron, no obstante, me gustaría matizar ciertos puntos para que la información llegue de forma correcta a los usuarios.
Como bien dices, beacon/beacons significa baliza/balizas si traducimos directamente del inglés, y así es como se han llamado estos aparatitos des del principio.
iBeacon es el nombre registrado de un protocolo de comunicación específico diseñado por Apple bajo el paraguas del protocolo Bluetooth Low Energy, en el que se define que si la información es ordenada de cierta manera (de la manera iBeacon) iOS interpreta ese código nativamente para despertar aplicaciones. No obstante, de forma nativa, no se muestra la información, porque el sistema no la tiene. Se requiere de una app, si o sí.
Eddystone es el nombre del protocolo equivalente lanzado por Google hace tan sólo unas semanas. Así que sin entrar en detalles, un beacon puede emitir información bajo el protocolo iBeacon o Eddystone, pero iBeacon y beacon no significan lo mismo.
Por otro lado, Eddystone basa sus interacciones en una metodología PULL, con lo que los beacons no siempre son spam puro.
Si bien es cierto que el retail ha sido uno de los sectores más interesados por la implementación de éstos, el usuario controla las notificaciones que le llegan mediante la aceptación, o no, de descargar ciertas apps.
Como bien dices, sus implementaciones van mucho más allá del retail, museos o parques de atracciones, y seguro que tardaremos en parar de descubrir nuevos usos.
Sin duda una tecnología revolucionaria, que tan sólo quería matizar las bases para su mejor comprensión.
Saludos,
Muchas gracias por tu aportación.
Saludos