2021 ha estat un any de grans ajustos mundials, dins d’ell hem vist una acceleració cap a l’adopció de la tecnologia per part de tots els sectors i indústries. Aquesta acceleració ha funcionat com a catalitzador per a la innovació i com a definició del canvi cap al creixement.
Què ens espera aquest 2022?
Les preocupacions del planeta continuaran impactant a les persones, societats, empreses i organitzacions. Continuarem transformant-nos cap a noves formes de treball, híbrides i remotes. La sostenibilitat serà el focus estratègic per a definir accions en tots els nivells. Visualitzarem un canvi cultural i d’hàbits que teixirà totes les tendències de negocis, consum i tecnologia cap a nous escenaris que millor s’ajustin als canvis viscuts.
Les tendències tecnològiques per a aquest 2022, mostren el desenvolupament incremental dels anys previs. Seguiran els desenvolupaments tecnològics que prèviament he estat presentant en el blog. S’obriran portes perquè vegin la llum noves aplicacions que estaven de camí i ara serà el seu moment.
Tendències 2022. Centrades en àrees clau: Seguretat, Sostenibilitat i Tecnologia.
-
Seguretat transversal
El creixement de grans repositoris de dades i la seva anàlisi ja actua com un avantatge competitiu per a les empreses de totes les grandàries. Les dades al agafar cada vegada més valor per a les empreses han obert les intrusions de hackers de tota mena, obrint la imminent qüestió de buscar solucions per a la seguretat i privacitat per a tots els actors.
A què cal seguir-li la pista?
Malles de ciberseguretat: Aquesta tecnologia és un enfocament modern cap a una arquitectura flexible per a implementar i estendre la seguretat on més es necessita.
Com a resultat de l’acceleració digital, també s’ha accelerat la tendència que els actius digitals, i els treballadors, es situïn cada vegada més lluny de la infraestructura empresarial tradicional. Això ha generat la necessitat d’assegurar innombrables formes de transformació digital i altres noves tecnologies. La seguretat ha de ser flexible, àgil, escalable i adaptable, per a permetre l’adaptació i usabilitat de les eines en un entorn segur.
Les malles de seguretat permeten que diferents solucions de seguretat independents treballin juntes per a millorar la seguretat d’una forma dinàmica. És utilitzada per a entorns cloud, on fa costat a verificar de manera ràpida i de confiança la identitat, el context i el compliment de polítiques tant en l’entorn, com fora del núvol.
Tècniques de computació que milloren la privacitat:
La computació per a millorar la privacitat utilitza una varietat de tècniques de protecció de la privacitat per a permetre que s’extregui valor de les dades sense deixar de complir amb les lleis de protecció de dades i privacitat.
Això té un impacte principalment en la millora del processat de dades personals, ateses les creixents preocupacions dels consumidors i empreses en aquest aspecte. Aquestes s’encarreguen de protegir les dades mentre s’utilitzen, a diferència de quan estan en repòs o en moviment. Permeten el procés, intercanvi, transferències transfrontereres i anàlisis de dades segures, fins i tot en entorns que no són de confiança. L’objectiu és arribar a un risc mínim de filtracions de dades per mitjà de noves formes de computació i ús compartit de la informació.
-
Sostenibilitat holística: Disseny de tecnologia sostenible
Diferents desenvolupaments tecnològics tenen el propòsit de canviar la forma com fem les coses, cap a processos més sostenibles i pràctiques optimitzades. Aquest és un equilibri difícil d’aconseguir, no obstant això, imperatiu per al planeta i per la societat dels nostres temps.
Cada cop és més imprescindible que les tecnologies integrin la sostenibilitat en el seu nucli d’acció. Cada vegada més, les empreses busquen crear productes i serveis que serveixin objectius ambientals i sostenibles.
- Llars Intel·ligents i Sostenibles en CES 2022 per Schneider Electric https://youtu.be/bfP4HQgqLRk
- Les 7 empreses més respectuoses i sostenibles amb el medi ambient https://youtu.be/JhbZ0b5PH10
A què cal seguir-li la pista?
Comença la batalla per l’optimització.
Si bé la tecnologia ens permet viure una vida més còmoda, la quantitat d’energia que els dispositius, servidors, màquines, etc. utilitzen és enorme. L’enfocament és portar un desenvolupament cada vegada més intel·ligent i eficient. Aconseguir una eficiència energètica global, desencadenant aquesta tendència cap a la cerca per “optimitzar-ho tot”. Pensem que els dispositius que consumeixen electricitat avui dia superen per quatre als humans i que serà encara major en el futur. Atès que la transformació de la font dels subministraments energètics encara portarà temps, la tendència actual és aconseguir la màxima optimització energètica possible.
- Un exemple d’aquest enfocament és el chipset M1 desenvolupat per als ordinadors Apple actuals.
L’adquisició de coneixement i actius necessaris per a optimitzar processos i dispositius serà cada vegada més una aposta imprescindible per part de les empreses en els seus processos de transformació.
Interfície natural d’usuari (NUI)
Ha arribat un moment en el qual s’obre la possibilitat de poder interactuar amb l’ordinador a través del tacte, els gestos i la parla. Això que podria semblar un somni, s’està fent realitat, amb una infinitat d’interfícies disruptives que es veuen en l’horitzó.
Les NUI (Natural User Interface) és un camp dins del disseny d’interfícies en el qual s’aprofiten les habilitats humanes naturals per a teixir tecnologia. Derivat del bio-mimetisme, aquest és un canvi emergent en la interacció persona-màquina. Cerca la utilització i aprofitament de les nostres habilitats humanes naturals per a integrar-les amb tecnologia artificial teixida en interaccions humanes apreses.
NUI és una àrea que es centra en les habilitats humanes tradicionals, com la visió, el tacte, la parla, l’escriptura a mà, el moviment, així com la cognició, la creació i l’exploració per a replicar entorns del món real optimitzant la interacció entre objectes físics i digitals.
S’utilitza la paraula “natural” dins del context donat al fet que la majoria de les interfícies de computadora actualment utilitzen dispositius de control artificials, el funcionament del qual ha d’aprendre’s. La diferència és que una NUI depèn del fet que l’usuari pugui realitzar gestos relativament naturals que es descobreixen ràpidament per a controlar una aplicació informàtica o per a manipular el contingut en pantalla.
- Exemple d’aplicació: Natural User Interface for Meditative Games.
L’any que comença té l’oportunitat de ser un nou començament, on les grans preocupacions de la nostra època seran el fil conductor. La sostenibilitat com a eix cap al futur que volem viure i deixar al nostre pas; la seguretat i cohesió de la tecnologia; els nous desenvolupaments pensant en les nostres noves formes de treball i de relacionar-nos. Veurem un any, sens dubte fascinant, on el que no passa de moda continua sent la transparència, els valors i la intel·ligència humana.