L’outsourcing o externalització de processos de negocis és un procés imparable, que està afectant a tots els sectors de l’activitat econòmica. Una possible definició seria la següent: la realització per part d’un tercer d’aquelles activitats empresarials que no formin part de la seva activitat principal. Quan parlem d’activitat principal, ens referim a activitats estratègiques (Strategic activities), que si constitueixen una font d’avantatge competitiu principal per l’empresa, que són el nucli de l’activitat de negoci. És cert que podem ser molt precisos definint que són activitats estratégicas1, però la realitat és que cada empresa defineix de forma diferent el que creu susceptible d’externalitzar. Depèn molt de la cultura d’empresa, ja sigui multinacional o familiar, ja sigui americana, japonesa o europea. Així, trobem empreses rivals, que competeixen en un mateix sector i amb el mateix target de clients, que tenen un nivell d’externalització totalment diferent.
Són diverses les raons que porten a externalitzar un procés negoci:
- Millorar costos (considerant l’estructura global de costos del procés)
- Incrementar el control sobre l’activitat o el procés
- Simplificar la gestió (centrant-nos en les nostres activitats estratègiques)
- Variabilitzar els costos (costos variables vs fixos)
- Millorar tecnològicament
- Finançar les inversions
- Flexibilitzar l’operativa (responent a les no-estacionalitat i als pics de les vendes)
- Incrementar el nivell de servei (definint indicadors de procés)
- Incrementar els nivells de qualitat
D’aquesta manera, l’outsourcing és una eina essencial per al creixement, l’especialització, el llançament de noves unitats de negoci, o l’adaptació als canvis tecnològics
Addicionalment a les raons, és important definir el nivell d’externalització que pretenc aconseguir. En aquest sentit es poden definir diferents nivells d’externalització depenent dels objectius que persegueixo. En concret, definirem 3 nivells d’outsourcing, amb les següents característiques.
- Externalització de nivell 1 o de baix valor afegit. És el cas en què subcontracte tasques perifèriques sense valor afegit per a l’empresa. Ens referim a activitats auxiliars com la neteja, seguretat, transport, missatgeria, etc. L’objectiu que persegueixo és simplement evitar problemes de gestió, i no involucrar-me en una activitat que no em dóna valor. En aquest cas seran contractacions puntuals, a molt curt termini, sense compromís de cap tipus.
- Externalització de nivell 2 o de valor afegit mitjà. És el cas en què subcontracte activitats i funcions per tal de millorar la rendibilitat de l’activitat. Buscaré una reducció del cost per unitat i un millora en el nivell de servei. Aquí ja no parlem d’activitats perifèriques, parlem de la gestió de magatzems, de programari informàtic bàsic, d’assessoria tècnica, de call-centers, etc. Buscaré un equilibri entre la durada del contracte d’externalització i el cost, amb horitzons temporals d’un o diversos anys.
- Externalització de nivell 3 o d’alt valor afegit. És el cas en què externalitzar processos per tal d’obtenir plena eficàcia i proporcionar un continu valor afegit per a l’empresa que subcontracta, convertint-se en una eina estratègic de diferenciació competitiva. Busco a l’empresa d’externalització a un soci industrial amb el qual generar avantatge competitiu. En aquesta cas parlem de processos com magatzems dedicats, processos industrials complets, línies de producció i / o envasat, plantes de producció dedicades, programari dedicat, etc. S’estableixen contractes de mitjana i llarga durada, amb importants inversions.
L’últim factor important a definir en l’outsourcing és on es realitza el mateix, en instal · lacions externes a l’empresa que el contracta o en les instal·lacions de la mateixa. En molts casos pot ser més efectiu que els processos es externalizen en les pròpies instal · lacions de l’empresa, sempre que aquest ben definit l’abast del procés, la propietat dels recursos productius i altres elements que han de cuidar perquè sigui una procés d’externalització real, amb substantivitat pròpia.
Oportunitats en el sector farmacèutic
El sector farmacèutic és un sector que cada vegada més competitiu, la pressió de costos i servei és cada vegada més gran. En ell, s’està començant a reproduir el mateix escenari que es va produir en altres sectors com automoció, alimentació, electrònica de consum. Sectors en els que l’externalització és una eina bàsica per resistir la pressió del mercat. El repte per als laboratoris i altres empreses del sector és gestionar els seus processos de negoci tal com es fa en aquests altres sectors esmentats i més competitius, aplicant els seus millors pràctiques operatives.
Les empreses d’externalització que treballen ja en altres sectors poden ser una eina clau per aconseguir aquest objectiu . En el nostre cas, en CTC Externalització SL , tenim ja una àmplia experiència d’externalització de processos de negoci en sectors molt competitius , de manera que estem aplicant models que funcionen en altres sectors al sector farmacèutic , en el qual ja tenim diversos clients . La nostra experiència actual en el sector farmacèutic va des externalització en les instal · lacions dels nostres clients ( projectes in – house ) , com a les nostres pròpies instal · lacions. En ambdós casos , la nostra forma d’operar és similar , apliquem un sistema de millora contínua de processos amb indicadors de gestió que ens permeten aconseguir una millora constant de les operacions . Aquesta forma d’operar ens permet un creixement continu en les operacions que gestionem , de manera que el major creixement l’obtenim en els nostres propis clients , aconseguint realitzar cada vegada més processos de negoci per a ells .
En aquest sentit, a l’orientació a la millora de processos, s’uneix nostra certificació ISO en gestió de magatzems farmacèutics i el disposar d’un personal preparat i amb experiència en el sector.
Des de la nostra forma de veure-ho, l’outsourcing serà en els propers anys una important font d’avantatge competitiu per a les empreses del sector farmacèutic que decideixin utilitzar-lo. Empreses que entenguin el potencial que té com a eina essencial per generar avantatge competitiu respecte als competidors, realitzant externalització de processos de valor afegit cada vegada més alt.