La cadena de subministrament és un sistema complex on la sostenibilitat és una prioritat, incorporant dimensions econòmiques, ambientals i socials cap a la transformació continua. Emprendre aquestes accions té la complexitat de trobar l’equilibri entre consum, creixement i desenvolupament millorant constantment la rendibilitat i l’eficiència.
El gran factor per a una transformació sistèmica sostenible se centra en la coordinació i la col·laboració dels agents involucrats en tota la cadena, les entitats públiques i privades i fins i tot els ciutadans. Això es detalla en l’Agenda 2030 mitjançant un conjunt de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i les seves 169 metes.
Les empreses tenen un dels papers més importants per a l’assoliment d’aquests objectius. A aquestes se’ls requereix buscar l’enfocament i la manera d’abordar cadascun dels reptes d’acord amb el seu propi model de negoci i característiques. Això últim causa encara confusió on només algunes empreses han aconseguit generar iniciatives d’èxit i de forma continuada. Hi ha un gran camí per a recórrer i abordar amb un enfoc holístic, integrant aquests objectius i que cada vegada més sectors participin cap a un esforç conjunt. Així i tot, es va avançant.
Coneguem més sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, també coneguts com ODS, van ser adoptats en el 2015, per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Amb el propòsit d’aconseguir un món millor i més sostenible per al 2030.
Aquesta iniciativa és una nova versió ampliada dels objectius establerts per al període 2000-2015, coneguts com els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) que van funcionar com a guia per a empoderar l’acció global per a reduir la pobresa extrema.
Els ODS cap al 2030 sostenen una agenda integral i global que inclou tant objectius socials com ambientals amb el que pretén, acompanyat d’altres iniciatives, contrarestar els problemes globals, com la pobresa, la desigualtat, el clima, la degradació ambiental i la justícia.
La seva base ideològica es centra en la col·laboració:
- En què la prosperitat econòmica, el progrés social i la protecció del medi ambient siguin esforços que han d’anar de bracet en sistemes coordinats. Per tant, els ODS estan interconnectats i han de perseguir-se de manera conjunta.
- L’esforç col·lectiu és necessari. On s’involucrin diversos actors (governs, corporacions i societat civil) per a transformar la nostra societat global. Els ODS exerceixen com un mitjà per a unificar i donar guia als esforços col·laboratius entorn d’una aspiració comuna. Defensa la necessitat de noves associacions intersectorials i de múltiples parts interessades. Sense això, l’ambició de resoldre els grans reptes mundials serà impossible d’aconseguir.
El primer pas és animar a les corporacions de totes les grandàries i sectors a centrar-se en els *ODS en els quals poden contribuir de manera eficaç. A definir els seus objectius i iniciatives i anunciar el seu compromís integrant-los en els seus informes de Responsabilitat Social Corporativa. En 2017, només dos anys després de l’arrencada d’aquesta versió d’objectius, el 43% de les empreses amb majors ingressos del món van incloure els ODS dins dels seus informes de RSC.
Els ODS en la logística i cadenes de subministrament
Respecte a les cadenes de subministrament, tenim la visió de transformació cap a la flexibilitat i la sostenibilitat. Per això, la sostenibilitat de la cadena de subministrament i el proveïment responsable són fonamentals per a aconseguir aquests objectius globals.
L’objectiu és aconseguir empreses i processos que garanteixin que l’extensió de les operacions, els productes i els serveis d’una empresa puguin recolzar les realitats del nostre planeta i servir millor als mercats tant avui com en el futur.
Per a començar a abordar iniciatives i buscar adequar-les a les característiques de cada empresa l’Organització Internacional del Treball (OIT), proposa sobre la base dels ODS algunes metes centrades en objectius específics.
Metes dels ODS rellevants relacionades amb les cadenes de subministrament globals
8.a Augmentar el suport de l’ajuda per al comerç als països en desenvolupament, en particular als Països Menys Avançats (PMA), fins i tot a través del Marc Integrat Millorat (El MEU millorat) per als PMA.
9.3 Augmentar l’accés de les petites empreses industrials i d’un altre tipus, particularment als països en desenvolupament, als serveis financers, inclòs el crèdit assequible, i la seva integració en les cadenes de valor i els mercats.
9.5 Millorar la recerca científica, millorar les capacitats tecnològiques dels sectors industrials en tots els països, en particular els països en desenvolupament, incloent, per a 2030, fomentar la innovació i augmentar substancialment el nombre de treballadors en recerca i desenvolupament per cada milió de persones, i la despesa pública i privada en recerca i desenvolupament.
9.b Donar suport al desenvolupament, la recerca i la innovació de tecnologia pròpia als països en desenvolupament, fins i tot garantint un entorn polític propici per a, entre altres coses, la diversificació industrial i l’addició de valor als productes bàsics.
16.3 Promoure l’estat de dret a nivell nacional i internacional, i garantir la igualtat d’accés a la justícia per a tots.
17.11 Augmentar significativament les exportacions dels països en desenvolupament, en particular amb la intenció de duplicar la participació dels PMA en les exportacions mundials per a 2020.
FONT: International Labour Organization
Exemple d’aplicació dels ODS en la logística i supply chain: DHL Group.
DHL Group és un dels ocupadors més grans del món, amb un equip divers de més de mig milió de persones que treballen en 220 països i territoris. Això els porta a poder tenir una posició única per a desenvolupar una contribució significativa en l’assoliment dels ODS.
El seu Sustainability Roadmap, s’enfoca en sis ODS, segons les àrees on consideren que poden tenir major impacte: Educació de qualitat, Igualtat de gènere, Treball decent i creixement econòmic, Ciutats i comunitats sostenibles, Acció climàtica i Aliances per als Objectius. On defineixen els seus compromisos clau per a executar operacions netes per a protegir el clima, proporcionar una empresa inclusiva i de confiança.
Els seus objectius estan fortament vinculats amb la logística. Buscant noves solucions per mitjà de la recerca per a la innovació i la col·laboració amb organitzacions i governs:
- Reducció de deixalla i generació de Zero Escombraries en l’embalatge.
- Ha desenvolupat la “logistics unverpackt” on la logística de lliuraments en línia es centra en empaquetatges reutilitzables i prescindeix de l’embalatge innecessari i contaminant.
- Reducció d’emissions i mobilitat sostenible.
- En 2015, l’empresa col·labora amb Forética per al desenvolupament del projecte “Vida Sostenible en Ciutats” a Espanya i Llatinoamèrica. Enfocat en la reducció del transport interurbà de mercaderies buscant minimitzar les emissions de CO₂.
- Desenvolupament de projectes en ciutats com Bilbao, Vitòria o L´Hospitalet del Llobregat. Per a la millora d’infraestructures i nous centres de recollida i lliurament urbans, ús de mitjans de transport sostenibles, així com la recerca contínua per a generar estratègies d’optimització de càrregues de camions i furgonetes. També aposten per la formació i implementació de sistemes de conducció eficient.
- Noves flotes de transport.
- Per a millorar la logística urbana sostenible s’han començat a implantar vehicles de repartiment elèctrics. Els primers assajos van començar a la ciutat de Bonn amb 50 vehicles. Aquests vehicles no produeixen emissions de CO₂ i permeten a les empreses logístiques continuar operant en nuclis urbans de manera sostenible.
- El programa GoGreen de Deutsche Post DHL, dedica grans recursos de recerca al desenvolupament de motors híbrids i ús de combustibles sostenibles com el gas natural o el bio-gas.
Aconseguir una Supply Chain més verda a la vegada que una cadena logística socialment responsable són factors determinants en termes d’avantatge competitiu. Pensem que aquests desenvolupaments d’una banda fan costat a reduir l’impacte en el planeta de la cadena de subministrament, alhora que generen oportunitats d’estalvi de costos i millores en termes d’acompliment de negoci. A més, vivint aquesta era de transformació digital, la innovació pren un paper clau també per a preservar la sostenibilitat ambiental i el benestar col·lectiu.