Pel 2050, es preveu que la població mundial arribi als 9,700 milions de persones. Com a conseqüència, la demanda d’aliments i el necessari per a produir-los anirà en augment, mentre que recursos com l’aigua disminuirà encara més. Altres problemes també afecten al sector agrícola com el canvi climàtic, així com, l’augment de costos de mà d’obra i matèria primera. Preparar-nos per a aquest canvi és imprescindible, i la transformació digital de l’agricultura és vital per a adaptar-se als temps.
El repensar els sistemes agrícoles cap a la digitalització és clau per a facilitar la cooperació en tota la cadena de valor, fer costat als agricultors i empoderar a nous desenvolupaments innovadors.
La transformació digital en l’agricultura també té una repercussió positiva per al medi ambient. Aquesta pot conduir a millores en l’eficiència dels recursos, a través d’eines com l’agricultura de precisió. Mitjançant eines digitals podem ser capaces de reduir el desaprofitament d’aliments seguint les tendències i les dades del mercat. També mitjançant l’etiquetatge adequat dels productes, els consumidors poden triar amb transparència els aliments conreats de manera responsable amb el medi ambient. Les possibilitats són diverses tenint totes elles conseqüències positives en tota la cadena de valor.
Per això, aquesta aposta representa grans oportunitats per al sector. Encara que no sense alguns problemes per resoldre. Una de les amenaces en aquest i altres sectors que necessiten aprofitar la tecnologia, és la bretxa digital. Aquest és un dels principals riscos cap a la transformació. Perquè la transformació digital en l’agricultura aconsegueixi el seu potencial implica un enfocament integral que abordi la capacitat de les persones, el seu talent, i sigui capaç d’aconseguir arribar a un gran nombre de comunitats locals i rurals per a aprofitar el seu futur digital.
Diferents iniciatives han començat a generar sistemes i projectes d’agricultura digital per a lluitar contra la bretxa digital, millorant els rendiments, reduint el desaprofitament d’aliments, tot generant una agricultura eficient i sostenible. Gràcies a que avui molts agricultors i comunitats poden accedir a informació i dades de forma més adequada, aquests poden fer seguiment als seus enviaments i vendre a un preu just. A poc a poc es van trencant les asimetries d’informació, propiciant una presa de decisions assertiva i transparent.
-
-
- Organitzacions com el DHI (Digital Innovation Hub) són iniciatives creades com a suport per a accedir a coneixement, tecnologies i infraestructura per a començar la transformació cap a la digitalització dels processos en el sector agrícola. Funciona com una xarxa de suport per a catalitzar la innovació digital, orientat als sectors ramader, ambiental, agrícola i forestal (Livestock, Environment, Agriculture and Forest – DIH-LEAF). https://www.dih-leaf.eu/es
-
Cap a la digitalització de l’agricultura
Tecnologies com la intel·ligència artificial, la robòtica, Edge Computing, 5G, IoT, Blockchain i un llarg etcètera tenen el potencial per a fer l’agricultura més eficient, sostenible i competitiva. Vegem algunes d’elles:
- Robòtica en l’agricultura: La robòtica és una oportunitat per a la millora de la productivitat per a generar rendiments més alts i de forma més ràpida. L’agricultura està envoltada de moltes tasques esgotadores que durant molt de temps han estat realitzades per treballadors amb la seva força física. Una nova generació de treballadors agrícoles pot estar capacitada per a controlar robots que munyen vaques, recullen fruits, entre altres labors físiques. La robòtica en l’agricultura representa ja un mercat global de més de 5 mil milions de dòlars al 2022, que es duplicarà en els pròxims 5 anys.
- IoT Internet de les Coses: IoT té la capacitat de simplificar i agilitzar la recol·lecció, inspecció i distribució general dels recursos agrícoles utilitzant sensors en equips i materials. Ja és possible, per mitjà de sensors situats en el camp, donar seguiment a qualsevol cultiu des de qualsevol part del món. La capacitat de rastrejar i donar seguiment a productes, detectar problemes i avaluar l’entorn dins d’una granja o l’absorció d’humitat del sòl en temps real, és de gran valor per a abordar els processos i millorar la cadena de valor dins de l’agricultura. Aquesta tecnologia en el sector presenta un mercat actual de 11,400 milions de dòlars. On d’altra banda, enforteix les estratègies sostenibles, en contra del canvi climàtic, aconseguint processos optimitzats i amb menys desaprofitament.
- Drons per al seguiment i la cura de cultius: Els drons tenen la capacitat d’anar on els humans no poden, alhora que poden generar dades en temps real per a donar un seguiment minuciós i intel·ligent als cultius. Els agricultors que comptin amb la possibilitat de visualitzar els seus cultius des d’una font aèria, sense haver de llogar un avió, poden obtenir un avantatge competitiu. Aquesta tecnologia ja s’aplica per a monitorar cultius, com un mitjà per a combatre la sequera i altres factors ambientals nocius. Aquests drons produeixen imatges 3D que s’utilitzen per a predir la qualitat del sòl mitjançant anàlisi i la planificació de patrons de sembra. Una altra aplicació dels mateixos és la de ruixar amb productes químics els cultius o simplement regar de manera precisa.
- Anàlisi de dades. Sabem que les dades són el gran tresor de les empreses, comptant que per a 2025 el món emmagatzemarà al voltant de 175 zettabytes de dades. La captura, control, protecció i processament de dades són part important del desenvolupament de la Agrotech. L’anàlisi de dades permet generar nous coneixements significatius per els agricultors, el productors d’aliments i tota la indústria agroalimentària.
- Intel·ligència artificial (IA): Els sistemes de IA ajuden a millorar la qualitat i precisió de les collites, la qual cosa avui es coneix com agricultura de precisió. Aquesta tecnologia pot ajudar a detectar malalties de les plantes, plagues, o problemes específics en una certa part del cultiu. Per mitjà de sensors és possible detectar i eliminar les males herbes i fins i tot decidir quin herbicida específic aplicar dins de cada regió. Aquests sistemes són de gran suport per poder reduir la quantitat d’herbicides i aigua que necessiten els cultius, i d’aquesta manera estalviar costos i millorar el medi ambient. La intel·ligència artificial funciona de la mà del desenvolupament dels drons, la robòtica, el IoT, etc., de manera coordinada per a millorar els processos de cultiu, així com la qualitat dels productes agrícoles i generar rendibilitat.
- Aprenentatge automàtic i anàlisi: Utilitzar l’aprenentatge automàtic és una de les peces clau de la transformació digital de l’agricultura. La seva aplicació pot començar fins i tot abans de la sembra, aprenent i generant alternatives. Per exemple, és possible predir quins trets i gens poden ser els millors per a la producció de cultius, brindant la millor opció depenent de les característiques del sòl, la ubicació i el clima. Aquesta tecnologia és definitivament una de les principals tendències de l’agricultura digital per a seguir-li la pista.
L’agricultura digital té un gran potencial per a impulsar la transformació del sector agroalimentari i promoure el desenvolupament rural. Si analitzem totes les tecnologies anteriorment esmentades, aquestes poden treballar conjuntament per a generar nous sistemes on la informació i l’acció es conjuguen cap a nous processos millorats per a una agricultura sostenible i eficient.
És imprescindible per als països donar valor al seu sector agroalimentari, moltes vegades oblidat i menyspreat, quan en països com Espanya representa el sector econòmic que genera més riquesa. Una palanca clau per a aconseguir un sector més just i que generi valor per als agricultors, que són al final els qui generen la mateixa, és aplicar tecnologia, fer passos cap a l’agricultura digital. Ens juguem el nostre futur com a societat en això.