Google, aquesta arxiconeguda empresa tecnològica, principal subsidiària de la multinacional nord-americana Alphabet Inc, especialitzada en productes i serveis relacionats amb internet, programari i altres tecnologies, va aparèixer gairebé per casualitat de la mà de dos universitaris i en els seus inicis oferia només un cercador a Internet.
Poc temps va ser necessari perquè aquest cercador es convertís en el favorit de gairebé tots els usuaris del planeta. I aquesta va ser la via que va portar a Google a desenvolupar els centenars de serveis que avui ofereix.
A mesura que ha anat passant el temps, la companyia s’ha anat convertint, a poc a poc, en sinònim d’innovació. Una distinció que s’ha guanyat a força d’apostar per projectes ambiciosos i, de vegades, gairebé surrealistes. Alguns exemples són el desenvolupament de vehicles autònoms, projectes relacionats amb drons, el desenvolupament d’un súper cervell informàtic o l’inquietant Botó Vermell del que vam parlar fa poc al blog.
Projectes ambiciosos, innovadors i gairebé de ciència ficció requereixen d’una sèrie de patents, de vegades, gairebé igual d’extravagants.
Però comencem pel principi …
Què és una patent i per a què serveix?
Una patent atorga drets de propietat intel·lectual exclusius sobre una invenció concreta i particular.
Es tracta, sens dubte, d’una de les estratègies més comunes d’apropiació dels beneficis econòmics derivats de la innovació tecnològica. De fet, les patents tecnològiques s’han convertit en quelcom habitual entre les grans empreses tecnològiques com Google, Apple, Microsoft o HTC, entre d’altres.
Principals patents de Google
Les patents tecnològiques de Google es compten per centenars. Potser més. Però aquestes són, probablement, algunes de les més curioses:
Camió autònom
Google ha patentat un camió autònom destinat al repartiment de mercaderies.
El vehicle ideat per l’empresa de Mountain View compta amb diversos compartiments separats amb l’objectiu que la persona que rep una comanda pugui, teclejant la clau, desbloquejar i obrir el compartiment per recollir la seva mercaderia.
Nova versió de les seves Google Glass
Les Google Glass, un dispositiu de realitat augmentada amb forma d’ulleres, presentat per Google en 2012, no va ser precisament un èxit.
No obstant això, la companyia ha patentat l’any passat una nova versió de la tecnologia utilitzada en les seves ulleres intel·ligents.
Google pretén desenvolupar una versió millorada de la seva proposta llançada el 2012; un element més flexible i resistent que permeti als usuaris utilitzar les ulleres en un major nombre de situacions.
En aquest cas pretén orientar el seu ús a empreses en què el model original no cobria totes les necessitats que avui en dia tenen les organitzacions.
Cotxes autònoms per al transport de passatgers
Google fa anys que utilitza aquest tipus de cotxes per elaborar Google Maps. Però fins fa poc no s’havia plantejat comercialitzar-los.
Dic fins fa poc, ja que la web Patent Yogi ha descobert una nova patent que deixa al descobert els plans de Google al respecte …
Es tractaria d’un sistema mitjançant el qual els vehicles poden determinar una posició de recollida i la destinació. I tot amb el mínim contacte humà, els usuaris només haurien d’indicar on volen anar; el cotxe fa tota la resta.
Però aquí no acaben els avantatges, la patent inclou un sistema capaç de determinar la millor localització per recollir a una persona per evitar embussos, obres, etc.
Que tremoli Uber!.
L’ull biònic i l’ull solar
La tecnologia per la qual Google aposta ofereix també solucions a problemes de salut. Un exemple d’això és el seu ull biònic, un dispositiu que podria permetre corregir la visió de les persones que tenen dificultats visuals sense necessitat d’usar ulleres.
Per aconseguir-ho, el pacient es sotmetria a una intervenció quirúrgica a través de la qual se li s’inseriria un dispositiu intraocular per reemplaçar el cristal·lí.
I per si no és prou sorprenent l’anterior, Google també compta amb una patent sobre el desenvolupament d’una lent de contacte que funciona amb energia solar i a més de millorar la visió permet als seus usuaris recollir dades sobre la seva salut o llegir codis de barres, entre altres coses.
Com deia al principi, les patents registrades per Google es compten per centenars. Probablement més … Amb tot aquest ingent número de patents, amb seguretat, la companyia continuarà sorprenent-nos en els propers anys proposant-nos productes i serveis que a dia d’avui ni tan sols somniem. Ens espera doncs un futur apassionant!.
Si t’interessa descobrir més sobre aquest tema pots trobar molt més en el cercador de patents de Google.