En anteriors articles he parlat sobre big data, computació al núvol, Internet de les coses (IoT), indústria 4.0, vehicles autònoms, etc. En aquest futur, que ja es present, si hi ha una constant és la necessitat de gestionar cada cop més dades i de fer-ho en temps real, si volem respondre als reptes que se’ns presenten. Per aconseguir immediatesa i capacitat de càlcul és obvi que un dels factors imprescindibles es disposar de sistemes de comunicacions cada vegada més eficients i amb una cobertura global. Tenim la necessitat de tindre cada cop més capacitat de transmissió i de fer en temps real, sense això la revolució digital es veu alentida.
Per donar resposta a aquesta necessitat apareixen iniciatives com les de “Marea”. El passat mes de juny van començar a la localitat de Sopelana, a la Badia de Biscaia i a 18 quilòmetres de Bilbao, els treballs per connectar, “Marea”, el Megacable submarí que unirà Europa i els Estats Units.
Marea és un projecte de Microsoft i Facebook que gestionarà Telefónica mitjançant la seva filial Telxius, que vendrà la capacitat com a part del seu negoci d’infraestructures.
El desplegament d’aquest cable, que com hem dit, va començar el passat mes de juny a la costa de Biscaia, es preveu que a la tardor arribi a Virginia Beach, als Estats Units.
La intenció és que al 2018 comencin les operacions amb Marea.
Què és Marea
Marea és un cable d’uns 10 centímetres de diàmetre i de més de 6.600 quilòmetres de longitud que travessarà l’Atlàntic a una profunditat màxima de 4.000 metres de profunditat amb l’objectiu de fer del món un lloc més obert i connectat, ja que permetrà l’accés als grans centres de dades instal·lats al mercat nord-americà. Serà el cable submarí de major capacitat que mai ha creuat l’Atlàntic, compost per vuit parells de cables de fibra òptica.
Marea, a més, comptarà amb grans capacitats d’interoperabilitat. D’aquesta manera, les diverses empreses podran fer ús d’ell de manera relativament fàcil amb diferents tipus d’equips.
El cable està fet, a priori, a prova de tot tipus de perills i inclemències. Dissenyat per resistir a la pressió de l’aigua, sismes o tempestes, i fins i tot a les mossegades de taurons.
Quina és la seva capacitat
Marea compta amb una capacitat inicial de 160 terabits per segon (Tbps), la més gran del món, 16 milions de vegades més ràpid que una connexió d’Internet domèstica.
Així, potser, no arribem a imaginar les dimensions de la seva capacitat, podem traduir-la, per exemple, en la possibilitat d’enviar 100.000 milions de tuits per segon o la transmissió dels contingut de 4.000 DVD per segon. No està gens malament!.
Per què és important aquesta infraestructura
El projecte, avalat per Facebook i Microsoft permetrà a Telxius vendre la capacitat com a part del seu negoci, permetent als seus clients beneficiar-se de menors costos.
D’altra banda es tracta d’un projecte escalable que pot evolucionar adaptant-se a la innovació en tecnologies òptiques. Tenint en compte això podem concloure que Marea permetrà un creixement dels amples de banda en poc temps.
A més, aquest tipus de projectes de connectivitat resulten fonamentals per al desenvolupament de productes i serveis de tecnologia en el núvol.
Marea, concretament, permetrà una connectivitat de baixa latència que ajudarà a satisfer l’augment de la demanda de major velocitat a través de l’Atlàntic, millorarà la fiabilitat dels serveis al núvol (cloud services).
El gran repte. I els interessos de Facebook, Microsoft i Telxius
L’objectiu principal de les empreses implicades en aquest projecte tecnològic (Facebook, Microsoft i Telefónica a través de la seva filial Telxius) és cobrir la creixent demanda d’Internet d’alta velocitat.
Però, hi ha interessos concrets per part de cadascuna de les empreses embarcades en aquest desplegament?
El negoci, per part de Telxius es troba, com he esmentat al principi, en vendre aquest servei als seus clients a l’engròs.
Per part de Facebook, la major xarxa social del món, hi ha una clara intenció de proveir de serveis de vídeo i realitat virtual als seus usuaris. Fins i tot aquest Marea li permetrà augmentar la capacitat de transferència entre els seus diversos centres de dades; un bon exemple d’això són les dades relacionades amb la xarxa social de moda, Instagram o l’app de missatgeria instantània més utilitzada, WhatsApp, ambdues propietat de Facebook.
¿I què hi ha de Microsoft? Marea és el seu aliat perfecte per a continuar amb l’expansió dels seus serveis al Núvol; com és el cas de Bing o Microsoft Azure.
Més eficiència i seguretat que el satèl·lit
Avui dia, gairebé el 99% de les dades transoceànics s’envien a través de cables submarins.
Un dels principals motius és que la connexió satèl·lit té una capacitat molt menor i ofereix una resposta notablement més lenta. Això fa que no sigui viable utilitzar-la en aplicacions de banda ampla i en temps real.
Però la clau no està sol en la velocitat, també a la seguretat. Tota la informació que circula és un tresor per a Governs, espies i pirates informàtics. Es molt més fàcil protegir un cable submarí que una connexió via satèl·lit.
Aquest nou món obert i connectat, gestionat en temps real, necessitarà cada vegada més de sistemes de comunicació com Marea. Estem doncs potser a l’inici de l’era de la connexió global de banda ampla. Segurament veurem en un futur pròxim molts “Marea” arreu dels oceans de la Terra. Esperem que en fem una gestió responsable, eficient i segura.
Per acabar, si voleu fer una ullada als cables submarins instal·lats arreu del món, podeu veure-ho en aquesta web https://www.submarinecablemap.com/#/