En els últims mesos s’ha parlat molt de Bitcoins, o de les monedes virtuals, i de la seva capacitat per tenir a la vora de la histèria a autoritats i inversors.
Però comencem pel principi per poder arribar a conclusions pròpies: què són les Bitcoins? I sobretot, ¿fins on pot portar-nos el seu ús?
Aquestes monedes virtuals que per a alguns són una gran innovació, porten de cap als mercats financers i ja són molts els que veuen en elles una autèntica amenaça.
Bitcoin, què és?
Com deia, es tracta d’una moneda, com ara l’euro o el dòlar que serveix per intercanviar béns i serveis. Aleshores, quina diferència tenen amb qualsevol una altra moneda?
Doncs, com deia al principi, la gran diferència és que es tracta d’una moneda virtual o electrònica.
Pel que fa a l’usuari, Bitcoin no és més que una aplicació mòbil o d’escriptori que proveeix un moneder Bitcoin personal i que permet a l’usuari enviar i rebre bitcoins amb ell.
Si mirem el que hi ha al darrera, la xarxa Bitcoin comparteix una comptabilitat pública anomenada “block chain”. Aquesta comptabilitat permet verificar la validesa de cada transacció. L’autenticitat de cada transacció està protegida per signatures digitals corresponents a les adreces d’enviament, permetent a tots els usuaris tenir control total a l’enviar Bitcoins des de les seves adreces Bitcoin. A més, qualsevol pot processar una transacció i aconseguir una recompensa en Bitcoins per aquest servei.
Quines diferències presenten les bitcoins enfront d’altres monedes
Probablement, la major de les diferències que presenten les bitcoins és que es tracta d’una moneda descentralitzada. Això vol dir que no compta amb un emissor central, de manera que ningú la controla. Dit d’una altra manera, està fora del control de qualsevol Govern, institució o entitat financera, ja sigui estatal o privada.
Llavors, qui la controla?, et preguntaràs …
Quan parlem de Bitcoin, el control el realitzen els propis usuaris, de manera indirecta mitjançant intercanvis P2P (peer to peer, que vol dir punt a punt, entre iguals). Amb aquesta estructura sobre la qual es recolza la moneda digital, cap autoritat pot manipular el seu valor ni provocar inflació produint més quantitat. Tant és així que la producció de les bitcoins es guia per la llei de l’oferta i la demanda i el seu valor es calcula a través d’un algoritme que mesura els moviments i transaccions amb bitcoins en temps real.
Com funciona aquest tipus de moneda?
Hi ha aplicacions disponibles, tant per a PC com per a dispositius mòbils, adaptades a tots els sistemes operatius que permeten crear un moneder de bitcoins.
A través d’aquestes aplicacions es pot crear un moneder que comptarà amb una clau privada associada a una altra clau pública que et permetrà realitzar operacions amb bitcoins.
Però, és segur?
Les claus de les que parlava en l’apartat anterior permeten garantir que les transaccions es realitzin de forma segura per als usuaris i eviten que les monedes es puguin falsificar.
Les bitcoins són monedes legals?
La resposta a aquesta pregunta és sí i no. O més aviat, el buit legal que gira al voltant d’elles més que d’il·legalitat ens porta a parlar d’alegalitat.
Com deia al principi d’aquest article, es tracta d’un tipus de moneda que escapa al control de qualsevol institució. No obstant això, podem dir que és legal en els llocs en els quals s’accepti com a mitjà de pagament en una transacció.
Parlem de transaccions anònimes i xifrades entre usuaris, per tant, parlem de transaccions exemptes de qualsevol tipus d’impost, com per exemple, l’IVA.
Per què es consideren una amenaça?
La descentralització i l’anonimat en les transaccions han fet d’aquest mitjà de pagament tot un atractiu per a activitats econòmiques fraudulentes.
És per això que hi ha països que han decidit fer cas omís a la seva existència i han començat a prendre mesures:
Xina, per exemple, fa front des de la prohibició:
https://lta.reuters.com/article/businessNews/idLTAKCN1BF28G-OUSLB
A altres països, com els Estats Units, podem observar tota una llarga travessia per aconseguir la legalitat d’aquest tipus de moneda:
https://criptonoticias.com/regulacion/la-travesia-legal-bitcoin-estados-unidos/#axzz4ueAubNYh
Però no totes les transaccions de bitcoins estan a la vora de la legalitat o es tracta de transaccions de dubtosa procedència. Un bon exemple d’això el trobem en l’arxiconeguda companyia WordPress, que permet pagar a la seva botiga amb bitcoins. Cada cop seran més les corporacions privades o públiques que reconeixeran la seva existència i facilitaran el seu ús.
Ara que saps el que és, jutja tu mateix: oportunitat o amenaça ?