Avui, la gran majoria dels negocis estan vinculats d’una forma o una altra a la tecnologia. Continuem buscant, dins dels nostres processos perspectius, la forma més assertiva d’embarcar-nos en la transformació digital. On aprofitem l’última tecnologia i no ens quedem enrere en el desenvolupament del sector.
Un dels àmbits més rellevants dins del procés de transformació digital, és l’optimització dels fluxos de treball. Busquem trobar les millors tecnologies per a automatitzar, coordinar i aconseguir el següent nivell de la nostra eficiència operativa. Aquí, l’automatització cognitiva, representa la següent generació cap a una automatització sense precedents.
Què és l’automatització cognitiva?
L’automatització cognitiva es centra en programari que aporta intel·ligència als processos intensius en informació. Aquesta aprofita diferents algorismes i enfocs tecnològics, com el processament de llenguatge natural, l’anàlisi de text, la mineria de dades, la tecnologia semàntica i l’aprenentatge automàtic.
Està associada amb l’Automatització Robòtica de Processos (RPA), la Intel·ligència artificial (IA) i els desenvolupaments de Computació Cognitiva. Aquestes associacions tenen el poder d’ajudar les organitzacions a estendre l’automatització a més processos, aprofitant al màxim no sols les dades estructurades, sinó també els creixents volums d’informació no estructurada. Per exemple, gràcies a la informació no estructurada, com les interaccions amb els clients, és possible analitzar, processar i estructurar fàcilment aquesta en dades útils per als següents passos del procés, com l’anàlisi predictiva.
L’automatització cognitiva crea noves eficiències i millora la qualitat dels processos empresarials al mateix temps. A mesura que les organitzacions apostin per l’automatització cognitiva posicionant-la en el centre de les seves estratègies de transformació digital i comercial, tindran una creixent oportunitat cap a eines intel·ligents molt més avançades.
Llavors, en què es diferencien les eines per a l’automatització tradicional i l’automatització cognitiva?
L’automatització cognitiva vs l’automatització tradicional
L’automatització tradicional és una eina que es limita principalment a l’automatització de processos. Aquests poden o no involucrar dades estructurades, que necessiten accions ràpides i repetides. Aquestes accions no necessiten de molta anàlisi contextual ni gestió de contingències. En poques paraules, l’automatització tradicional es limita a finalitzar o fer tasques dins d’un conjunt de regles rígides. Aquest tipus de processos només poden funcionar de manera efectiva sempre que les decisions segueixin una lògica de “si/llavors”, sense la possibilitat de cap judici humà pel mig. Això limita a l’hora que es vulgui processar dades no estructurades ja que que no poden reformular significats.
L’automatització tradicional té grans avantatges i funciona de manera efectiva en gran varietat de processos, com: l’entrada de dades, l’assistència tècnica automatitzada i les rutes d’aprovació.
D’altra banda, l’automatització cognitiva o també coneguda com l’automatització intel·ligent de processos permet acomodar dades estructurades i no estructurats per a automatitzar processos molt més complexos. En aquest procés s’infon una capacitat cognitiva que pot gestionar l’automatització utilitzant grans volums de text i imatges. Això significa un avenç radical en comparació a l’enfoc tradicional, perquè deixa de repetir o copiar regles i activitats, per a “respondre” i adaptar-se de manera automàtica cap a la interpretació del cas específic.
Beneficis i aplicacions de l’automatització cognitiva
Un dels grans beneficis de l’automatització cognitiva és que un cop entrenat el sistema, no necessita suport d’un científic de dades per a crear models complicats, que moltes vegades queden obsolets en poc temps. Aquests sistemes entreteixeixen dades no estructurades en documents, interaccions amb clients, veu i visió artificial dins dels fluxos de treball per a poder respondre i adaptar-se als canvis. A partir d’això, vegem alguns beneficis clau:
- Simplificació de tasques d’administració de serveis de tecnologia d’informació en relació a la identificació del problema i a l’automatització de la resposta davant incidències..
- La presa de decisions pot ser automatitzada, reduint la presa de decisions manual. Amb això mitiguem riscos i accelerem processos que poden estancar-se per factors humans.
- Reduir costos encara més que amb l’automatització tradicional. Si implementar l’automatització tradicional és una alternativa per a reduir costs en la gestió de processos, l’automatització cognitiva ho porta a un altre nivell. Reduint punts de contacte dins del sistema, delegant-lo a una sola eina intel·ligent.
- Eliminar tasques i treball tediós i repetitiu per a la millora de la qualitat. Quan eliminem aquests factors, les taxes d’error cauen de manera notòria. Reduir el treball manual té com a resultat la previsió i reducció d’errors humans.
- Millora de la productivitat sense necessitat de més personal. Les solucions d’automatització cognitiva poden treballar les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, els 365 dies de l’any. Podem realitzar fins i tot tasques complexes com extreure dades de presa de decisions de documents i correus electrònics. Això no sols millora el temps de finalització de les tasques crítiques, sinó que permet expandir la capacitat de la seva organització sense més personal.
Aplicacions de l’automatització cognitiva
- Gestió de magatzems. L’automatització cognitiva una vegada implementada, ajuda a realitzar un seguiment de l’estat de tota la maquinària i també de l’inventari. Per a una empresa que té magatzems en diverses ubicacions geogràfiques, administrar-los tots és una tasca desafiadora. Portar un control de tot l’inventari disponible en tots els magatzems, vetllar pel manteniment de tota la maquinària en tot moment, solucionar qualsevol problema que sorgeixi, etc., són algunes de les tasques associades que poden ser automatitzades de manera cognitiva.
- Airbus ha integrat la solució d’automatització cognitiva de Splunk en els seus sistemes. Els ajuda a rastrejar l’estat dels seus dispositius i monitorar magatzems remots a través dels quadres de comandament de Splunk.
- Servei al client d’extrem a extrem. Gràcies a l’automatització cognitiva les empreses poden comprendre el viatge del client i generar experiències automatitzades molt més empàtiques i que resolen situacions més complexes.
-
- Religare, proveïdor d’assegurances de salut, va automatitzar el seu servei d’atenció al client mitjançant un xatbot impulsat amb automatització cognitiva. Mitjançant aquesta eina pot dur a terme procediments com la renovació de pòlisses, administració de tiquets de consultes de clients, resolució de consultes generals de clients a gran escala, etc.
- Operacions logístiques més eficients. Un dels grans problemes dins de les operacions logístiques són els retards en els lliuraments. El major desafiament són els sistemes de classificació i els magatzems. Automatitzar-los permet adaptar-se als canvis i incrementar l’eficiència en el volum d’enviaments.
- Postnord va resoldre aquest problema mitjançant l’automatització cognitiva. La seva implementació garanteix que els sistemes estiguin sempre en funcionament i lliures d’errors. En cas de fallada, és la mateixa automatització intel·ligent qui resol el problema.
L’automatització cognitiva ha demostrat ser eficaç per abordar aquests desafiaments clau en ajudar les empreses a optimitzar activitats i processos. Ja sigui per a la millora en el compliment del servei o en la qualitat general del negoci, aconseguir una major escalabilitat operativa, menor temps de resposta i menors taxes d’error. En general, produeix un impacte positiu en la flexibilitat del negoci i l’eficiència de tota la cadena de valor.
És una tecnologia a la qual caldrà seguir-li la pista. El seu desenvolupament s’enfoca en una de les peces clau en les quals es centra el desenvolupament de tecnologia d’intel·ligència: crear una intel·ligència similar a la humana i fins i tot sobrehumana. Amb això, les possibilitats es multipliquen.