Conèixer en profunditat què passa en la nostra cadena de subministrament és la base per a la creació d’estratègies òptimes i eficients. L’anàlisi de dades és un dels grans avenços de la tecnologia que té el poder d’impactar de manera positiva en la innovació de la cadena de subministrament.
Empreses líders ja estan treballant per obtenir i analitzar les seves dades i així impulsar l’eficiència operativa i reduir costos; alhora, que generant les tendències en logística que estarem vivint el seu desenvolupament la dècada vinent.
Big Data es refereix essencialment a la gran quantitat de dades, estructurades i no estructurades, que fan costat a les empreses a establir patrons de comportament i interaccions humanes. Això permet aprofitar la informació recaptada per a millorar la presa de decisions, preveure problemes, generar oportunitats; gràcies al coneixement. L’aplicació assertiva de Big Data de la mà de la Intel·ligència Artificial (AI), Machine Learning (ML) i l’automatització dels sistemes i operacions, són les claus tecnològiques per a no quedar-se enrere respecte als nostres competidors.
L’efecte de l’anàlisi del Big Data en diferents etapes de la cadena de subministrament.
Per a l’anàlisi del Big Data es requereix d’una combinació d’eines, sistemes de processament i algorismes que poden interpretar informació a partir de dades.
Quan es fa una anàlisi coordinada de la cadena de subministrament, la seva aplicació passa de centrar-se en una simple automatització a la integració de dades amb visió de futur i una millor presa de decisions. Això crea nous coneixements que ajuden a millorar la gestió de la cadena de subministrament, des de la millora de les operacions de primera línia fins a les opcions estratègiques.
Utilitzant les dades en temps real, que són una combinació de formats estructurats i no estructurats, i el poder de les 3V (volum, velocitat i varietat), l’anàlisi de la cadena de subministrament permet la col·laboració de les xarxes de proveïdors i la integració d’un extrem a un altre en sentit sistèmic, que afecte cadascuna de les etapes de la cadena.
Big data per a la planificació
Les dades integrades de tota la supply chain conjuminats amb l’ús de models estadístics poden acompanyar a pronosticar la demanda amb una major precisió. Això té un efecte en la planificació d’inventaris i proveïments. Tenir l’oportunitat de coordinar-los des del principi assegura que no hi hagi situacions d’esgotament d’existències, per exemple. En aquesta etapa, un model d’anàlisi de Big Data adequat no sols té en compte les dades històriques i a temps real, també considera factors macroeconòmics, tendències de mercat i inclusivament dades de la competència.
Big data per a l’aprovisionament
La coordinació en l’àrea de compres sempre és un repte on, en general, existeix un enorme potencial d’estalvi i optimització. Aprofitar l’anàlisi de la cadena de subministrament per a avaluar l’acompliment i el compliment dels proveïdors en temps real en lloc que, de manera trimestral o anual, pot donar-nos suport a detectar oportunitats i intervenir en problemes a temps.
Tenir el seguiment i les dades de cadascun dels nostres proveïdors ens permet crear una relació transparent, sense costos ocults, centrada en informació real i en el moment.
Big data per a l’execució
Durant l’execució, el Big Data ajuda a reconfigurar les moltes parts flexibles de la cadena i optimitzar els recursos disponibles (espai, eines, materials, recursos humans, etc.) i maximitzar la producció.
En la indústria de manufactura, l’aplicació de sensors de ioT poden proporcionar dades sobre l’estat de les màquines en temps real. Això permet no sols millorar el rendiment dels actius i la capacitat de producció, si no realitzar escenaris predictius per a estimar falles o programar de forma anticipada el manteniment.
Big data per a delivery
En l’etapa de lliurament, tot se centra en: velocitat (treure el producte a temps), precisió (garantir que els paquets arribin al destí correcte) i eficiència (trobar la ruta òptima / combinar els lliuraments). Les dades de lliurament en temps real superposats amb dades externes, com el trànsit i els patrons meteorològics, poden donar com a resultat millores significatives en el rendiment de la gestió logística.
Big data per a la logística inversa
L’eficiència de la devolució és un factor clau per a les empreses que mantenen la seva rendibilitat. Optimitzar les despeses de proveïment, els costos de transport per a retornar el producte al minorista / magatzem, les despeses generals d’enviament per a enviar un altre producte al client i els costos de decisió sobre l’avaluació del producte retornat, és l’objectiu davant la complexitat de la logística inversa. L’analítica pot ajudar a reduir aquests costos i proporcionar la visibilitat necessària per a realitzar devolucions sense problemes, mitjançant la combinació de dades de sistemes d’inventari i vendes, i fluxos entrants i sortints.
Estadístiques: L’impacte del Big Data en la cadena de subministrament
- El 40,7% de les empreses modernes creu que l’anàlisi de dades serà una de les tecnologies clau per a la gestió de la cadena de subministrament en els pròxims dos anys. (Gestió Logística)
- El 28% dels líders de la cadena de subministrament diuen que analitzar dades de múltiples sistemes per a SCM és un benefici clau de l’analítica avançada. (Logility)
- El 81% dels gerents de la cadena de subministrament informa que l’anàlisi de dades serà crucial quan es tracta de reduir costos. (El Grup Hackett)
- El 75% dels grans fabricants busquen actualitzar les operacions de la cadena de subministrament utilitzant IoT i el coneixement de la situació basat en anàlisi de dades. (Inbound Logistics)
El Big Data ja està sent aplicat en les organitzacions líders que busquen transformar i generar cadenes de subministrament eficients, efectives, optimitzades i amb la possibilitat d’adaptar-se al canvi. No obstant això, dins del sector logístic són encara poques les que estan reaccionant davant un canvi que no té volta enrere.
Definitivament aquestes tecnologies estan transformant el món logístic. Per la qual cosa és important atendre la bretxa d’aprenentatge i adaptació que comporta l’aplicació d’aquesta mena de tecnologies. També al reenfocament de la logística cap al sistèmic, coordinat i transparent. És crític iniciar aquest procés si volem que la nostra empresa pugui continuar sent competitiva i puguem generar majors beneficis en un entorn cada vegada més canviant i inestable.