Durant l’última dècada, la indústria aeroespacial ha experimentat una gran transformació. Ha estat testimoni de innumerables innovacions disruptives que s’han materialitzat i han posat els fonaments per a futurs desenvolupaments que ja estan en l’horitzó.
L’aplicació de tecnologies multisectorials com el 5G, els sistemes de satèl·lits avançats, la impressió 3D, el Big Data i la tecnologia quàntica, entre altres, ha permès actualitzar i escalar l’activitat de les operacions a l’aire i a l’espai. Operacions que abans es consideraven impossibles.
La innovació en aeronàutica comprèn els desenvolupaments per a l’activitat en l’atmosfera i l’espai exterior. L’enginyeria aeroespacial consisteix en aeronàutica i astronàutica, on les organitzacions aeroespacials investiguen, dissenyen, fabriquen, operen o mantenen aeronaus i naus espacials.
Tinguem en compte que molts dels desenvolupaments d’aquest sector, han estat pioners per a la seva aplicació en altres branques i que molts d’ells s’utilitzen per a millorar els processos empresarials i la vida quotidiana. La previsió meteorològica, el GPS o la televisió via satèl·lit són exemples que depenen fonamentalment de la infraestructura espacial.
D’altra banda, les tendències en tecnologia de l’espai (SpaceTech) estan guanyant terreny. Combinant l’augment de la inversió privada en aquesta indústria amb les noves empreses enfocades en aquest sector que estan desenvolupant noves tecnologies que faciliten el moviment, les operacions i les comunicacions entre la terra i l’espai.
Igualment, l’aviació és una branca que s’està accelerant al ritme de la indústria tecnològica en general. Un aspecte important és que la motivació per millorar la forma en que operen els avions es veu fortament impulsada per la geopolítica. No oblidem que l’aviació té el poder de convertir a amics en enemics i viceversa.
La indústria aeroespacial pol·linitza els sectors cap a la innovació
El sector aeroespacial al llarg del temps ha estat tradicionalment vist com un dels més grans instigadors del canvi tecnològic. En disciplines com l’enginyeria, l’electrònica, la comunicació, l’ús de nous materials com els metalls i compostos plàstics, així com el desenvolupament de sistemes d’energia més eficients i sostenibles.
La indústria aeroespacial té una forta influència en la innovació dels processos de fabricació. Exerceix com un banc de proves per a desenvolupaments més amplis dins de l’automatització, assemblatge i inspecció. La fabricació d’aeronaus és un exemple de la complexitat dels sistemes i assemblatges que en ser resolts tenen implicacions per a molts altres sectors.
3 tendències en la innovació aeroespacial.
Tres tendències que en observar-les de prop i seguir el seu desenvolupament poden donar-nos les pautes cap a on es dirigeixen les innovacions en altres sectors.
Desenvolupament d’avions elèctrics
El combustible és un dels majors costos associats al manteniment de les operacions, la qual cosa desperta l’interès del sector per reduir-lo tant com sigui possible, per raons mediambientals i de cost. Una de les vies és la cerca cap al desenvolupament d’avions més elèctrics (PIXA), encara que no íntegrament, com un primer pas.
A llarg termini es visualitza aconseguir avions totalment elèctrics (AEA) encara que el procés és realment complex.
- Airbus des del 2010, és una de les companyies que aposta pel desenvolupament d’alternatives per a la creació d’avions amb zero emissions per mitjà del motor elèctric. https://www.airbus.com/innovation/zero-emission/electric-flight.html
- En aquest documental de 45 minuts, podem observar tot el desenvolupament i recerca fins al moment sobre els avions elèctrics.
Sistemes de vol autònoms
L’autonomia és una de les tendències presents en la majoria de les indústries durant els últims anys. La indústria aeroespacial no és l’excepció. Gran part de les iniciatives se centren en els vols autònoms, buscant llançar vols completament lliures de pilotatge humà.
Si bé encara no és una realitat, aviat podrem veure vols reduïts a un sol pilot, per a arribar al punt de poder realitzar viatges sense cap mena de tripulació. Això ja s’ha aconseguit per mitjà de drons, encara que la tecnologia encara no ha arribat a potenciar-se per a aplicar-la en avions més grans i viatges més llargs.
- Ehang 216: El primer dron-taxi 100% autònom amb passatgers humans. Es proposa com la nova generació de taxis voladors que són segurs, ecològics i energèticament eficients. Aquest projecte té el poder de revolucionar el sector de la mobilitat urbana.
Simulacions de dades
Dels aspectes més complexos de la indústria aeroespacial són els relacionats amb el manteniment, les reparacions i operacions. Això s’ha intensificat, igual que els costos, a mesura que la tecnologia s’ha tornat més avançada.
Gràcies a la simulació de dades, les línies aèries poden planificar millor i de forma anticipada el seu manteniment i evitar reparacions. Pot ajudar a predir quan sorgiran els problemes i evitar-los a temps.
- En l’àmbit de la innovació aeroespacial, la simulació numèrica i de dades fa costat als desenvolupadors per a testar iniciatives que d’una altra forma serien impossibles o increïblement costoses. La introducció de la computació quàntica serà el recolzament definitiu per a l’explosió de la simulació numèrica, permetent el disseny complet d’aeronaus mitjançant models completament digitals.
Sens dubte, la innovació en la indústria aeroespacial està accelerant el seu ritme. S’està millorant la forma en la qual opera l’aviació en tots els seus àmbits per atendre noves necessitats dels governs, el mercat i el consum. Estem a la porta de descobrir noves formes per a conquistar l’espai, per a viatjar millor i ampliar els nostres horitzons cap a tecnologies que encara no coneixem. Se’ns presenta un futur amb grans reptes i oportunitats.