Home Operaciones Nous reptes en la planificació de les cadenes de subministrament

Nous reptes en la planificació de les cadenes de subministrament

La planificació de la cadena de subministrament està composta per tots aquells processos, activitats i agents implicats en satisfer la demanda del client, proveint el producte o servei sol·licitat en les condicions adequades.Com podem veure al diagrama següent, aquests processos van des de la gestió de portfolio de productes o serveis fins a l’entrega del producte o servei als nostres clients.

Nous-reptes-en-la-planificació-de-les-cadenes-de-subministrament

L’evolució de les noves tecnologies i l’ús de les noves eines IT han condicionat la planificació de les cadenes de subministrament. D’una banda faciliten i milloren el seu disseny, control i gestió; però d’altra banda han donat lloc a un panorama totalment nou, carregat de reptes i noves oportunitats que exigeixen una actualització, revisió i adaptació constant de la planificació de les mateixes.

Les noves oportunitats associades, per exemple, al comerç electrònic B2C, o l’exigència dels consumidors a rebre solucions personalitzades, han transformat el mercat, originant nous reptes en la planificació i gestió de les cadenes de subministrament i altres àrees que formen part de l’aprovisionament de productes i serveis.

Fins fa pocs anys, la planificació de les cadenes de subministrament tenia lloc en un marc en què el conjunt d’aplicacions i eines tecnològiques, encara que simplificaven i optimitzaven els processos, no condicionaven la planificació d’una manera determinant.

Avui, la planificació de qualsevol cadena de subministrament presenta una major complexitat, en part potenciada pels avenços tecnològics i la imparable sofisticació de tot tipus d’eines i aplicacions. Encara que també, per descomptat, per la necessitat de realitzar operacions personalitzades i per l’exigència de la immediatesa en el proveïment en un mercat en constant creixement.

Totes les àrees relacionades amb les cadenes de subministraments s’han vist afectades per aquests avenços, però d’una manera més notable i potser més rellevant la planificació. Avui, els mercats exigeixen l’elaboració de controls d’estocs molt més precisos i ajustats, la realització de previsions de vendes i creixement avalats per dades i estudis constants i també cada vegada més minuciosos i complexos, el disseny d’estratègies tant en la producció com en la gestió d’actius, i fins i tot una logística dinàmica, flexible i adaptable que s’ajusti a una realitat que varia de manera constant. En aquest sentit podem fins i tot parlar de tindre diferents canals d’entrega de productes, adaptats al nivell de servei requerit per la diferent tipologia de clients.

Comentava abans que el ecommerce o comerç electrònic ha estat una de les principals causes d’aquesta transformació. Hi ha moltes altres, però la veritat és que aquest cas reuneix tots els reptes i oportunitats relacionades amb la planificació de cadenes de subministrament que es presenten avui en dia:

  • La prestació de serveis i solucions personalitzades als clients / consumidors.
  • La transformació de polítiques de preus i serveis
  • La cada vegada més complicada fidelització dels clients
  • La importància de la política de costos
  • La cada vegada més gran i més forta presència a nivell internacional
  • La necessitat de fragmentar els nínxols de mercat tradicionals

D’una banda, les oportunitats de negoci han augmentat. Però d’altra banda, sobreviure s’ha convertit en un assumpte de vital importància enfront de la tradicional recerca de la rendibilitat. Dins del marc i escenaris actuals, una correcta planificació de la cadena de subministraments es torna de vital importància i aspecte clau per garantir l’èxit de qualsevol estratègia empresarial.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.