Internet va arribar per a transformar la nostra vida. És una eina fonamental per a la realització de les nostres labors quotidianes, professionals i per al funcionament de la majoria de les activitats empresarials. Per això podríem arribar a pensar que tothom hi té accés, però la realitat és que encara la tecnologia no és accessible en molts llocs del planeta. Això ara pot canviar amb el desenvolupament de la nova internet satel·litària.
Què és la internet satel·litària?
La internet satel·litària sense fil és aquella que es transmet per mitjà de satèl·lits que orbiten la terra. Aquest aspecte el fa molt diferent dels serveis d’internet terrestres com el cable o DSL que tenim actualment, els quals transmeten dades a partir d’un suport físic.
+ sobre la internet satel·litària: Documental “Internet from space”
El desenvolupament de la internet per cable i el satel·litari han conviscut des dels seus inicis, on la internet per cable ha conquistat el mercat fins ara, a causa de tenir un cost molt més competitiu que el que tenia el satèl·lit en els seus inicis. No obstant això, en els últims anys s’han vist enormes avenços que han eliminat moltes de les mancances que la internet satel·litària presentava per a aconseguir el seu espai en el mercat.
Un exemple és la xarxa de satèl·lits de SpaceX que proporcionarà velocitats d’Internet de fins a 300 Mbps per a finals d’enguany. A l’octubre del 2021 començaran una versió beta a Mèxic, on s’oferirà un servei amb velocitats que van dels 50 Mb als 150 Mb, amb baixa latència de 20 a 40 mil·lisegons.
https://www.forbes.com.mx/forbes-life/tecnologia-starlink-el-internet-satelital-de-elon-musk/
Això només és el començament de la millora exponencial del futur de la Internet per a convertir-lo en un servei universal, accessible en qualsevol punt del globus terraqüi.
Avantatges i desavantatges de la internet satel·litària
Sens dubte, existeixen grans desafiaments i, com qualsevol altra tecnologia, la Internet satel·litària té els seus avantatges i desavantatges. Analitzem alguns d’ells:
Avantatges de la internet satel·litària:
-
Disponible des de pràcticament qualsevol lloc
L’avantatge més gran de la internet per satèl·lit és la disponibilitat. A mesura que nous sistemes de satèl·lits es posin en òrbita al voltant de la terra, el consumidor podrà accedir als serveis d’internet en qualsevol part del món, fins els llocs més apartats on el servei d’internet no estarà disponible d’una altra forma. Increïble pensar que avui dia encara el 40% de la població mundial no té accés a internet. Hi ha un llarg camí per recórrer.
L’avantatge de l’ús de satèl·lits és que un només, en l’òrbita geoestacionària, pot cobrir distàncies tan grans com oceans o continents sencers. Aquesta àmplia cobertura d’àrea fa que l’accés a Internet sigui ràpid i fàcil malgrat tota classe d’obstacles geogràfics.
Això ho fa la millor o l’única opció per a persones o empreses en àrees rurals o remotes amb connexions de cable limitades o nul·les i connexió mòbil irregular.
-
La internet satel·litària: més veloç, rendible i eco-amigable
Avui la Internet per satèl·lit pot ser més ràpida que les connexions d’accés telefònic. Encara que depèn del servei que es compri, es poden esperar que les velocitats dels satèl·lits siguin de deu a trenta-cinc vegades més ràpides que les d’accés telefònic.
Si bé en els seus inicis el desenvolupament de la internet per satèl·lit va començar sent molt més costosa que la internet per cable. Avui és una opció molt més rendible en comparació amb la instal·lació de fibra òptica.
A més d’això, el temps d’instal·lació és molt menor i menys invasiu per a l’entorn. No requereix la construcció d’una torre o de cables sota terra, la qual cosa representa un impacte mínim en el paisatge. Les antenes de satèl·lit es poden instal·lar en qüestió d’unes poques hores. I es poden configurar i connectar-se a Internet en menys de 10 minuts, la qual cosa ho fa instantani i accessible.
Desavantatges de la internet satel·litària
-
Latència
La latència és la quantitat de temps que necessiten les dades que emet un dispositiu per a arribar al seu destí. En la internet satel·litària el problema es deriva de la gran distància que viatgen les dades entre l’antena parabòlica al dispositiu en ús, els satèl·lits que orbiten la Terra i els servidors terrestres. Quan es tracta de grans distàncies, fins i tot les dades que viatgen a la velocitat de la llum trigaran una mica menys d’un segon, aquesta micro-interrupció pot tenir gran impacte en l’experiència de visualització fluida en la xarxa.
En la Internet satel·litària tradicional amb satèl·lits geoestacionaris, la latència està entre 477 ms i 600 ms, la qual cosa ho fa inviable per a jugadors de videojocs o per a realitzar operacions de telemedicina, per exemple. La constel·lació de satèl·lits en l’òrbita baixa terrestre Starlink que promou Elon Musk, planteja satèl·lits en òrbites entre 1/30 i un 1/105 de la dels geoestacionaris. Aquesta menor distància pot portar a aconseguir latències d’entre 25 i 35 ms, pròximes als 20 ms que va prometre el creador de Tesla quan va llançar el seu projecte d’Internet satel·litària. Aquest valor ja és molt pròxim al que s’aconsegueix amb les xarxes de fibra òptica i obrirà Starlink per a la major part d’aplicacions actuals d’Internet. Si a aquesta baixa latència li unim una velocitat que podria arribar a 1 Gbit per segon, llavors plantejaria ja una alternativa viable a les xarxes de banda ampla terrestres actuals, sobretot en zones d’accés complex.
Utilitzar satèl·lits de baixa òrbita implica que n’has de llançar molts més per a assegurar la mateixa cobertura global, només Starlink ha sol·licitat permís per a llançar 30.000 nanosatèl·lits més, dels 12.000 que ja tenia autoritzats. Una autèntica constel·lació de nanosatèl·lits.
-
Restriccions i límits de dades d’Internet per satèl·lit
En termes simples, el límit de dades és la quantitat d’informació que pots obtenir. Segons el proveïdor de serveis i el pla adquirit, és possible que tingui un límit de dades satel·litàries de tan sols 10 GB per cicle de facturació. Això significa que, en un període d’un mes, la xarxa de la seva llar es pot utilitzar per a accedir a 10 gigabytes d’informació abans que el seu servei es vegi afectat. Quan arribi al seu límit de dades satel·litàries, és possible que es quedi sense connectivitat fins al seu pròxim cicle de facturació. Fins i tot si supera aquesta quantitat, haurà de pagar més per dades addicionals o fer front a velocitats dràsticament reduïdes. De moment la majoria dels plans satel·litaris tenen restriccions de dades, excepte la Internet satel·litària LEO i el programa beta de Starlink.
-
Sensible a les obstruccions
El clima afecta la ruta del senyal d’Internet per satèl·lit. En el cas de pluja, tempestes i vent fort, el senyal podria ser pitjor i hi ha possibilitats que es perdi l’accés a internet. A més, el vent també pot causar danys físics a l’antena que afectaria la connexió.
També és un gran desavantatge que els usuaris hagin de tenir una visió clara del satèl·lit per a tenir un bon senyal. Els arbres, els edificis i les obstruccions poden bloquejar el senyal del satèl·lit i fer que el servei sigui una opció molt lluny de l’ideal. Cal anar en compte on situem l’antena, ja que té un paper fonamental en el bon funcionament del servei.
La internet per satèl·lit és una bona opció per a les persones i les empreses que per diferents raons actualment no tenen accés a opcions més ràpides d’internet, com la fibra o el cable.
Aquesta iniciativa obre moltes possibilitats que poden impactar en la forma en la qual estan distribuïdes les ciutats i els estils de vida, limitats per estar en àrees pròximes al treball o amb “connexió”. Pensem que, de la mà del treball remot, que ha arribat per a quedar-se, aquest tipus de tecnologies brinden la possibilitat per a poder viure en el camp, en pobles petits i en àrees rurals.
També permetrà que aquelles persones que visquin en llocs aïllats puguin gaudir dels beneficis de la xarxa, per a portar telemedicina, educació, treball, comunicació i organització. Tot això permetrà ajudar a moltes comunitats que ho necessiten.
Si ho veiem des d’aquesta perspectiva, que és el seu major avantatge, la internet satel·litària és una via per a portar la xarxa a totes les persones en el món, convertir-lo en un servei universal real. El problema és que la clau d’aquest servei la tinguin en exclusiva empreses com Google, Facebook o Elon Musk, l’objectiu de les quals no és un altre que generar cada vegada més i més beneficis. Existeix una carrera entre elles per dominar aquest negoci de la Internet satel·litària de baixa òrbita que serà un negoci molt lucratiu i que hauria de sotmetre’s a unes certes regles i regulacions per a evitar que no sigui un monopoli d’uns pocs.
D’una banda, és clar que qui inverteix ha d’aconseguir beneficis, però per un altre ha d’assegurar-se que tenir milers i milers de nanosatèl·lits de baixa òrbita sobre els nostres caps repercuteix en la millora de la qualitat de vida dels habitants d’aquest planeta. La carrera ja ha començat, vegem com evoluciona.